A szenvedélyek napja: a KARC-ba várták a pécsi fiatalokat

A szenvedélyek napja: a KARC-ba várták a pécsi fiatalokat

Újabb izgalmas eseménnyel készült a fiatalok számára a Kamasz Addiktológiai Regionális Centrum, vagyis a KARC, ezúttal a szenvedélyek napját „ünnepelték” a kamaszokkal csupa nekik szóló programmal. Mi is ellátogattunk a rendezvényre, szívmelengető volt látni azt a szeretetteljes légkört, melyben a nehéz sorsú fiatalokat körbe veszik, támogatják.

Látogatásunkkor Gergál Tímea intézményvezető elmondta, ez a KARC – mely 2022 novembere óta működik – első szenvedélyek napi rendezvénye, de az INDIT Közalapítvány már szervezett korábban hasonló alkalmat. Az esemény mottója kamaszokról kamaszoknak, vagyis olyan eseményt próbáltak kitalálni, mely a fiatalokról szól: az előadók, résztvevők nagy része középiskolás. Ahogy a KARC kapui, a június 12-i program is nyitott volt mindenki számára, az odajáró gyerekeket, de a külsősöket is várták, és bizony rengetegen jöttek el.

A SZERVEZŐK SZERETNÉNEK HAGYOMÁNYT TEREMTENI, MINDEN ÉVBEN MEGRENDEZNI A SZENVEDÉLYEK NAPJÁT.

Színdarabbal indult a rendezvény, méghozzá a 17 éves Nógrádi Benjámin Szeresd című darabjával. A mű egy szociális problémákkal küzdő kamasz vívódásáról szól, fontos kérdéseket feszeget, hogyan lehet kapcsolódni, párkapcsolatot létesíteni. A darabot természetesen szintén kamaszszínészek játsszák.

Magát az alkotót is elcsíptük, a fiatal színész-író-rendező elmondta, a gondolatébresztőnek szánt darabot a regionális diákszínjátszó fesztiválon mutatták be, és ezüst minősítéssel jutalmazták, azóta játszották a Leőweyben, az ANK gimnáziumban, az Escargo Hajójában. A tervek szerint a Leőweyben még egyszer előadják és nyáron az Ördögkatlan fesztiválon is.

Az egész délután zajló program keretében sor került kerekasztal-beszélgetésekre, középpontban a függőségek, a szenvedélyek arcai, megküzdés, gyógyulás, (ön)gyógyítás, ott volt a bulisegély-szolgálat, a művészet és lelki egészségről is beszélgethettek a fiatalok, melyben segítségükre volt Sisi, aki lapunkkal megosztotta inspiráló történetét.

Az ifjú rapper elmesélte, több függőségben is szenvedett, de a művészetnek hála le tudta ezeket tenni. Egy nagy összeomlás után jött számára el a fordulópont, majd építő jelleggel kezdte a traumáit kiírni magából, de segítséget is kért, mivel úgy érezte, ezt egyedül nem tudja legyűrni – mindez ráadásul a Covid időszakában történt. Mint mondta, rájött, hogy

kell, hogy kibeszéld magadból, kell, hogy kisírd magadból, kapj visszacsatolást, én onnantól kezdtem el jobban lenni.

A fiatal lány hozzátette, most próbál segíteni másoknak, mivel úgy látja, sokan elvesznek ebben a küzdelemben.

Szeretnék az az ember lenni, akire fel tudnak nézni. Tudom, hogy nehéz, de el lehet jutni az alagút végére
– zárta gondolatait.

A nap folyamán emellett bemutatkoztak a fiatal tehetségek, volt slam poetry, dj és énekesek is szerepeltek – örömmel láttuk, mikor megteltek a termek kíváncsi, érdeklődő fiatalokkal.