Színházterápia

Színházterápia

2009 és 2013 között megvalósult az első Színházterapeuta képzés Magyarországon!

Az INDIT Közalapítvány, Drogperevenciós Munkacsoport és a Tánc és Mozgásterápiás Egyesület közös szervezésével valósult meg Magyarországon elsőként színházterapeuták képzése. A 2010-ben indított három éves elméleti és gyakorlati képzésen Dr. Georges Baal, Dr. Merényi Márta, Dr. Szili Katalin és Mózes Sándor oktatták azt a 13 főt, akik végül színházterapeuta címet szereztek.

A képzés hosszú távú, közvetlen célja, hogy az elsősorban addiktológia területén segítői státuszban dolgozó szakemberek az elsajátított módszert a munkája során rendszeresen és hatékonyan alkalmazzák. Szeretnénk, ha a Magyarországon működő, szenvedélybetegek ellátásával és kezelésével foglalkozó intézményekben jóval ismertebbé és elismertebbé válna a színházterápia mint terápiás módszer. Bízunk abban, hogy ez a lehetőség mostantól számos addiktológiai intézmény szakmai munkáját fogja segíteni.

A színházterápia, mint terápiás módszer a színház és a dráma több ezer éves hagyományaihoz nyúlik vissza. A mi általunk alkalmazott módszer a klasszikus hagyományokon túl, azonban a csoportterápiás módszertanok számos elméleti gyakorlati és technikai elemét olvasztotta egybe. Ez a módszer a klasszikus freudi és a lacani pszichoanalízisen alapul, de elsősorban a test, a mozgás és a hang kifejezőerejét, kommunikációs potenciálját, valamint a verbális mellett a nem-verbális kifejezési módok technikáját részesíti előnyben. A színpad itt mindenek előtt a saját élmény megszületésének ad helyet. A terápia szerves része – és olykor csúcspontja is – a színpadi alkotás, amely a közönség és a társadalom felé egyszerre nyit meg új utakat.

A klasszikus freudi beszédterápia nyomán létrejött, azonban saját módszereket alkalmazó Georges BAAL féle színházterápiás módszerről az eddigi több évtizedes tapasztalat alapján nyugodtan elmondható, hogy a kifejlesztett módszer egy kimondottan hatásos, nagy erővel rendelkező terápiás eszköz. Georges BAAL színházterápiás módszerét többek között alkalmazta már színészeknél, klasszikus és modern táncosoknál, pedagógusoknál, pszichiátereknél és pszichológusoknál, marginális fiataloknál, rákbetegeknél, színházfesztiválok érdeklődő közönségénél, továbbá alkalmazta rehabilitációs otthonokban, elmegyógyintézetekben, vagy épp büntetés-végrehajtási intézetekben is.

A képzés 2013 szeptemberében zárult le, színházterapeutáink rendszeresen alkotnak a következő intézményekben:

  • Mérföldkő Egyesület, Rehabilitációs Otthon , Kovácsszénája
  • INDIT Közalapítvány, Tisztás Drogkonzultációs Központ, TisztáSzinház, Pécs (Rendszeres, nyitott csoport)
  • Leo Amici 2002 Addiktológiai Alapítvány, Rehabilitációs Otthon, Komló
  • Dr. Farkasinszky Terézia Ifjúsági Drogcentrum, Rehabilitációs részleg, Szeged

2015-ben megalakult a Magyar Színházterápiás Egyesület, amely tevékenységéről koordinátorunknál érdeklődj! 

Kapcsolat

INDIT SZínházterápia

Hegedűs Attila koordinátor
Email: hegedus.attila@indit.hu
Tel.: 06 70/ 257 31 06