Mielőtt robbannál: A sikeres haragkezelés alapjai

Mielőtt robbannál: A sikeres haragkezelés alapjai

Bár dühösnek lenni teljesen normális és egészséges, a felgyülemlett feszültség azonban kirobbanhat, elronthatja a hangulatunkat árthat a kapcsolatainknak és akár az egészségünknek is. A kiegyensúlyozott életvitel érdekében fontos lehet, hogy az indulatainkat kezelni tudjuk.

A haragot nem szüntethetjük meg végleg, olyannyira természetes része az életünknek, hogy több tucat különböző kifejezéssel élhetünk ha ezt a túlfűtött érzelmet kívánjuk megfogalmazni. Haragunkat kiválthatja, ha célunk elérésében megakadályoz minket valami, vagy amikor egy elvárásunk nem, vagy nem úgy teljesül, ahogy szeretnénk.

Amikor dühösek vagyunk, az idegrendszer működéséből fakadóan testünkben változások jelennek meg. Ennek evolúciós okai vannak. Őseinknek a mindennapi túlélésért kellett küzdeniük mikor ingerültek lettek a testük azonnal készen állt a támadásra, vagy épp a menekülésre. Így az indulat fontos volt számukra az életben maradáshoz. 

A testünk ma is így működik, félelem vagy düh hatására stresszhormonok árasztják el szervezetünket. Amikor dühösek vagyunk a szívverés felgyorsul, adrenalin szabadul fel, a vér a fejbe és a kézfejbe áramlik, a bőr hőmérséklete megnő.

A mai modern társadalomban azonban aligha találjuk szembe magunkat vadállatokkal, így valódi fizikai fenyegetettségnek már nem igazán vagyunk kitéve. Az emberi szervezet működése azonban nem sokat változott az évezredek során, amint szembe találjuk magunkat a frusztrációval vagy valamilyen akadállyal ugyanúgy reagálunk, ennek eredménye pedig bosszúság, harag vagy akár dühroham is lehet.

A heves indulatokat jobb lecsillapítani mert könnyen agresszióba torkollhat. Ugyanakkor az érzelmeket elfojtani sem szabad, kifejezni azt ami dühössé tesz minket egészségünk védelme érdekében elengedhetetlen. Ha jól kezeljük az indulatainkat az segíthet hogy azok ne hatalmasodjanak el rajtunk és ne rontsák el az életünket a sorozatos dühkitörések.

#Haragstop
Felmegy a pumpa? A szőr is feláll a hátadon? Mindjárt fel fogsz robbanni? Mielőtt ez bekövetkezik lépj ki a helyzetből! Az indulatos állapot nem alkalmas a konfliktusok megoldására, nyugodt körülmények között könnyebb a problémákat kezelni. Egyszerűen vonulj vissza, amíg megnyugszol, higgadtabban pedig jöhet a problémamegoldás. A harag csillapításában segíthet az alábbi néhány módszer.

15 módszer a harag csillapítására
Végezz légzőgyakorlatot!
Hűtsd le magad! Mosd meg az arcod, igyál egy pohár hideg vizet!
Számolj 10-ig, ennek lényege, hogy adj időt magadnak, mielőtt cselekszel!
Végezz vizualizációs gyakorlatot! Képzelj el, egy kellemes helyet, gondolj olyasmire, ami a nyugalmat jelenti számodra!
Használj stresszlabdát, így is levezetheted az indulat okozta energiatöbbletet!
Üss bele egy párnába!
Gyűrj össze régi újságokat!
Támaszkodj neki a falnak és tégy úgy mintha el akarnád tolni!
Mozgasd meg magad! Ha van  rá mód sétálj a szabadban! Fuss! Biciklizz! Tegyél be hangos zenét és táncolj!
Ha lehetőséged van rá hogy zajt csapj, úgy hogy senkit nem zavar, kiabálj, sikíts, dobolj.
Tégy bármit, ami a düh okozta negatív energiát pozitívba fordítja! Például végezz házimunkát!
Dobálj dolgokat a szemetesbe! (pl.: Vidd le a szelektívbe az üvegeket/műanyagokat)
Írd ki magadból! Rajzolj!
Nézz meg egy videót/filmet, vagy olvass valamit! A cél, hogy eltereld a gondolataidat egy kis időre.
Beszélj valakivel, akiben megbízol!

Hogyan lehet jól vitázni?
Nyilvánvaló tény, hogy nem létezik konfliktusmentes világ. Legyen az barátság, családi- vagy párkapcsolat olykor-olykor felbukkannak a nézeteltérések. Ezzel nincs is baj, de a vitáink során gyakran követjük el azt a kommunikációs hibát, hogy általánosítunk, minősítjük a másikat. Sokak számára ismerősek lehetnek a következő mondatok:  „Te soha nem vagy képes…”  vagy „Te mindig ezt csinálod…” “Jellemző, mindig is egy barom voltál…”

A minősítés a másik lekicsinylése mindkét félben indulatokat szít, ami könnyen konfliktusok örvényéhez vezethet, megakadályozva ezzel hogy a felek a megoldás felé menjenek.

Konfliktusmegoldás magasfokon
Csalódtál, esetleg dühös vagy? Minősítés és a múlt felhánytorgatása helyett beszélj az érzéseidről! Sokak számára furcsán hangozhat, de az érzések megfogalmazása számos estben elősegítheti a konfliktusok sikeres rendezését. Vitapartnered is jobban tud hozzád kapcsolódni, könnyebben megért téged, ha úgy kezded a mondandódat: „Úgy érzem…” „Én csalódott voltam, amikor…” „Aggódom”  „Szükségem van…” „Szeretnék…”

A módszer hatékonyságára itt a logikus magyarázat: Ha valakit minősítesz, az tiltakozást fog kelteni a másikban, hogy megvédje magát, könnyen ellentámadásba lendül. Azonban ha kifejezed felé, hogy a történtek miatt dühöt, csalód érzel azzal képtelenség vitázni. Nehezen elképzelhető, hogy valaki úgy reagáljon: “Nem, te nem vagy dühös!” Ez a technika máris csökkenti vitapartnered ellenállását.

Figyelj a másikra, próbáld megérteni mi lehet a célja, indítéka! Könnyebb megoldást találni, ha te is arra törekszel, hogy megértsd a másikat.

Mondd el mit szeretnél! A konfliktusok rendezése során nagyon fontos, hogy a másik tudtára add mi az amire szükséged van, amit szeretnél, vagy amit a jövőben máshogy szeretnél. Ez elősegíti, hogy a másik fél is jobban megértsen téged, így könnyebben tudtok majd az együttműködés útjára lépni.

Végezetül, tanuld meg elfogadni a kritikát, függetlenül attól, hogy az pozitív, vagy negatív! Jó ha tudod, a kritika, amennyiben nem sértőn van megfogalmazva, sohasem téged minősít, hanem a cselekedetedet.

Az eredeti cikket velocigiraffe blogunkon olvashatod!