Ventilátor Klub

Ventilátor Klub

 

A klub létrehozásának célja, hogy az idejüket az utcán eltöltő gyerekek és fiatalok, illetve ismerőseik számára egy biztonságosabb lehetőséget biztosítsunk a szabadidejük eltöltéséhez, továbbá csökkenteni azokat a veszélyeztető tényezőket, melyek hozzájárulnak a különböző szerek kipróbálásához, illetve azok aktív használatához. A klubban különböző prevenciós programok kerülnek lebonyolításra.

Célcsoport: szerhasználatban érintett, vagy veszélyeztetett elsősorban 12-18 év közötti korosztály, de a 20 év körüli fiatal felnőtteket is fogadjuk. A szerhasználat szempontjából veszélyeztetett fiatalok elérése: állami gondozásban nevelkedő fiatalok.

  • a segítők és a fiatalok között aktív, élő a kapcsolat:

Az itt dolgozók bizalmi légkör megteremtésére törekszenek, mely hatására az érintett személyek gátlások és korlátok nélkül jelezhetik segítségkérési szándékukat, behozhatják az őket érintő és/vagy érdeklő, a társadalomban, családjukban, társas környezetükben tabuként megjelenő témákat akár egyéni, akár csoportos feldolgozás szintjén.

  • védelmi stratégiák kialakítása: ismeret –és az információátadás a szerhasználat, valamint az egyéb addiktológiai problémák (internet, számítógépes játék használat) veszélyeiről, kockázatairól, biztonságos szórakozás technikáiról, szenvedélybetegség rizikó faktoraira való figyelem
  • segítségnyújtó intézmények működéséről való tájékoztatás
  • delegálás a megfelelő segítségnyújtás irányába - Integrált működés

A klub szolgáltatásainak igénybevétele mellett lehetőséget tudunk nyújtani az egyéni beszélgetésekre, a problémában kompetens szakembeink segítenek, szükség esetén a megfelelő intézmény felé delegálják a fiatalokat.

  • lehetőséget szeretnénk biztosítani arra, hogy a fiatalok megmutathassák tehetségüket, jól érezzék magukat, a Ventilátor klubot biztonságos, támogató közegnek érezzék.

A klub délutánonként a következő szolgáltatásokkal várja a fiatalokat:

  • 8 alkalmas csoportfoglalkozások (általában szerdai napokon). Nem frontális előadások formájában, hanem az élményközpontúságra fókuszálva, elsődleges és másodlagos prevenciós fókuszú, interaktív, önismereti csoportfoglalkozás.

(pl: drogok típusai, hatásai, szenvedélybetegség természetére, rizikófaktoraira , konfliktuskezelésre, kommunikációra, jövő képre irányuló gyakorlatok)

  • kéthetente egy alkalommal tematikus esték (általában keddi napokon). Társasjátékok, vetélkedők, internet használati lehetőség, csocsó, pingpong, darts, ifjúsági könyvek, filmvetítés, zenehallgatás, kreatív foglalkozások, világnapi programok

 A programokon való részvétel módja:

  • a keddi tematikus programok napján a fiatalok önkéntesen, szabadon látogathatják a klubbot
  • szerdai napokon a 8 alkalmas csoportfoglalkozásokon való részvételre szervezett formában van lehetőség szociális szervezetek, oktatási intézmények számára, (például: iskolák, gyermekotthonok, alapítványok, gyermekjóléti szolgálatok) maximum 12 fő részvételével. Telefonos egyeztetést követően, mindenkit szeretettel várunk.

 

Kapcsolat

 

Időpont egyeztetés: +36 82/ 511 634