My status

Szétcsúszás az órán: diákban drog, iskolában a rendőrkutya


Rendőrkutyával kerestek drogot egy kaposvári iskolában a minap. Állítólag nyolcadikos lányok buktak le, majdnem. A hasonló eset nem ritka. Az iskolák tanácstalanok, a szülők nemkülönben, a drogambulancia alig győzi ellátni a feladatát. Nincs más út, mint a szembenézés, mondják.

Sokan sejtik, kevesen beszélnek róla: az iskolákat lassan maga alá gyűri a drogprobléma. Pedagógusok és szülők közösen állnak tehetetlenül a „házi feladat” előtt. Kriminalizálás, hírzárlat, struccpolitika, eltávolítás a közösségből: egyik következmény rosszabb, mint a másik a szakemberek szerint. Mindez jelzi: tanárok és szülők nem tudnak kezelni egy egyre kritikusabb problémát, ami nem csoda, hiszen a többségük hosszúlépéssel és heavy metállal oldotta meg a lázadást. A negyvenes pedagógusok és szülők helyzeti előnye sem jelentős, a marihuánás cigaretta beható ismerete semmit sem segít a mai fiatalokra leselkedő veszélyek felismerésében. Ezt több, értelemszerűen magát megnevezni nem kívánó, felelős beosztású forrásunk állítja határozottan.

– A droghasználat semmivel sem elítélendőbb lázadása, figyelemre vágyása a fiataloknak, mint bármi más. – Ezt a nehezen emészthető, de annál fontosabb gondolatot Futó Katalin, az INtegrált Drogterápiás IntézeT (INDIT) somogyi Tükör drogambulanciájának pszichiáter szakmai vezetője jegyezte meg, amikor az aktuális iskolai gondokról kérdeztük. Időpontot a korábbinál nehezebben egyeztettünk: az utóbbi hetekben megszaporodtak a kliensei.
– A dizájner drogok gyorsabban idéznek elő változást a fiatalok viselkedésében, így amikor a tanítás szeptemberben elkezdődött, látványosan megnőtt az esetszám – teszi hozzá Vörös Ildikó mentálhigiénikus, a nappali ellátó vezetője.

A teljes cikk itt olvasható:

http://www.sonline.hu/somogy/kozelet/szetcsuszas-az-oran-diakban-drog-iskolaban-a-rendorkutya-417322