Paradicsomi Szolgálat

Paradicsomi Szolgálat

Az ozorai partyzók őrangyalai

Magyarország nemzetközileg legismertebb pszichedelikus fesztiválja már évekkel ezelőtt elérte azt a méretet, amely indokolttá tette a profi segítők állandó szolgáltatását. Az alábbiakban a Bulisegély egy munkatársának beszámolóját olvashatjátok az Ozorán partyzók zavartalan szórakozása érdekében végzett munkájukról.

dén harmadik alkalommal vehettem részt az Ozora fesztiválon működő ártalomcsökkentő csapat koordinálásában és munkájában. A stáb magját a pécsi Bulisegély csapat tagjai alkotják. A Bulisegély stábja 2000 óta folyamatosan működő, az Integrált Drogterápiás Intézet (INDIT) által üzemeltetett megkereső programmal védi a pécsi, illetve környező települések szórakozóhelyein, fesztiváljain önfeledten kikapcsolódni vágyókat. Filozófiánk, hogy a szervezet szolgáltatásai, valamint az objektív tájékoztatás révén a szerhasználat a lehető legkisebb egészségügyi kockázattal járjon. A biztonságos partyzás és az öröm maximalizálása a cél számunkra, hogy mindenki biztonságosan bulizzon, jó élményekkel a szívében távozzon a helyszínről, és legközelebb is vissza akarjon térni.

Teltházas üzemelés egy héten át

Ozorára egy felkészítő, toborzó tréning révén 32 fős szakmai csapattal készültünk. A tagságot szociális munkások, szociológusok, pszichológusok, valamint egészségügyi végzettséggel rendelkező mentősök és orvosok alkotják évről évre. Az idei csapat fele tapasztalt segítő volt, olyanok, akik hivatásszerűen dolgoznak a szenvedélybeteg-ellátásban hosszú évek óta, a másik fele Bulisegély akkreditált képzést elvégzett fiatal szakember, akik szintén hivatásuknak választották a segítői pályát. Fontos kiemelni, hogy sokan a csapatunkban évtizedek óta részei a goa szcénának, jól ismerik a kultúrát. Igyekeztünk a fesztiválhoz mérten mi is egy sokszínű csapatot összeállítani. Az ártalomcsökkentő munkának kiemelkedően fontos szerepe van a fesztiválokon, hiszen egy időtartamát tekintve hosszabb, szabad ég alatt zajló buliban a veszélyek is hatványozottan fenyegetik a résztvevőket. A munka jellege nem sokban különbözik az általunk a pécsi éjszakában kidolgozott és megszokott gyakorlatoktól. Egy megkereső, alacsony küszöbű ártalomcsökkentő szolgáltatást nyújtunk, vagyis személyesen keressük fel a szerhasználat szempontjából népszerű és egyben veszélyeztetettebb helyeket, szemben a hétköznapi gyakorlattal, ahol egy fix irodában működtetnénk egy szolgáltatást, és várnánk a betévedő klienseket. Alacsony küszöbű a szolgáltatás, ugyanis nem szükséges semmilyen személyes adat megadása az igénybevételéhez. Ez nagyon fontos egy bizalmi kapcsolat kialakításában, főleg a kezdeti lépések megtételéhez. Egy fesztiválmegjelenés nekünk is különleges alkalom, komolyabb tervezési és szervezési munkát igényel. Alkalmazkodva a fesztiválkörülményekhez nekünk is rugalmasnak kell lenni, gyakran rögtönözve, a megszokott gyakorlatok helyett újakat kitalálni. Idén a fesztivál szervezőinek kérésére már a megnyitó előtt, illetve a fesztivált követő afteren is folyamatos szolgálatot láttunk el. A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy mi üzemeltettük a „Haven” névre keresztelt sátrat, ahol a fesztivál alatt folyamatos, 24 órás szolgálatot láttunk el, valamint járőr- és vízosztó csapatokat is küldtünk a kritikus helyekre, a kritikus időpontokban.

Szükség is volt a korai jelenlétünkre, hiszen a vártnál nagyobb volt az érdeklődés a rendezvény iránt, illetve a nagy hőség miatt már a hivatalos megnyitó előtt szükség volt a vízosztásra a beengedésre várakozók között a bejáratnál. Minket is váratlanul ért az idei nagy vendégszám, mi a tavalyi 9000-es kontaktszám duplájára készültünk idén, azonban már a megnyitás utáni pár napban elértük ezt a mutatót. Még nem sikerült a forgalmi naplókat összesíteni, de jóval 30 000 fő feletti kontaktszám jött össze. Ebben benne van a fesztivál előtti, a fesztivál alatt a nappali órákban a main stage előtti vízosztás, valamint a Havent felkeresők száma. Ez műszakonként közel 200 főt jelent stábtagonként. Ilyen forgalom mellett komoly szervezőmunkát igényel biztosítani a lehetőséget és a szakembert az esetleges mélyebb segítői beszélgetésekhez. Ezek az összetettebb esetek túlnyúlhatnak a 8 órás műszakjainkon, ezért fontos egy felkészült stábbal dolgozni, ahol a megfelelő kommunikációval a csapatok át tudják adni egymásnak az eseteket. Az idei évben a tetemes látogatószám ellenére nem volt több az olyan probléma, ami komolyabb beavatkozást igényelt volna a részünkről, sok esetben csak elfekvőként üzemeltünk. Aki tudott, a saját lábán, barátok, esetleg a helyszínen dolgozó mentős kollégák segítségével kereste fel a sátrunkat, legtöbbjük tudatosan pihenni jött, és az ébredésükig vigyáztunk rájuk. A mi szolgáltatásunk számukra teljesen önkéntes, tehát nem erőltethetjük rá senkire sem a pihenést, sem pedig a friss vizet.

Személyre szabott segítségnyújtás

A fő feladatunk, hogy folyamatos, 24 órás ügyeletet lássunk el egy fix, állandó ponton, lehetőség szerint távol a zenei helyszínektől, ahol a fesztiválozók megpihenhetnek, illetve mi is könnyebben kommunikálhatunk velük. Hozzánk bárki betérhetett, ha szüksége volt társaságra, beszélgetésre, vagy csak szeretett volna pihenni egy kicsit. Éjszakánként mindig telt házzal üzemelt a 60-70 fős sátrunk, minden talpalatnyi helyen emberek aludtak. A Havenben állandóan, illetve a különböző időszakos vízosztó pontokon magnéziumos és kalciumos vizet osztottunk, hogy az egész napos táncban és pörgésben megfáradt fesztiválozók regenerálhassák a testüket, ezenkívül szőlőcukrot, óvszert és a tudatos partyzáshoz tippeket adó flyereket is terjesztettünk. Ezek az eszközök gyakorlatilag megegyeznek a Pécsett is alkalmazottakkal, a nagyszámú nemzetközi látogató miatt azonban minden információt angolul is elérhetővé kellett tenni. Szerencsére a fesztiválozók többsége ismeri a szolgáltatásunkat, annak ellenére, hogy az idei már a harmadik sátorhelyünk volt három év alatt. Az is segíti a munkánkat, hogy Ozorán a szerhasználók többsége rutinosnak mondható, jól ismeri az általa használt szereket, valamint a fesztiválon is adott minden a tökéletes pszichedelikus élmények eléréséhez, megéléséhez. A fesztivál magját képező szcéna egy nagyon összetartó közösség, ahol a tagok még ismeretség nélkül is vigyáznak egymásra. Sok esetben idegenek kísérték be hozzánk megfáradt, magatehetetlen fesztiválozótársukat, és bízták ránk, mivel tudták, hogy nálunk biztonságban lesz. A Havenbe bekerülő kliensek többsége egy kis pihenés és regenerálódás után hamar visszatért a tánctérre. Mindemellett többször előfordult, hogy ismert pszichés betegségük ellenére fogyasztottak pszichoaktív drogokat és lettek rosszul. Ezeket a klienseket alapesetben a megfelelő szakellátásba delegálnánk, viszont mivel mindnyájan (fesztiválozók, szakemberek) csak erre a pár napra jöttünk össze a föld különböző részeiről, nincsen mód a partyzók szorosabb megfigyelésére, valamint az utókövetésükre sem. Amennyire lehetőségeink engedik, szeretnénk elkerülni az orvosi beavatkozást, ugyanis egy feltételezhetően még drog hatása alatt álló személynek kimondottan rosszat tenne egy kórházi vagy akár csak egy mentőautós élmény. Ez tovább súlyosbíthatja az állapotát, jobban összezavarhatja, és paranoid képzelgéseket eredményezhet. A fesztivál adta szűkös kereteinket és kompetenciánkat meghaladó esetekben is igyekszünk segíteni. Megpróbálunk kapcsolatba lépni a bajba jutott partyzó barátaival, esetleg a rokonaival, és segítünk megszervezni biztonságos hazajutását.

A nehézségek és viszontagságok ellenére csak elismerően tudok nyilatkozni a fesztiválon részt vevő összes emberről. Mind a szervezők és együttműködő kollégák, mind pedig maguk a fesztiválozók teszik Ozorát nagyszerű, varázslatos hellyé. Hihetetlen és felemelő érzés minden munka, amit a fesztiválon kell elvégezni, hiszen az ozorienek annyira hálás emberek, hogy még egy fáradt, kicsit erőltetettnek ható mosolyt is ezerszer meghálálnak. Tényleg olyan, mintha a Paradicsomban látnánk el szolgálatot.

Szerző: Dúcz Dániel

az eredeti cikket a CK Magazinban olvashatjátok!