“KERT” Addiktológiai Gondozó

“KERT” Addiktológiai Gondozó

Bemutatkozás

Intézményünk elsősorban alkoholproblémával és gyógyszerfüggőséggel küzdők számára biztosít ellátást. Korlátozott számban egyéb lelki probléma (pl.: depresszió, szorongás) esetén is fogadunk klienseket. Filozófiánk szerint a szenvedélybetegség, krónikus, fokozatosan romló betegség, melyből csak segítséggel lehetséges a felépülés. Segítségkérés esetén állapotfelmérés történik, ezt követően az adott állapotnak leginkább megfelelő, egyénre szabott kezelési tervet dolgozunk ki.

Ellátásunk ingyenes, OEP által finanszírozott, TAJ kártya szükséges igénybevételéhez. Beutaló nélkül is várjuk klienseinket!

Szolgáltatásaink:

  • Állapotfelmérés, szűrés
  • Detoxifikáció (méregtelenítés), gyógyszeres támogatás, szükség esetén kórházi beutalás szervezése
  • Motivációs interjú, tanácsadás
  • Család- párterápia
  • Pszichológiai tanácsadás
  • Pszichiátriai gondozás
  • Szociális ügyekben tanácsadás
  • Orvosok részére konzultáció

Fontosak a hozzátartozók

A függőség nem csak az egyént, hanem az egész családi rendszert érintő betegség, amely kihat a szerhasználóval szoros érzelmi közelségben élőkre. Gyakrabban fokozódik bennük a szorongás, a bizonytalanság és az aggodalom, egyre több és több terhet vesznek a vállukra, úgy érzik, nélkülük összeomlana a család. Minél inkább kontrollálni és leplezni, megoldani szeretnék a helyzeteket, annál kevésbé érzik magukat hatékonynak. Csalódásukat sokszor még több munkával kompenzálják, türelmetlenné, indulatossá válnak, gyakran veszekednek, szorongásos panaszaikra gyógyszereket szednek.

Az évek során mindez beépül a mindennapjaikba, korábbi életvitelük megváltozik, kiszakadnak a saját környezetükből, szinte a másik életét élik, fokozatosan elmagányosodnak. Ezt az állapotot társfüggőségnek vagy kényszeres segítésnek hívjuk.

Intézményünk kiemelt fontosságúnak tartja a hozzátartozókkal végzett munkát, lehetőséget biztosítunk számukra, hogy a szenvedélybetegségről információkat szerezzenek, segítjük őket abban, hogy a mindennapos problémákra megfelelően tudjanak reagálni, támogatjuk saját felépülésüket. Ez az adott család igényeitől függően történhet egyéni, pár-vagy családkonzultációs, -terápiás szinteken is.

A fenti közös problémával küzdőknek csoportokat működtetünk, ahol a csoport tagok a felépülésükkel kapcsolatos tapasztalataikat adják át egymásnak, ezáltal megértést, és reményt kapnak egymástól.

Mindez hozzájárul a családi rendszer működésének javulásához, segíti az egész család felépülését.

Foglalkoztatás elősegítése

Intézményünkben klienseink részére egyéni és csoportos formában is segítséget nyújtunk az álláskeresésben. A résztvevők új álláskeresési technikákat sajátíthatnak el, segítünk a legelőnyösebb önéletrajz elkészítésében.

A csoportok során megbeszéljük a résztvevők álláskeresési tapasztalatait, ennek kapcsán próbálunk új gondolkodásmódokat kialakítani. Nagy hangsúlyt helyezünk az egyéni igények feltárására, reális tervek kialakítására, az érdekérvényesítés gyakorlására.

Munkatársaink

Dr. Trábert Attila pszichiáter, addiktológus szakorvos

Dr. Ömböli Zsófia pszichiáter

Dr. Simicz-Futó Katalin pszichiáter (tartós távollét)

Sajabó Heléna pszichológus

Juhász Szabolcs klinikai szakpszichológus

Horváthné Baumann Ágnes szociális munkás

Nyitva tartás:

hétfő-csütörtök: 8-16 óra péntek: 8-14 óra

Elérhetőségeink

7633 Pécs, dr. Berze Nagy János u. 7

Telefon: +36 72 537-375

Kérjük betegeinket, hogy probléma esetén először telefonon forduljanak segítségért!

Telefonunk hétfőtől csütörtökig:  8:00 - 16:00 között pénteken:  8-14 óra között elérhető!

Számunk: 72/537-375

Halaszthatatlan esetben a PTE Pszichiátriai Klinika felkeresését javasoljuk, azonban kérjük, hogy a klinika túlterheltsége miatt ezt csak a legvégső esetben tegyék!

Megértésüket köszönjük!