Energiaital – inni vagy nem inni?

Energiaital – inni vagy nem inni?

viki.jpg

Gyakran láthatunk energiaitalos dobozt fiatalok, fiatal felnőttek kezében. De vajon az energiaital ugyanolyan, mint bármely más üdítő, vagy fogyasztása rejthet magában veszélyeket? Objektív információkat összegyűjtő cikkünk alapján az olvasó maga válaszolhatja meg a kérdést, hogy a lehetséges problémák fényében szeretne-e fogyasztani energiaitalt – illetve ha igen, milyen mennyiségben.

Az energiaital ugyanis több egy egyszerű szénsavas üdítőitalnál, mivel egy elsősorban koffeint mint élénkítő pszichoaktív szert, valamint vitaminokat, szénhidrátokat, tartalmazó frissítő, amely növeli a koncentrációt, az éberséget.

Az energiaital összetevői:

  • koffein;
  • cukor vagy édesítőszer;
  • vitaminok;
  • egyéb lehetséges összetevők: színezékek, inozitol, aminosavak, növényi kivonatok (guarana, ginzeng).

Az energiaital legfőbb összetevője: a koffein

A koffein átmeneti és enyhe hatású természetes pszichoaktív élénkítő szer. Elsősorban ez a vegyület felelős az energiaital képességfokozó tulajdonságáért: növeli az anyagcserét az agyban, átmenetileg javítja a teljesítményt és a figyelmet, csökkenti a fáradtságot. Ugyanakkor megemeli a pulzusszámot és a vérnyomást, aminek következtében fejfájást, szívritmuszavart okozhat. A vese ereinek tágítása miatt fokozza a vizeletürítést. Továbbá negatív hatással lehet a szorongásra és az alvásra is, ami nagyban függ az egyéni koffeinérzékenységtől. Hamar felszívódik, hatása az elfogyasztás után kb. 1 órával tetőzik.

 nehany_elelmiszer_koffeintartalma_feher2.jpg

Forrás: ESFA, 2015

Néhány szó a koffeintúladagolásról

Egy egészséges felnőtt szervezet számára legfeljebb 400 mg koffein, terhes és szoptató nők esetében 200 mg fogyasztása javasolt naponta. (Egy átlagos, 250 ml űrtartalmú energiaital 80 mg koffeint tartalmaz). Koffeinérzékenyek, szívbetegek számára egyáltalán nem javasolt az energiaitalok fogyasztása.

Gyermekek esetében különös odafigyelést igényel, hogy a napi fogyasztás ne haladja meg a szakemberek által meghatározott maximum mennyiséget (3 mg/testtömeg kilogramm), tekintettel arra, hogy például a csokoládé, a tea, valamint a kóla is tartalmaz koffeint.

A napi 600 mg-ot meghaladó koffeinfogyasztás túladagolásnak számít. Ez a mennyiség felnőttekre vonatkozik, és beletartozik a nap folyamán elfogyasztott különböző termékek (pl. kávé, energiaital, csokoládé) koffeintartalmának összessége. Fontos továbbá figyelembe venni az egyéni különbségeket (pl. kor, érzékenység) is.

A túladagolás következményei:

  • szédülés;
  • hányinger;
  • hányás;
  • gyomorpanaszok;
  • szapora szívverés, szívritmus problémák;
  • mellkasi szúrás;
  • zaklatottság;
  • ingerlékenység;
  • felfokozott idegállapot;
  • nyugtalanság;
  • álmatlanság.

Súlyos esetben az életet veszélyeztető mellékhatásokkal (infarktus, máj- és vesekárosodás) is számolni lehet, ami orvosi ellátást igényelhet.

A rendszeres energiaital-fogyasztás hosszú távon tartósan megemelheti a pulzust, így megnövekedhet az esélye a szívritmuszavar, szívprobléma kialakulásának. Növeli a kalcium ürítését, ami csontritkulást okozhat. Okozhat elhízást, fogszuvasodást, valamint álmatlanságot, idegességet, zavartságot vagy koffeinfüggőséget. koffeines_italok.jpg

Mi a koffeinfüggőség?

A koffein rendszeres fogyasztásával enyhe fokú hozzászokás alakulhat ki, amely megvonása esetén fáradtságot, letargikus érzetet és fejfájást okoz, azonban a néhány hét alatt leküzdhető. A kívánt hatás eléréséhez a szervezet egyre nagyobb koffeinbevitelt igényel. Ha pedig nem jut ahhoz az adaghoz, amihez hozzászokott, jelentkeznek a megvonás tünetei.

A koffeinmegvonás tünetei:

  • fejfájás;
  • ingerlékenység;
  • megnövekedett fáradtságérzet;
  • depresszív tünetek (pl. letargia);
  • csökkent figyelem és koncentrálóképesség.

A tünetek a megvonás után 12-24 órával kezdődnek, 20-48 órával később tetőznek és általában 1 hétig tartanak.

 

Az egyéb összetevőkről röviden

Energiaital-fogyasztás előtt érdemes áttekinteni az összetevők listáját, és annak fényében döntést hozni az elfogyasztásról, hogy egy-egy összetevőből (akár a vitaminokból is) mennyit tartalmaz az ital a napi ajánlott beviteli mennyiséghez képest.

Az alábbi táblázatba összegyűjtöttük néhány energiaital koffein- és cukortartalmát. tablazat_cikkbe.jpg

Forrás: Saját szerkesztés a tesco.hu-n található adatok alapján.

Vitaminok: A legtöbb energiaital B3, B5, B6, B12 vitaminokat tartalmaz, de egyes italokban megtalálható hozzáadott C, D és B2 vitamin, valamint magnézium vagy folsav is.

Guarana: Közép-amazóniai medencében élő növény. Serkentő hatásának nagy részét magas koffeintartalma okozza. A koffein és a guarana együttes fogyasztása kétszeres erősségű koffeinhatást hoz létre. A koffeint és a guaranát is tartalmazó termékek serkentő hatása tehát a valóságban nagyobb, mint a csomagoláson feltüntetett koffeinmennyiségé önmagában.

Ginzeng: Amerikában és a közel-keleten őshonos gyógynövény. Erősítő hatással van a kognitív (gondolkodási) folyamatokra.

A koffein, a guarana és a ginzeng együttes használata tovább növeli a serkentő hatást.

 

Energiaital és alkohol

Tulajdonságait tekintve az energiaital a stimulánsok, míg az alkohol a depresszánsok közé tartozik. Vagyis az energiaital (a koffein miatt) serkentő, az alkohol bódító hatású. Az együtt történő fogyasztásuk kockázatos, mivel a koffein hamarabb felszívódik, mint az alkohol, ezért serkentő hatása előbb elmúlik. Amikor ez megtörténik, egyszer csak löketszerűen jelentkezik az alkohol deprimáló (lehangoló) hatása.

Az energiaitalnak köszönhetően ugyanakkor csökken az intoxikáció, a részegség érzése, ami hamis biztonságérzetet kelt. Ennek lehetséges következményei:

  • megnövekedett alkoholivási vágy;
  • érzelmi felfokozottság;
  • megnövekedett aktivitás;
  • irreális helyzetértékelés és kockázatvállaló magatartás (pl. illegális szerhasználat, verekedés, biztonsági öv bekapcsolásának elmulasztása).

A kamaszok energiaital-fogyasztása, a többi pszichoaktív szer használatához hasonlóan, gyakran a társas befolyásolás hatására kezdődik. A nemet mondás fejlesztése, a tudatos döntéshozatal gyakorlása, az önbizalom fejlesztése viszont csökkentheti a kockázatos szerhasználat valószínűségét. Nem kizárható ugyanakkor, hogy ez a típusú energiaital-fogyasztás a felnőtté válás egyik korai beavatási rituáléja, ugyanúgy, mint később a közös italozás.

Alternatívák energiaital helyett

A koffeintartalmú italok (pl. energiaital) fogyasztása helyett érdemes egyéb praktikákat alkalmazni a fizikai és szellemi teljesítőképesség növelésére. Az alábbiakban felsorolunk néhány tippet az táplálkozáshoz és a pihenéshez kapcsolódóan.

Kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás

  • Reggelizzünk, ne koplaljunk!

Az üres gyomor a figyelem és a koncentrációs képesség zavarához, fizikai teljesítményromláshoz, illetve a vércukorszint esésének következményeképpen akár balesetekhez is vezethet.

  • Fogyasszunk megfelelő mennyiségű folyadékot!

Átlagos, nem túl meleg, különösebb fizikai aktivitás nélküli napon min. 1,5-2 litert. A legideálisabb a vízfogyasztás, esetleg ízesítetlen tea, de az elfogyasztott ételek is beleszámítanak a folyadékfelvételbe. Pl. zöldség, gyümölcs, leves.

  • Étkezzünk naponta többször (ötször), de kerüljük a nassolást!

Az emésztőrendszer egyenletes terhelésével és a tápanyagok kedvező felszívódásával optimalizálható a teljesítmény (pl. figyelemtartósság).

  • Igyunk inkább teát!

A teában levő koffein lassan és tartósan fejti ki hatását a gyors, robbanékony energiaitallal és kávéval szemben: a tea (pl. zöld, fekete) összetevői 6 órán át fejti ki serkentő hatását. A koffein mennyiségét figyelembe véve napi 3-4 csésze tea biztonságosan (káros következmények nélkül) fogyasztható.

 

Elegendő pihenés és kikapcsolódás

  • Törekedjünk napi legalább 7-8 óra pihentető alvásra!
  • Végezzünk rendszeres testmozgást!

Sajátítsunk el különböző stresszkezelési technikákat (pl. légzőgyakorlatok, meditáció), melyeknek köszönhetően meg tudunk szabadulni a feszültségtől, ami növeli koncentrációs képességét és teljesítményét

 

A címben szereplő kérdésre, tehát hogy igyon-e energiaitalt vagy sem, a választ a fenti információk ismeretében az olvasónak magának kell megadnia. Mi azonban úgy gondoljuk, hogy – akárcsak az élet egyéb területein –, az ártalmak mérséklése érdekében az energiaital-, illetve a koffeinfogyasztás esetén is érdemes a tudatosságra törekedni.

 

Felhasznált irodalom

Berencsi, A. – Fehér, A. (2020). Az energiaitalok fogyasztói és szakértői megítélésének kvalitatív elemzése. Táplálkozásmarketing, 7(2), 51–63.

Berke Sz. – Jakusovszki D. (2005). A tea mint funkcionális élelmiszer: táplálkozási előnyök és fogyasztási magatartás. Élelmiszer, táplálkozás és marketing, 2(1–2), 45–54. https://journal.ke.hu/index.php/etm/article/view/23/849 (Letöltve: 2021. 05. 25.)

Dojcsákné Kiss-Tóth, É. (2020). Szívünk ügye a korlátlan energiaital-fogyasztás elkerülése. LAM Lege Artis Medicinae, 30(6–7), 271–279.

EFSA Explain risk assessment. https://www.efsa.europa.eu/sites/default/files/corporate_publications/files/efsaexplainscaffeine150527.pdf (Letöltve: 2021. 05. 25.)

Grósz, A. – Szatmári, Á. (2012). Energiaital-fogyasztás a repülőorvosi vonatkozásai. Repüléstudományi Közlemények, 24(2), 674–684.

Gradvohl, E. – Vida, K. – Rácz, J. (2015). Tölts rá…! Az alkohol és energiaital együttes fogyasztásának és a kockázatvállaló magatartási formák kapcsolatának felmérése fiatal felnőttek körében. Orvosi Hetilap, 156(27), 1100–1108.

Jasák, H. – Szente, V. (2011). Mérlegen az energiaital. Élelmiszer, táplálkozás és marketing, 8(1–2), 61–65.

Kiss-Tóth, B. (2019). Óvodások, kisiskolások táplálkozása. In Kubányi, J. (szerk.). Táplálkozási Akadémia II., Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége, SpringMed Kiadó, Budapest, 110–114. https://springmedkonyvaruhaz.hu/files/szakdolgozoi-konyvtar/SpringMed-taplalkozasi-akademia-II-Hidratacio.pdf#page=35 (Letöltve: 2021. 05. 25.)

Szűcs, Zs. (2019). Hidratáció a család minden tagjának. In Kubányi, J. (szerk.). Táplálkozási Akadémia II., Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége, SpringMed Kiadó, Budapest, 35–43. https://springmedkonyvaruhaz.hu/files/szakdolgozoi-konyvtar/SpringMed-taplalkozasi-akademia-II-Hidratacio.pdf#page=35 (Letöltve: 2021. 05. 25.)

Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (2007). Koffein-függő” kérdések: Meddig használ és mikor sok? Táplálkozás és Tudomány hírlevél, 8(5), 2–5. https://mdosz.hu/hun/wp-content/uploads/2016/03/2007_05_tt.pdf (Letöltve: 2021. 05. 25.)

Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (é. n.). Az energiaitalok és kávék összehasonlító vizsgálatáról. http://www.nsrk.hu/node/11030 (Letöltve: 2021. 05. 25.)

Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (é. n.). Szilveszterkor is óvatosan az energiaitalokkal! https://www.ogyei.gov.hu/szilveszterkor_is_ovatosan_az_energiaitalokkal (Letöltve: 2021. 05. 25.)

Vígné Sági, K. (2016). Iskolakezdés. In Kubányi, J. (szerk.). Táplálkozási Akadémia II., Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége, SpringMed Kiadó, Budapest, 103–109. https://springmedkonyvaruhaz.hu/files/szakdolgozoi-konyvtar/SpringMed-taplalkozasi-akademia-II-Hidratacio.pdf#page=35 (Letöltve: 2021. 05. 25.)

Szerző: Röser Adél & Vörös Eszter

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!