My status

Mérföldkő Egyesület SOS (Skype) vonal

(Baranya megye)

A Mérföldkő Egyesület létrehozott egy olyan Skype fiókot, amely anonim segítséget nyújt
olyanoknak, akik azt igénybe szeretnék venni.

Bárki, aki úgy érzi drog, alkohol, játék, vagy egyéb szenvedélybetegséggel, vagy akár csak annak gyanújával küzd, hívhatja az SOS vonalat.

Alább felsoroljuk, miben tudunk segíteni:
 

 • Információk az addiktológiai és pszichiátriai kezelőhelyekről.
 • Információk a rehabilitációs intézetekbe történő jelentkezések lehetőségeiről.
 • Információk a drogambulanciák elérhetőségéről.
 • Információk az AA, NA, GA gyűlésekről.
 • Minden egyéb olyan segítség, amely megoldhatja az akut és egyéb problémákat.
 • Budapesti és vidéki előgondozási lehetőségek, elérhetőségek.
 • Nappali melegedőhelyek, egyéni beszélgetési lehetőségek, orvosi beutalás, stb.
 • Természetesen egyéb kérés teljesítése is lehetséges, a lehetőségeken belül.

  Mindenkire vonatkozik az anonimitás tiszteletben tartása. Nem kérünk senkitől személyes információkat, és nem szolgáltatunk ki senkinek személyes információkat.

  Ügyeleti idő:
 • Kedd: 18:00 - 20:00 óra
   
 • Csütörtök: 18:00 - 20:00 óra
   
 • Vasárnap: 18:00 - 20:00 óra

  A Skype fiók elérhetősége: merfoldkosos (ezt kell beírni a Skype kapcsolatkeresőjébe), vagy a honlapra kihelyezett bannerre kell kattintani, ami közvetlenül odairányítja a hívást.
   

A hívás természetesen csak bejelentkezett állapotban elérhető.

A Hankook Tire Magyarország Kft. abroncsadománya

(Baranya megye)

2016. szeptemberében Közalapítványunk a Hankook Tire Magyarország Kft. 2016-os
Abroncsadományozási Programja keretén belül a munkája során használt gépjárművekhez 3
garnitúra abroncsot nyert el.

Az adománynak köszönhetően az INDIT Közalapítvány szenvedélybeteg-ellátó tevékenysége biztonságosabbá és hatékonyabbá válhat.  A támogatást ezúton is köszönjük!

 

Az INDIT Közalapítvány MBT Pécsi Munkacsoportjának norvégiai ösztöndíj támogatása

(Baranya megye)

2016. tavaszán MBT Pécsi Munkacsoportunk öt tagja egy hét napos norvégiai szakmai látogatás, illetve norvég partnerei Pécsre utazásának megvalósításához nyert el támogatást az EGT Alapoktól.

A duál diagnózisú betegek (függőség és személyiség zavarok) kezelésében innovatívnak számító mentalizáció alapú terápia (MBT) hazai elterjesztésén fáradozó szakemberek (pszichiáter, pszichológusok, szociális munkások) a norvég Bergen Clinics Foundation MBT munkacsoportjának tevékenységét ismerhetik meg részleteiben a kinttartózkodás során, ahol a módszer atyjának tekintett, Londonban dolgozó Anthony Bateman szupervízióján is részt vehetnek.

A 2016. októberében esedékes kiutazást 2016. szeptember 1-2-án az MBT Pécsi Munkacsoport által szervezett „Mentalizáció és Felépülés” Szakmai Napok előzték meg, ahol többek között a Bergeni Klinika két vezető MBT szakembere, Kari Lossius szakmai vezető, igazgató és Nina Arefjord, vezető klinikai szakpszichológus tartottak előadást az addikció és az MBT módszer kapcsolódásairól, vezettek workshopot a mentalizáció alapjainak gyakorlati alkalmazásáról, illetve tartottak nyitott szupervíziót.

 

Projektet megvalósító szervezet: INDIT Közalapítvány

Pályázati azonosító: HU08-0007-M3/2015

Személyzeti/oktatói mobilitás egyéb, nem felsőoktatási,

oktatási/képzési intézmények számára (M3)

A projekt támogatója: EGT Alapok 

www.eeagrants.org

Mielőtt robbannál: A sikeres haragkezelés alapjai

(Baranya megye)

Bár dühösnek lenni teljesen normális és egészséges, a felgyülemlett feszültség azonban kirobbanhat, elronthatja a hangulatunkat árthat a kapcsolatainknak és akár az egészségünknek is. A kiegyensúlyozott életvitel érdekében fontos lehet, hogy az indulatainkat kezelni tudjuk. A haragot nem szüntethetjük meg végleg, olyannyira természetes része az életünknek, hogy több tucat különböző kifejezéssel élhetünk ha ezt a túlfűtött érzelmet kívánjuk megfogalmazni. Haragunkat kiválthatja, ha célunk elérésében megakadályoz minket valami, vagy amikor egy elvárásunk nem, vagy nem úgy teljesül, ahogy szeretnénk.

Amikor dühösek vagyunk, az idegrendszer működéséből fakadóan testünkben változások jelennek meg. Ennek evolúciós okai vannak. Őseinknek a mindennapi túlélésért kellett küzdeniük mikor ingerültek lettek a testük azonnal készen állt a támadásra, vagy épp a menekülésre. Így az indulat fontos volt számukra az életben maradáshoz. 

A testünk ma is így működik, félelem vagy düh hatására stresszhormonok árasztják el szervezetünket. Amikor dühösek vagyunk a szívverés felgyorsul, adrenalin szabadul fel, a vér a fejbe és a kézfejbe áramlik, a bőr hőmérséklete megnő.

A mai modern társadalomban azonban aligha találjuk szembe magunkat vadállatokkal, így valódi fizikai fenyegetettségnek már nem igazán vagyunk kitéve. Az emberi szervezet működése azonban nem sokat változott az évezredek során, amint szembe találjuk magunkat a frusztrációval vagy valamilyen akadállyal ugyanúgy reagálunk, ennek eredménye pedig bosszúság, harag vagy akár dühroham is lehet.

A heves indulatokat jobb lecsillapítani mert könnyen agresszióba torkollhat. Ugyanakkor az érzelmeket elfojtani sem szabad, kifejezni azt ami dühössé tesz minket egészségünk védelme érdekében elengedhetetlen. Ha jól kezeljük az indulatainkat az segíthet hogy azok ne hatalmasodjanak el rajtunk és ne rontsák el az életünket a sorozatos dühkitörések.

#Haragstop
Felmegy a pumpa? A szőr is feláll a hátadon? Mindjárt fel fogsz robbanni? Mielőtt ez bekövetkezik lépj ki a helyzetből! Az indulatos állapot nem alkalmas a konfliktusok megoldására, nyugodt körülmények között könnyebb a problémákat kezelni. Egyszerűen vonulj vissza, amíg megnyugszol, higgadtabban pedig jöhet a problémamegoldás. A harag csillapításában segíthet az alábbi néhány módszer.

15 módszer a harag csillapítására
Végezz légzőgyakorlatot!
Hűtsd le magad! Mosd meg az arcod, igyál egy pohár hideg vizet!
Számolj 10-ig, ennek lényege, hogy adj időt magadnak, mielőtt cselekszel!
Végezz vizualizációs gyakorlatot! Képzelj el, egy kellemes helyet, gondolj olyasmire, ami a nyugalmat jelenti számodra!
Használj stresszlabdát, így is levezetheted az indulat okozta energiatöbbletet!
Üss bele egy párnába!
Gyűrj össze régi újságokat!
Támaszkodj neki a falnak és tégy úgy mintha el akarnád tolni!
Mozgasd meg magad! Ha van  rá mód sétálj a szabadban! Fuss! Biciklizz! Tegyél be hangos zenét és táncolj!
Ha lehetőséged van rá hogy zajt csapj, úgy hogy senkit nem zavar, kiabálj, sikíts, dobolj.
Tégy bármit, ami a düh okozta negatív energiát pozitívba fordítja! Például végezz házimunkát!
Dobálj dolgokat a szemetesbe! (pl.: Vidd le a szelektívbe az üvegeket/műanyagokat)
Írd ki magadból! Rajzolj!
Nézz meg egy videót/filmet, vagy olvass valamit! A cél, hogy eltereld a gondolataidat egy kis időre.
Beszélj valakivel, akiben megbízol!

Hogyan lehet jól vitázni?
Nyilvánvaló tény, hogy nem létezik konfliktusmentes világ. Legyen az barátság, családi- vagy párkapcsolat olykor-olykor felbukkannak a nézeteltérések. Ezzel nincs is baj, de a vitáink során gyakran követjük el azt a kommunikációs hibát, hogy általánosítunk, minősítjük a másikat. Sokak számára ismerősek lehetnek a következő mondatok:  „Te soha nem vagy képes…”  vagy „Te mindig ezt csinálod…” “Jellemző, mindig is egy barom voltál…”

A minősítés a másik lekicsinylése mindkét félben indulatokat szít, ami könnyen konfliktusok örvényéhez vezethet, megakadályozva ezzel hogy a felek a megoldás felé menjenek.

Konfliktusmegoldás magasfokon
Csalódtál, esetleg dühös vagy? Minősítés és a múlt felhánytorgatása helyett beszélj az érzéseidről! Sokak számára furcsán hangozhat, de az érzések megfogalmazása számos estben elősegítheti a konfliktusok sikeres rendezését. Vitapartnered is jobban tud hozzád kapcsolódni, könnyebben megért téged, ha úgy kezded a mondandódat: „Úgy érzem…” „Én csalódott voltam, amikor…” „Aggódom”  „Szükségem van…” „Szeretnék…”

A módszer hatékonyságára itt a logikus magyarázat: Ha valakit minősítesz, az tiltakozást fog kelteni a másikban, hogy megvédje magát, könnyen ellentámadásba lendül. Azonban ha kifejezed felé, hogy a történtek miatt dühöt, csalód érzel azzal képtelenség vitázni. Nehezen elképzelhető, hogy valaki úgy reagáljon: "Nem, te nem vagy dühös!" Ez a technika máris csökkenti vitapartnered ellenállását.

Figyelj a másikra, próbáld megérteni mi lehet a célja, indítéka! Könnyebb megoldást találni, ha te is arra törekszel, hogy megértsd a másikat.

Mondd el mit szeretnél! A konfliktusok rendezése során nagyon fontos, hogy a másik tudtára add mi az amire szükséged van, amit szeretnél, vagy amit a jövőben máshogy szeretnél. Ez elősegíti, hogy a másik fél is jobban megértsen téged, így könnyebben tudtok majd az együttműködés útjára lépni.

Végezetül, tanuld meg elfogadni a kritikát, függetlenül attól, hogy az pozitív, vagy negatív! Jó ha tudod, a kritika, amennyiben nem sértőn van megfogalmazva, sohasem téged minősít, hanem a cselekedetedet.

Az eredeti cikket velocigiraffe blogunkon olvashatod!

Családi Egészségnap!

(Baranya megye)

Pályázati felhívás szakembereink számára személyzeti mobilitási programban való részvételre

(Baranya megye)

EGT Finanszírozási Mechanizmus 2009-2014

HU08 Ösztöndíj Program

Személyzeti/oktatói mobilitás egyéb, nem felsőoktatási oktatási/képzési intézmények

számára (M3)

 

A felhívás célja:

Az ösztöndíj program célja, hogy elősegítse a nemzetközi együttműködések és a kölcsönös mobilitási programok megvalósítását annak érdekében, hogy hozzájáruljon magyar és donor országok (Norvégia, Izland, Liechtenstein) intézményei közötti hosszú távú kapcsolatok és szakmai együttműködések kialakításához.

A program keretében képzésben érintett egyéb intézmények szakemberei pályázhatnak tanulási, tapasztalatszerzési célú személyzeti mobilitások megvalósítására legalább egy donor országbeli partnerintézmény szakembereinek bevonásával.

 

Megvalósítható tevékenységek a ki- és beutazó résztvevők esetén egyaránt:

1. rövidtávú oktatói mobilitás: maximális hossza 6 hét, minimum elvárás: 1 hét, 5 óra tanítás/hét

2. konferencián, szemináriumon, szakmai műhelyeken, képzéseken való személyzeti részvétel: minimum 1 napos, maximum 6 hetes

3. intézménylátogatás szakmai tapasztalatszerzés céljából (job shadowing): a mobilitás minimális hossza 1 hét (5 munkanap), maximális hossza 6 hét (5 munkanap/hét).

 

További részletek kérhetők a szakmai vezetőktől, illetve megtalálhatóak a szervezeti egységek hirdetőtábláin kihelyezett felhívásban.

Előzetes jelentkezés 2016. január 8-ig a szakmai vezetőknél.

A Drogprevenciós Munkacsoport párkapcsolati erőszak ellenes kampányának újabb plakátjai

(Baranya megye)

A korábbi híradásunkban bemutatott, szeptember-októberben kihelyezett plakátokat újabb óriásplakát és több citylight követte a Drogprevenciós Munkacsoport párkapcsolati erőszak ellenes kommunikációs kampánya során, amely a Norvég Civil Támogatási Alap segítségével valósulhat meg a „Szabadság, Egyenlőség, Párkapcsolat II. – Komplex program a párkapcsolati erőszak mérséklésére Pécsett” című projekt keretén belül:

- 2015. december és 2016. február között a Komlói út centrum felé vezető oldalán „A fal adja a másikat” munkacímű második óriásplakát látható, amely a párkapcsolati erőszak köznyelvi beágyazottságát, nyelvi tükröződését és nyelvi szintű elterjedtségét ragadja meg.

- 2015 novemberében a generációról generációra öröklődő családi traumák jelenségét körüljáró, „Örökség” munkacímű harmadik citylight Pécs keleti városrészében, a 6-os út OMV kúttal szemben lévő oldalán, egy forgalmas buszmegállóban került kihelyezésre, amelyet a hónap második felében a „Drágám ezt neked hoztam” című negyedik citylight váltott, a maga ironikus erőszak ábrázolásával. 2015 decemberében, változatlanul ezen a helyszínen, a párkapcsolati erőszak újratermelődésének veszélyéről üzenő „Ha megnövök, olyan leszek, mint apa” című ötödik citylight szerepelt.

2016 januárjában a citylightok Kertvárosba „költöztek”, az Aidinger János úton, a volt Lila ABC-vel szemben lévő buszmegállóba. Itt, a decemberivel azonos, „Ha megnövök…” plakát fogadja a járókelőket.

További információk: www.drogprev.hu, illetve a Drogprevenciós Munkacsoport Facebook oldala

A Drogprevenciós Munkacsoport kommunikációs kampánya Pécsett a párkapcsolati erőszak ellen

(Baranya megye)

A Drogprevenciós Munkacsoport Norvég Civil Támogatási Alap által támogatott, "Szabadság, Egyenlőség, Párkapcsolat II. - Komplex program a párkapcsolati erőszak mérséklésére Pécsett" című projektjének keretén belül, 2015 szeptemberében elkészültek és kihelyezésre kerültek Pécsett a kommunikációs kampány első plakátjai a párkapcsolati erőszak újratermelődésének veszélyéről.

A Drogprevenciós Munkacsoport párkapcsolati erőszak ellenes kampányának második plakátja

(Baranya megye)

Pécsett, a Budai Vámnál lévő Tesco bejáratánál, 2015 októberében kihelyezésre került a Drogprevenciós Munkacsoport NCTA által támogatott párkapcsolati erőszak ellenes kampányának második citylight plakátja, ezúttal az alkoholizmus felől közelítve meg a kérdéskört.

Két alkalmas Női Workshop Pécsett a nők áldozattá válásának megelőzése érdekében

(Baranya megye)

 

2015. október 13-án és 2015. november 3-án kerül megrendezésre a Drogprevenciós Munkacsoport szervezésében, az NCTA által támogatott "Szabadság, Egyenlőség, Párkapcsolat II. - Komplex program a párkapcsolati erőszak mérséklésére Pécsett" című projekt keretén belül, az a két alkalmas Női Workshop, melynek célja a nők áldozattá válásának megelőzése.

 

Helyszín: Pécsi Tudományegyetem BTK-TTK 'A' épület, E/320-as terem (7624 Pécs, Ifjúság útja 6.)

A részvétel ingyenes, de előzetes regisztráció javasolt.
Tematika és részletek a mellékelt plakáton.

Paradicsomi Szolgálat

(Baranya megye)

Az ozorai partyzók őrangyalai

Magyarország nemzetközileg legismertebb pszichedelikus fesztiválja már évekkel ezelőtt elérte azt a méretet, amely indokolttá tette a profi segítők állandó szolgáltatását. Az alábbiakban a Bulisegély egy munkatársának beszámolóját olvashatjátok az Ozorán partyzók zavartalan szórakozása érdekében végzett munkájukról.

dén harmadik alkalommal vehettem részt az Ozora fesztiválon működő ártalomcsökkentő csapat koordinálásában és munkájában. A stáb magját a pécsi Bulisegély csapat tagjai alkotják. A Bulisegély stábja 2000 óta folyamatosan működő, az Integrált Drogterápiás Intézet (INDIT) által üzemeltetett megkereső programmal védi a pécsi, illetve környező települések szórakozóhelyein, fesztiváljain önfeledten kikapcsolódni vágyókat. Filozófiánk, hogy a szervezet szolgáltatásai, valamint az objektív tájékoztatás révén a szerhasználat a lehető legkisebb egészségügyi kockázattal járjon. A biztonságos partyzás és az öröm maximalizálása a cél számunkra, hogy mindenki biztonságosan bulizzon, jó élményekkel a szívében távozzon a helyszínről, és legközelebb is vissza akarjon térni.

Teltházas üzemelés egy héten át

Ozorára egy felkészítő, toborzó tréning révén 32 fős szakmai csapattal készültünk. A tagságot szociális munkások, szociológusok, pszichológusok, valamint egészségügyi végzettséggel rendelkező mentősök és orvosok alkotják évről évre. Az idei csapat fele tapasztalt segítő volt, olyanok, akik hivatásszerűen dolgoznak a szenvedélybeteg-ellátásban hosszú évek óta, a másik fele Bulisegély akkreditált képzést elvégzett fiatal szakember, akik szintén hivatásuknak választották a segítői pályát. Fontos kiemelni, hogy sokan a csapatunkban évtizedek óta részei a goa szcénának, jól ismerik a kultúrát. Igyekeztünk a fesztiválhoz mérten mi is egy sokszínű csapatot összeállítani. Az ártalomcsökkentő munkának kiemelkedően fontos szerepe van a fesztiválokon, hiszen egy időtartamát tekintve hosszabb, szabad ég alatt zajló buliban a veszélyek is hatványozottan fenyegetik a résztvevőket. A munka jellege nem sokban különbözik az általunk a pécsi éjszakában kidolgozott és megszokott gyakorlatoktól. Egy megkereső, alacsony küszöbű ártalomcsökkentő szolgáltatást nyújtunk, vagyis személyesen keressük fel a szerhasználat szempontjából népszerű és egyben veszélyeztetettebb helyeket, szemben a hétköznapi gyakorlattal, ahol egy fix irodában működtetnénk egy szolgáltatást, és várnánk a betévedő klienseket. Alacsony küszöbű a szolgáltatás, ugyanis nem szükséges semmilyen személyes adat megadása az igénybevételéhez. Ez nagyon fontos egy bizalmi kapcsolat kialakításában, főleg a kezdeti lépések megtételéhez. Egy fesztiválmegjelenés nekünk is különleges alkalom, komolyabb tervezési és szervezési munkát igényel. Alkalmazkodva a fesztiválkörülményekhez nekünk is rugalmasnak kell lenni, gyakran rögtönözve, a megszokott gyakorlatok helyett újakat kitalálni. Idén a fesztivál szervezőinek kérésére már a megnyitó előtt, illetve a fesztivált követő afteren is folyamatos szolgálatot láttunk el. A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy mi üzemeltettük a „Haven” névre keresztelt sátrat, ahol a fesztivál alatt folyamatos, 24 órás szolgálatot láttunk el, valamint járőr- és vízosztó csapatokat is küldtünk a kritikus helyekre, a kritikus időpontokban.

Szükség is volt a korai jelenlétünkre, hiszen a vártnál nagyobb volt az érdeklődés a rendezvény iránt, illetve a nagy hőség miatt már a hivatalos megnyitó előtt szükség volt a vízosztásra a beengedésre várakozók között a bejáratnál. Minket is váratlanul ért az idei nagy vendégszám, mi a tavalyi 9000-es kontaktszám duplájára készültünk idén, azonban már a megnyitás utáni pár napban elértük ezt a mutatót. Még nem sikerült a forgalmi naplókat összesíteni, de jóval 30 000 fő feletti kontaktszám jött össze. Ebben benne van a fesztivál előtti, a fesztivál alatt a nappali órákban a main stage előtti vízosztás, valamint a Havent felkeresők száma. Ez műszakonként közel 200 főt jelent stábtagonként. Ilyen forgalom mellett komoly szervezőmunkát igényel biztosítani a lehetőséget és a szakembert az esetleges mélyebb segítői beszélgetésekhez. Ezek az összetettebb esetek túlnyúlhatnak a 8 órás műszakjainkon, ezért fontos egy felkészült stábbal dolgozni, ahol a megfelelő kommunikációval a csapatok át tudják adni egymásnak az eseteket. Az idei évben a tetemes látogatószám ellenére nem volt több az olyan probléma, ami komolyabb beavatkozást igényelt volna a részünkről, sok esetben csak elfekvőként üzemeltünk. Aki tudott, a saját lábán, barátok, esetleg a helyszínen dolgozó mentős kollégák segítségével kereste fel a sátrunkat, legtöbbjük tudatosan pihenni jött, és az ébredésükig vigyáztunk rájuk. A mi szolgáltatásunk számukra teljesen önkéntes, tehát nem erőltethetjük rá senkire sem a pihenést, sem pedig a friss vizet.

Személyre szabott segítségnyújtás

A fő feladatunk, hogy folyamatos, 24 órás ügyeletet lássunk el egy fix, állandó ponton, lehetőség szerint távol a zenei helyszínektől, ahol a fesztiválozók megpihenhetnek, illetve mi is könnyebben kommunikálhatunk velük. Hozzánk bárki betérhetett, ha szüksége volt társaságra, beszélgetésre, vagy csak szeretett volna pihenni egy kicsit. Éjszakánként mindig telt házzal üzemelt a 60-70 fős sátrunk, minden talpalatnyi helyen emberek aludtak. A Havenben állandóan, illetve a különböző időszakos vízosztó pontokon magnéziumos és kalciumos vizet osztottunk, hogy az egész napos táncban és pörgésben megfáradt fesztiválozók regenerálhassák a testüket, ezenkívül szőlőcukrot, óvszert és a tudatos partyzáshoz tippeket adó flyereket is terjesztettünk. Ezek az eszközök gyakorlatilag megegyeznek a Pécsett is alkalmazottakkal, a nagyszámú nemzetközi látogató miatt azonban minden információt angolul is elérhetővé kellett tenni. Szerencsére a fesztiválozók többsége ismeri a szolgáltatásunkat, annak ellenére, hogy az idei már a harmadik sátorhelyünk volt három év alatt. Az is segíti a munkánkat, hogy Ozorán a szerhasználók többsége rutinosnak mondható, jól ismeri az általa használt szereket, valamint a fesztiválon is adott minden a tökéletes pszichedelikus élmények eléréséhez, megéléséhez. A fesztivál magját képező szcéna egy nagyon összetartó közösség, ahol a tagok még ismeretség nélkül is vigyáznak egymásra. Sok esetben idegenek kísérték be hozzánk megfáradt, magatehetetlen fesztiválozótársukat, és bízták ránk, mivel tudták, hogy nálunk biztonságban lesz. A Havenbe bekerülő kliensek többsége egy kis pihenés és regenerálódás után hamar visszatért a tánctérre. Mindemellett többször előfordult, hogy ismert pszichés betegségük ellenére fogyasztottak pszichoaktív drogokat és lettek rosszul. Ezeket a klienseket alapesetben a megfelelő szakellátásba delegálnánk, viszont mivel mindnyájan (fesztiválozók, szakemberek) csak erre a pár napra jöttünk össze a föld különböző részeiről, nincsen mód a partyzók szorosabb megfigyelésére, valamint az utókövetésükre sem. Amennyire lehetőségeink engedik, szeretnénk elkerülni az orvosi beavatkozást, ugyanis egy feltételezhetően még drog hatása alatt álló személynek kimondottan rosszat tenne egy kórházi vagy akár csak egy mentőautós élmény. Ez tovább súlyosbíthatja az állapotát, jobban összezavarhatja, és paranoid képzelgéseket eredményezhet. A fesztivál adta szűkös kereteinket és kompetenciánkat meghaladó esetekben is igyekszünk segíteni. Megpróbálunk kapcsolatba lépni a bajba jutott partyzó barátaival, esetleg a rokonaival, és segítünk megszervezni biztonságos hazajutását.
 


A nehézségek és viszontagságok ellenére csak elismerően tudok nyilatkozni a fesztiválon részt vevő összes emberről.  Mind a szervezők és együttműködő kollégák, mind pedig maguk a fesztiválozók teszik Ozorát nagyszerű, varázslatos hellyé. Hihetetlen és felemelő érzés minden munka, amit a fesztiválon kell elvégezni, hiszen az ozorienek annyira hálás emberek, hogy még egy fáradt, kicsit erőltetettnek ható mosolyt is ezerszer meghálálnak. Tényleg olyan, mintha a Paradicsomban látnánk el szolgálatot.

 

 

Szerző: Dúcz Dániel

az eredeti cikket a CK Magazinban olvashatjátok!

Pécsi szakemberek segítettek O.Z.O.R.A-n

(Baranya megye)

Az Ozora fesztiválon az INDIT Bulisegény munkatársai is jelen voltak, és nagyon sok embernek segítettek.

Hippi napközis tábor, írta az egyik internetes újság a közelmúltban véget ért Ozora Fesztiválról. A szókapcsolat már önmagában is árnyalja azt a képet, amely a rendezvényről az elmúlt években kialakult – ne hallgassuk el, korábban rendre a kábítószer-fogyasztás hangsúlyos jelenléte miatt írtak a lapok a fesztiválról (nem egy esetben persze eltúlozva a drog felbukkanásának mértékét és súlyosságát). Az idei Ozora Fesztivál kapcsán azonban indokolt volt a megengedőbb hangnem: nem voltak tömeges letartóztatások, látványos rendőri felvonulások – a rendezvény ugyanis egyáltalán nem drogozásról szólt.

Hogy ez mennyiben köszönhető a pécsi INDIT Közalapítvány Bulisegély programjának, azt persze nem lehet megtippelni sem – ugyanakkor tény, hogy a baranyai szakemberek ott voltak, és dolgoztak a fesztivál mind a hét napján. A fesztiválozók biztonságos szórakozásáról a mentősök és biztonsági őrök mellett tehát a Bulisegély szakképzett önkéntesei is gondoskodtak: a fesztivál alatt éjjel-nappal működött bázisuk, ahova a pihenni vágyók és a rosszulléttel küzdők betérhettek, s ingyen kaphattak ásványi anyagokkal dúsított vizet, szőlőcukrot, ropit, illetve a biztonságos bulizásról szóló felvilágosító anyagot. A nagy melegre való tekintettel a nappali órákban folyamatosan zajlott a víz osztása a főszínpadnál szórakozók között is.

– A professzionális, képzett segítőkből álló INDIT Bulisegély csapat munkájának köszönhetően idén nyáron is több tízezren szórakozhattak biztonságosan a fesztiválokon és a dél-Dunántúli szórakozóhelyeken – mondta el Hegedűs Attila, az INDIT Bulisegély szolgálat koordinátora. Tapasztalata szerint azokon az eseményeken, ahol a szervezet folyamatosan jelen van, megváltozik a partizók szemlélete, tudatosabbá válnak, egymásra és magukra is jobban figyelnek.

 

az eredeti cikket a www.bama.hu oldalon érheted el!

Gyermekprostitúció: Pécsett is vannak, akiket utcára kényszerítenek a körülmények

(Baranya megye)

Az elmúlt években a szociális szakemberek több alkalommal is találkoztak olyan gyerekekkel Pécsett, akiket prostitúcióba sodortak a körülmények. Az érintettek általában kapcsolatba kerülnek a gyermekvédelmi intézményekkel, ám a speciális ellátáshoz nem adottak a feltételek. A fiatalkori prostitúció mögött számos probléma és kockázati tényező húzódik.
A Büntető Törvénykönyv szerint akár három év szabadságvesztésre is ítélhető, aki tizennyolcadik életévét be nem töltött személy prostitúciójából haszonszerzésre törekszik, vagy a „szexuális cselekményért ellenszolgáltatást nyújt". Sajnos úgy tűnik, a börtönnel való fenyegetés egyeseket nem tart vissza az egyik legvisszataszítóbb bűncselekmény elkövetésétől. A korábbi években egy olyan eset is borzolta a kedélyeket, amikor egy pécsi asszony a kilencéves (!) lányát kényszerítette prostitúcióra.

Nem állítom, hogy tömegesen fordul elő, de sajnos több alkalommal is találkoztunk ezzel a jelenséggel Pécsett, előfordultak olyan gyermekvédelmi ügyek, amelyekből következtetni lehetett erre - mondta Máté Zsolt, az INDIT Közalapítvány Szenvedélybetegek Integrált Alacsonyküszöbű Szolgálatának szakmai vezetője. Mint fogalmazott, a gyermekprostitúció rendkívül bonyolult probléma, amelynek hátterében több tényező húzódik.

- A családi diszfunkciók, mint például az elhanyagolás, erőszakos nevelés, vagy a rendszeres fizikai agresszió bizonyosan okolhatók azért, hogy egyesek ilyen helyzetbe sodródnak. E mellett a szegénység, az alacsony iskolázottság, a serdülőkori mentálhigiénés problémák, a drog- vagy alkoholhasználat és a párkapcsolati erőszak is ide sorolható - magyarázta.
A szakember leszögezte, az érintett fiatalok esetében szó sincs tudatos választásról, inkább rossz döntések sorozatáról beszélhetünk. Esetükben jellemző, hogy olyan családban nevelkednek, ahol a szülői készségek alacsony szintűek, így a gyerekek nem kapnak elég figyelmet, törődést.

- Az, aki gyermekként hosszabb rövidebb ideig prostituáltként tevékenykedik, nem csak nehezen gyógyítható betegségekkel fertőződhet. Ők gyakran emberkereskedelem áldozatává válnak, szenvedélybetegségben szenvednek és súlyos lelki traumákat élnek át, amelyek egész későbbi életükre negatív hatással lehet - fogalmazott.
Máté Zsolt szerint általános, összehangolt gyermekvédelmi stratégiát igényelne a probléma megoldása, illetve megelőzése, amelybe több szereplőt is be kell vonni.
- Jellemző helyzet, hogy a gyermekotthonokból a családjukból kiemelt, nehezen kezelhető, kötődési problémákkal küzdő kamaszlányok állandóan elszöknek. A prostitúcióban érintettek tehát kapcsolatba kerülnek az intézményekkel, de egy átlagosnak nevezhető gyermekotthon nem képes ezeket a kihívásokat kezelni.
Hozzátette: súlyos mentális, szociális problémákkal küzdő fiatalokról van szó, akik speciális ellátást, gyakran hosszú terápiát igényelnek. Sajnos ehhez csak nagyon kevés esetben adottak a lehetőségek.

 

Az eredeti cikket a pecsma.hu oldalon érheted el!

„Anyagozni ma már bárhol lehet”

(Baranya megye)

Ma a legnagyobb kábítószer­dealer a posta, és drogozni mindenhol lehet – többek között erről is beszélt lapunknak Hegedűs Attila, a Bulisegély Szolgálat harminchat éves koordinátora.

 
– Kezdjük múltba tekintéssel: azt mondják, hogy a nagy partik ideje a kilencvenes évek vége volt. Azóta lejtmenet van?
– Azt azért nem mondanám. Egyszerűen változik a világ: mások a fiatalok, új zenék jönnek, és rengeteg az új szer is, ezzel párhuzamosan a szórakozóhelyek területén is van egy kis átrendeződés. Ebből a szempontból Pécs ugyanolyan, mint a többi hasonló nagyváros.

– A partikultúra is átalakult?
– Egy része nem. Nagyon sokat foglalkoztak egy időben a mai fiatalok úgynevezett rohamivásával, tehát azzal, hogy a tizenéves fiúk és lányok rövid idő alatt nagyon sok alkoholt isznak meg. Ez a jelenség itthon sokak számára ismerős lehet. Szerintem sosem okozott komoly gondot egy fiatal számára, hogy alkoholhoz jusson, de a házi főzésű szeszek legalitásában ez ma már evidens. A szórakozóhelyek italakcióinak is ezzel kell versenyezniük, szeretnék, hogy helyben fogyasszanak a vendégek, és ne az „alapozásnál” költsék el minden pénzüket. Nem könnyű ma kamasznak lenni, óriási a választék és szinte minden a fogyasztásra ösztönöz, az élménykeresésben nagyon fent van már az ingerküszöb.

– Mi változott még?
– A szerekhez való hozzáférés. Korábban azért kellettek kapcsolatok, illetve alkalmak vagy speciális színterek ahhoz, hogy valaki kábítószerhez jusson – ma elég, ha van otthon internet. Néhány kattintás, és már meg is rendeltünk valamilyen dizájnerdrogot, amit a jelenlegi legnagyobb dealer, a posta házhoz szállít. A dolog ráadásul teljesen legális, hiszen olyat rendelünk, ami abban a pillanatban nincs rajta a tiltólistán. És ráadásul trükközni sem kell: gondoljunk csak bele abba, hogy egy tizennyolc év alatti fiatal a törvény szerint nem vehet sem cigarettát, sem alkoholt – de dizájnerdrogot könnyedén rendelhet magának.

Az eredeti cikket a bama.hu oldalon olvashatod!

Az Idegen

(Baranya megye)

 

AZ IDEGEN
 
A PTE BTK Pszichológiai Intézet Elméleti Pszichoanalízis Doktori Iskolájának műhelykonferenciája
2015. április 29.
KERT Addiktológiai Gondozó
Pécs, dr. Berze Nagy János u. 7.
 
11.00-11.05 Erős Ferenc: Megnyitó
 
                    Szekcióvezető: Takács Bálint
11.05-11.30 Kolosváry Eszter: A destrukció pszichoanalitikus értelmezései
11.30-11.55 Friedrich Melinda: Otto Gross és az „idegen”
11.55-12.20 Frigyes Júlia: A bennünk élő Idegen: a meg nem született, a megszülető és a   halált ismerő gyermek – Otto Rank nyomában
12.20-12.45 Hortobágyi Ágnes: A magzat mint idegen: kérdések az immunológia, dekonstrukció és pszichoanalízis határvidékéről
 
12.45-13.20 Ebédszünet
 
                     Szekcióvezető: Lénárd Kata
13.20-13.45 Takács Bálint: Nem idegen világokra, tükrökre vágyunk. Az „idegen” megjelenítésének lélektani gyökerei a populáris kultúrában
13.45-14.10 Kiss Zsuzsanna: A gonosz idegentől az idegen gonoszig. Egy történet a német nacionalizmus kis tükrében
14.10-14.35 Kővágó Pál, Fülöp Éva, Czeglédi Edit: A történelmi sérelmek és a kisebbségi csoportokkal szembeni előítéletesség kapcsolata Magyarországon
14.35-15.00 Nyirati András: Ismerjük meg az idegent!
 
15.00-15.15 Szünet
 
                    Szekcióvezető: Hortobágyi Ágnes
15.15-15.40 Mézes Janka: „Maradok, de kilöknek maguk közül.” „Elmegyek, mert ennél többet érdemlek.”
15.40-16.00 Árkovits Amaryl: „… egyforma köztünk a különbség”
16.00-16.20 Lénárd Kata: Hamis/privát/igazi/elutasított/idegen/szociális self
16.20-16.45 Terenyi Zoltán, Fehér-Csókás Anna, Tenkiné Gazdag Ilona: Otthonos és idegen: terápiás csoportok élményspektrumáról
 
16.45-17.00 Szünet
 
17.00-18.00 Kerekasztal beszélgetés, vezeti: Stark András, résztvevők: Almassi Amir, Bogdán Zsuzsanna, Goldmann Tamás, Kaufmann Balázs, Molnár Adrienn
 
18.00 Erős Ferenc: Zárszó
 
 
A műhelykonferencia a PTE BTK Pszichológia Intézet Elméleti Pszichoanalízis Doktori Programjának és a Bizalom Magán Pszichoterápiás Központnak közös szervezésében jön létre.

V4 Meeting - Jó gyakorlatok megosztása a cseh Palacký Egyetem Visegrad Fund kisprojektjének keretén belül

(Baranya megye)

Az INDIT Közalapítvány együttműködő partnerként vesz részt a Palacký University (Olomouc, Cseh Köztársaság) „Good practise and new trends in community care and subsequent treatment with drug addicted clients” című, az International Visegrad Fund Small Grants kategóriájában 2015. február 16-án támogatást elnyert kisprojektjében.

A projekt során 2015. júniusában a csehországi egyetem szervezésében egy kétnapos, tapasztalatok és jó gyakorlatok megosztását célzó találkozóra kerül sor a V4 országokból érkező együttműködő partnerek, szakemberek részvételével (szociális munkások, pszichológusok, pszichiáterek, pszichoterapeuták, terápiás közösségek segítői).

 

A találkozó főbb témái:

- jó gyakorlatok és új trendek a közösségi ellátás és a kábítószerfüggők kezelése vonatkozásában (különös tekintettel a kettős diagnózisú, a fogvatartott, illetve a terápiát elhagyó kliensekre)

- a még hatékonyabb ellátórendszer kialakításának lehetőségei

- konkrét szolgáltatások finanszírozási kérdései.

 

A projektet az International Visegrad Fund támogatja.

Az ÁNTSZ-re és rendőrökre bízzák a drogprevenciót

(Baranya megye)

A sikeres drogprevenció ma már jóval többről szól, mint a tábla előtt álló rendőrről, aki elmondja, hogy melyik drog miért rossz. A hosszútávú programoknak lehet csak sikere, ezeknek azonban ára van, amire az iskoláknak nincs pénzük, a civilek pedig tartanák ingyen, de alig kapnak állami támogatást. A kormány ráadásul szinte teljesíthetetlen szakmai feltételekhez köti az iskolai drogprevenciót, de valójában senki sem ellenőrzi, hogy ezt betartják -e. Az igazgatók inkább hívják a szomszéd szobából a védőnőt, ő legalább ingyen van.

“Az elmúlt két évben egyszer jöttek ki a rendőrségtől erről a témáról beszélni, és az is elég snassz és általános volt. A gyerekek maguk többet tudtak, mint az előadók” –  az egyik vidéki szakközépiskola tanárnője így látja saját iskolájában a drogprevenciót. Szerinte a klasszikus prevenciónak már egyébként is leáldozott, “nyakig ül az iskola a szarban, nem lehet megelőzni, hogy a gyerekek kipróbálják a drogokat. A nem ennyire problémás iskolákban talán még érdemes, de az olyan helyeken, mint ahol én is tanítok, ott már nem”.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) nemrégiben arról írt: olyan rossz állapotban van az iskolai drogmegelőzés, olyan kevés civil szervezet tud ezzel foglalkozni, hogy az iskolaigazgatók jobb híján a szcientológusokat is beengedik előadásokat tartani. Akkor az egyik általános iskolai igazgató az Abcúgnak arra panaszkodott: nem tud igazán válogatni, ezért fanyalodik például vallási szervezetekre. “Alig működik a kábítószerügyi egyeztető fórum, nincsenek pályázatok, nincsenek nagyon szervezetek, akik jönnének előadást tartani” – mondta.

Abban, hogy egyre kevesebb a civil drogprevenciós program, nagy szerepe van egy 2012-es rendeletnek, ami előírja, hogy csak az Országos Egészségfejlesztési Intézet (OEFI) által kiadott szakmai ajánlás birtokában szabad ilyen előadást tartani az iskolákban. Ezt megszerezni azonban a civilek szerint nagyon nehéz. A feltételek szigorúak, 2014-ben összesen kilenc program kapta meg az ajánlást. A pécsi Drogprevenciós Munkacsoportnak például most sikerült ezt megszerezni, igaz csak másodszorra, mert az első sikertelen pályázatuk után fellebbeztek.

Máté Zsolt, a Drogprevenciós Munkacsoport szakmai koordinátora szerint annak ellenére, hogy csak az OEFI ajánlással lehetne iskolai drogprevenciós programot működtetni, az iskolaigazgatók ezzel nem tőrödnek, többségük nem is tud erről semmit, örülnek, ha valaki megjelenik náluk, és megtartja az előadást. A szakmai vezető úgy tudja: jelenleg összesen 14 szervezetnek van ajánlása az országban, tehát hivatalosan ennyinek kellene az iskolai drogprevenciós tevékenységet lefednie, de ez lehetetlen. Baranya megyében például a munkacsoport az egyetlen, akiket elvileg hívni lehet.

Hiába szerezték meg az ajánlást, ez önmagában semmit sem ér. Ha nem nyernek pályázati pénzt, nem tudnak előadást tartani az iskolákban, mert a Drogprevenciós Munkacsoportnak erre nincs kerete, ahogy az iskoláknak sincs. Az ő programjuk több mint kétmillió forintba kerül, ez összesen tíz hónapra elég, benne van többek között az utazási költség, a pedagógusok képzésének ára és a trénerek órabére is. Egy-egy órát szívességi alapon ingyen tartanak, de Zsolt szerint a hosszútávú, egymásra épülő programnak van igazi értelme.

“Teljes a tanácstalanság és az alulfinanszírozottság. Miközben felülről azt kommunikálják, hogy milyen sok pénz megy el a drogprevencióra, nem látni ennek nyomát. Ugyanakkor az is igaz, hogy nagyon sok program állíthatja magáról, hogy drogprevenciós tevékenységet végez, de az kérdéses, hogy ezek mennyire felelnek meg a szakmai elvárásoknak. Lehet, hogy amit éppen nagy lelkesen – egyébként teljesen jó szándékúan – megvalósítanak, arról régóta tudott, hogy bizonyítottan hatástalan vagy jobb esetben a hatásosságáról semmiféle bizonyíték nincs – mondja Máté Zsolt.

Civil szervezetek szerint nem azzal van a gond, hogy felállítottak egy szakmai normát. Az ugyanis régi igény volt, hogy szűrjék, kik tarthatnak drogprevenciót iskolásoknak. A baj azzal van, hogy iszonyú sok energiát és munkát jelent az ajánlás megszerzése. Ezért voltak olyan szervezetek, akik inkább úgy döntöttek: meg sem próbálják megírni a pályázatot, mert nincs rá kapacitásuk. Akik mégis megszerezték, náluk problémát jelent, hogy a befektetett munka nincs arányban azzal, hogy mennyi pénz jut a programjukra – mondta az Abcúgnak Barna Erika, a Magyar Drogprevenciós és Ártalomcsökkentő Szervezetek Szövetségének (MADÁSZSZ) elnökségi tagja.

Szerinte a jelenlegi rendszer teljesen áttekinthetetlen. Az ellenőrzés is teljesen megoldatlan, nem tudni, hogy figyeli-e egyáltalán valaki, hogy az adott programnak van-e ajánlása, ahogy az sem világos, milyen szankciója van annak, ha valaki e nélkül tart felvilágosítást. Erika szerint ha holnaptól mindenki betartaná ezt az előírást, akkor nem lenne országos szinten iskolai prevenció. A jelenlegi káoszt jól jelzi az az eset, amikor maga a KLIK ajánlott az iskolaigazgatónak olyan drogprevenciós programot, ami nem rendelkezett az OEFI ajánlással.

“A rendszerben tapasztalható zavarok miatt létrejön egy vákuum, amin keresztül teljesen simán bejutnak az iskolákba olyan szervezetek, mint például a szcientológusok. Nekik van pénzük, nem kell pályázati forrásra várniuk, van egy erős marketingjük, mellé komoly ideológiai célkitűzésük, míg a valóban hozzáértő és szakmailag teljesen korrekt programoknak az ajánlásért vagy pályázati pénzekért kell küzdeniük” – mondja Barna Erika.

Erika gyakran beszél a témáról a tanárokkal, és ő azt látja, hogy nagyon szeretnék, hogy legyenek normális programok. De azokat a pedagógusokat is megérti, akiknek sokkal egyszerűbb megkérni a védőnőt, vagy a volt rendőrt, hogy tartsa meg az előadást, aztán le van tudva ez a dolog. Szerinte borzasztóan el vannak fáradva az iskolák, annyi bajuk és nehézségük van, megköti a kezüket a KLIK miatti alárendeltség, sokadik problémájuk, hogy éppen tart-e valaki, és ha igen, milyen minőségű előadást a drogokról a gyerekeknek. A legtöbb iskolában éppen ezek miatt, csak akkor kerül elő a téma, amikor már megvan a baj. Drogozott a gyerek, és a mentő vitte el, vagy a szülők jelzik, hogy valaki drogot árul az iskolában, ilyenkor van az, hogy azonnal jöjjön valaki, és beszéljen a gyerekekkel erről.

“Ma már nem az a hatékony módszer, ami húsz-harminc évvel ezelőtt volt, hogy bemegy valaki az osztályba, felsorolja a kábítószer fajtáit, és elmondja, hogy melyik miért rossz. Kortárs segítés kell, drámajáték, önismereti fejlesztés. A folyamatos foglalkozásnak és programoknak van értelme. A drogprevenció nem arra van kitalálva, hogy amikor már gyanús valami az iskolában, akkor gyorsan jönnek” – mondja Erika.

Az egyik miskolci középiskolában is a védőnőt, vagy a korábban rendőrként dolgozó bűnmegelőzési tanácsadó kollégát hívják, és meg is vannak vele elégedve. Korábban az igazgató is folyamatosan kapta a leveleket olyanoktól, akik szívesen jöttek volna drogprevenciós előadást tartani, de “mi mindig inkább az ÁNTSZ-től kértük, hogy jöjjenek, nem a magáncégektől”. Az igazgató azt mondja: ők sosem kerestek meg külön civil szervezeteket, sose fizettek ilyenért, de nem is lenne rá pénzük, a KLIK ugyanis nem ad, “még az alapfeladatokra is alig”.

A civilek szerint nem a legjobb megoldás, ha volt rendőrök beszélnek a gyerekeknek a kábítószerről, hiszen mi történik akkor, ha az előadáson az egyik gyerek bevallja, hogy kipróbált már valamilyen kábítószert. Ilyenkor kötelessége-e hivatalból feljelentést tenni, vagy elindítania egy belső nyomozást az iskolában. A védőnők nagyon fontos szereplői az iskoláknak, de itt is ugyanaz a kérdés merül fel: milyen gyakorlatuk és tudásuk van az addiktológia területéről, mennyire naprakészek az információik a legújabb drogokról, mennyire tudnak hasznos választ adni a gyerekekben felmerülő kérdésekre.

“Nekük a kerülettel van együttműködésünk, ami azt jelenti, hogy ingyenesen biztosít ilyen előadásokat. Tavaly két ilyen alkalom is volt” – mesélte egy fővárosi középiskola igazgatója. Ezen kívül az iskolában van iskolaorvos, védőnő, akik minden évben tartanak egészségnapot. Ezen olyan témákról beszélgetnek a gyerekekkel, mint az alkoholizmus, a szexuális úton terjedő betegségek és a drogprevenció.

“Én rengetek ilyen emailt kapok, olyanoktól, akik szívesen jönnének előadást tartani, nem csak drog témában. Szerintem nagyon kényelmes és olcsó védekezés azt mondani, hogy annyira nem jelentkezik senki, hogy az igazgatók rákényszerülnek a szcientológusok beengedésére. Harminc éve vagyok a pályán, mindig meg lehetett találni azokat a szervezeteket, akikkel együtt lehetett működni. Aki azt mondja, hogy ma már nincsenek ilyenek, az nem járt utána eléggé”.

Az eredeti cikket az Abcug.hu oldalon olvashatod!

Egészségnap

(Baranya megye)

 

Egészségnapot tart az INDIT Közalapítvány

Március 28-án, szombaton délután családi egészségnapot szervez az INDIT Közalapítvány a Szent Mihály Közösségi Házban (Pécs, Szabadságharc u. 1.). A délután fél háromkor kezdődő ingyenes eseményen számtalan program közül választhatnak az érdeklődők.

A rendezvény során 15 órakor Dénes Anett várja a kicsiket a gyermekjátszó műsorába, majd fél négytől a MárkuSzínház bábjátéka tekinthető meg Égigérő fa címmel.

A további programok között szerepel játékos pecsétgyűjtő feladatok garantált ajándékokért és nyereményekért, lesz arcfestés gyerekeknek, óriási táblás játékok, légvár, kézműves-foglalkozások, egészségügyi és szociális intézmények információs előadásai, valamint komplex egészségállapot-mérésen is részt vehetünk.

Az eredeti cikket a PécsMa oldalán érheted el.

 

 

 

Az INDIT Bulisegély szakmai segítséget nyújt a győri PartySegély szolgálat beindításánál!

(Baranya megye)

A most szombaton kezdődő városi program kísérleti jelleggel indul két győri szórakozóhelyen. A tevékenység lényege, hogy elősegítse a fiatalok biztonságosabb szórakozását, valamint csökkentse a legális és illegális szerhasználatból eredő ártalmakat.

A szórakozóhelyeken való jelenlét különleges alkalmat kínál, hogy informálja a fiatalokat arról, van kihez fordulni probléma esetén.

A diszkókban jelen levő segítők az éjszaka folyamán 11 óra és 4 óra között lesznek szolgálatban, a legális és illegális droghasználat káros hatásait – így a felmelegedést, kiszáradást és szédülést megelőzendő - folyadékot, vitamint, szőlőcukrot is adnak a szórakozóknak, de az óvszerosztás is a tevékenység része.

A szakemberek felvilágosítással szolgálnak a drogok káros hatásairól és váratlan következményeiről is. Felkutatják a szemmel láthatóan rosszul lévő fiatalokat, segítséget nyújtanak a józanodás során. A krízishelyzetben lévők számára mentális segítséget is biztosítanak. A problémás szerhasználókat kezelőhely felé irányítják.

A szolgáltatás fejlesztése a INDIT Közalapítvány mentorálásával történik, a győri megvalósítást a Magyar Máltai Szeretetszolgálat "Színestér" intézménye koordinálja.

A győri Kábítószerügyi Egyeztető Fórum által támogatott kezdeményezésben a Családsegítő Szolgálat Gyermekjóléti Központja is közreműködik.

A szervezők a kísérleti szakaszt követően értékelik a tapasztalatokat, és ennek tükrében a szolgáltatás hosszabb távon, több szórakozóhely bevonásával kiterjeszthetővé válna.

Az eredeti cikket a kisalföl.hu-n olvashatod

Szenved-élj! 2.rész

(Baranya megye)
Az Echo TV Szenved-élj című műsorában Dr. Szemelyácz Jánossal beszélgettek! 2.rész

Szenved-élj!

(Baranya megye)
Az Echo TV Szenved-élj című műsorában beszélgettek Dr. Szemelyácz Jánossal. 1.rész.

Nem jó ötlet a pisiteszt

(Baranya megye)

Nemrég robbant a hír, miszerint a Fidesz általános drogtesztet szeretne bevezetni a veszélyeztetett (12-18 éves) korosztályhoz tartozó gyermekeknél, a politikusoknál és az újságíróknál. De reális-e egyáltalán a kormány terve, és mivel járhat a tesztelés bevezetése?

 

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője a múlt héten elmondta, hogy a várhatóan január végére elkészülő törvénytervezetet úgy akarják megfogalmazni, hogy minden szülőnek döntenie kelljen arról, beleegyezik-e gyermeke iskolai drogtesztjébe. A gyermekeknél pedig semmilyen jogkövetkezmény nem társulhatna a szűrés eredményéhez. Az egyes kábítószereknek a szervezetben való kimutathatóságáról a frakcióvezető azt mondta, elképzelhetőnek tarja, hogy a tesztet előre nem ismert időpontban végeznék el. Azt is említette egyúttal, hogy nem szabad feladni azt a küzdelmet, hogy az úgynevezett dizájnerdrogok is “utolérhetők” legyenek.

Szemelyácz János pécsi addiktológus azonban ezt nem látja ilyen egyszerűnek. Szerinte a tervezet egyelőre amolyan gumicsontnak tűnik, figyelemelterelésnek, ugyanis a szakemberek bevonása nélkül felvázolt rendelet annyira meggondolatlannak és komolytalannak érződik, hogy arról szakszerűen nehéz beszélni. Először is ott van a drogtesztek kérdése. A forgalomban lévő, trendi kábítószerek kimutatására alkalmas teszt ugyanis nem létezik. A jelenleg használt tesztek a marihuánát, némileg az opiátokat, és az amfetaminokat mutatják csak ki, a legnépszerűbb dizájnerdrogokat viszont nem. A tesztek továbbá néha téves eredményt is ki tudnak adni, opiátok ugyanis akár egy nagyobb adag menzás mákos tészta után is felbukkanhatnak a szervezetben, tehát a tesztek megerősítése és pontosítása is akadályt jelenthet.

Szemelyácz felvetette azt a kérdést is, hogy mi van akkor, ha kiderül egy-egy diákról, hogy használ valamiféle tudatmódosító szert? Kicsapják, netán igazgatóit kap? Büntetőeljárást indítanak ellene, vagy csak kihallgatják a rendőrségen? Sok még tehát a meg nem válaszolt kérdés. Az evidens az lenne, ha elterelésre küldenék őket, erre viszont az ország gyermekaddiktológiai szervezetei nincsenek felkészülve sem anyagilag, sem a férőhelyeket tekintve. Ha pedig az országos szintű tesztelés – Szemelyácz becslései szerint – 3-4 milliárd forintba kerül majd, felmerül a kérdés: ezt a pénzt miért nem a gyermekaddiktológia fejlesztésére és támogatására költi a kormány? Az ész nélküli drogellenes politika szorgalmazása helyett a kormány tehát sokkal többet tehetne a drogprevenció érdekében. Addig azonban, míg a jogalkotóknak fogalmuk sincs a drogpiaci trendekről, az építő jellegű párbeszédnek esélye sincs, tette hozzá az addiktológus.

Mindemellett érdekes az is, hogy ma Magyarországon jelenleg közel egymillió alkoholbeteg él, míg kábítószeres „csupán” 20 ezer. Ez a szám pedig nem tér el drasztikusan más európai országok hasonló adataitól, így a tervezet nem is mondható indokoltnak.

Megkérdeztük Szabóné Bárdos Csillát, a Babits Mihály Gimnázium igazgatóját is arról, hogy egy középiskolában milyen módon lenne kivitelezhető az iskolai drogtesztelés. Az igazgatónő szerint a drogteszt iskolai bevezetése számos megválaszolatlan kérdést vet fel. Például: miért éppen az iskolákat tartják megfelelő helyszínnek a teszt elvégzésére? Ki és hol végzi el a vizsgálatot? Milyen eredményt várnak mindettől a drogfogyasztás visszaszorítása szempontjából? Ismeretlenek tehát a kivitelezés formai elemei, tisztázatlan a jogi háttér. Kérdéses az alkalmazni kívánt tesztek megbízhatósága, a vizsgálatok kétes kimenetele pedig lehet, hogy személyiségi jogokat sérthet.

Az iskolának a nevelést, a prevenciót kell hangsúlyoznia, mondta az igazgatónő. A mindenkire érvényes drogteszt általánosító elve tehát sokat árthat a tanár-diák, a tanár-szülő kapcsolatnak. Bárdos hozzátette, nem gondolná, hogy a teszt elvégzése szülői engedély nélkül is megtörténhetne. Az iskolának a megelőzésben kell szerepet vállalnia, kihasználva a drogprevenciós előadások, foglalkozások adta lehetőségeket.

Végezetül elmondta, hogy talán jobb lenne, ha a drogtesztelés helyszíne nem  az iskola lenne, hanem azok a helyek, ahol a fiatalok ezekhez a szerekhez gyakrabban hozzájuthatnak, mint például egy diszkó vagy egyéb szórakozóhelyek. Ez azonban már hatósági kérdés.

Az eredeti cikket a PécsMA oldalán olvashatjátok.

Fűvel a kemény mérgek ellen

(Baranya megye)

Nemrég egy általunk készített videóban és egy cikkben is körbejártuk a Pécset is sújtó „dizájnerdrog-járványt”. Szomorú végkövetkeztetésünk a problémával kapcsolatban az volt, hogy a drogok terjedése szinte meggátolhatatlan. Szemelyácz János addiktológus azonban elmondta, hogy a dizájner drogokat vissza lehetne szorítani úgy is, hogy ha más, kevésbé veszélyes – a fiatalok körében viszont népszerű – pszichoaktív anyagok tűrt kategóriába kerülhetnének. Más vélemények szerint ez is nagyon komoly károkat okozhat.

 

Nagyjából 1999-re a fiatalok körében a marihuána népszerűsége megelőzte a különböző nyugtatók és altatók fogyasztását. Ez viszont a 2010-es években megváltozott, előtérbe törtek a dizájner drogok a „klasszikus illegális szerek” ellenében, 2012-ben pedig már meg is előzték azokat.

Ez azért lehet – mondta Szemelyácz –, mert a dizájner drogok olcsók, könnyen beszerezhetők, ráadásul a forgalomban lévő drogtesztek sem mutatják ki őket, hiszen lehetetlen lekövetni, hogy milyen vegyületekből állnak. A marihuánát viszont akár kis mennyiségben is ki tudják mutatni a tesztek, több héten keresztül. A dizájner drogok fogyasztóit ebből kifolyólag nehezebben tudják szankciók alá vonni. Azt viszont, aki két héten belül egyetlen jointot szívott el, elküldhetik „elterelésre”. Ha az illető visszaesőnek számít, akkor pedig akár börtönbe is mehet egy-két füves cigi miatt. Közben a dizájner drogok fogyasztói meztelenül őrjöngenek az utcán, vagy belehalnak a káros következményekbe.

Amikor a marihuána volt a legnépszerűbb drog, évente 4-5 fogyasztót vittek pszichiátriára miatta. Ma, a dizájner drogok térhódításakor, napi szinten szállítanak be életveszélyes, zavart állapotban lévő 18 év alatti fiatalokat.

Mindeközben a fűszívásba még nem halt bele senki, nincs igazán komoly egészségkárosító hatása. Nem lehet intravénásan használni, ezért a hepatitis C sem fenyegeti a fogyasztókat. Míg a dizájner drogok használói vészesen lefogynak, szívbetegek lesznek, és sorra kerülnek pszichiátriára, addig az átlagos füves nyugodt és jó az étvágya. Ezért lehet az, mondta Szemelyácz, hogy a marihuána-fogyasztót nem veti ki magából a társadalom. Az addiktológus azt azért hozzáfűzte, hogy vannak káros hatásai is a kannabisznak, leggyakoribb például az úgynevezett krónikus inaktivitási szindróma, ami egyfajta hosszú távú motiválatlanságot jelent.

Szemelyácz  elmondta, hogy Pécs inkább bulis, laza, füves város volt, a dizájner drogok viszont átrendezték a palettát. Magyarországon (korábbi kutatások alapján) a fiatalok közel 40%-a próbálta ki a füvet, mégis olyan, évtizedekre visszanyúló rémhírek társulnak hozzá, mint hogy a fű az első lépés a heroinos túladagolás felé, vagy hogy a füvesek megőrülnek. A magyarok viszont már régóta az alkohol pártján állnak, főzik a pálinkát, készítik a bort, közben pedig nem beszélnek az alkoholos hallucinózisról, vagy paranoiáról, nem beszélve a számos gyógyíthatatlan testi szövődményről – tette hozzá.

Az általunk megkérdezett egyik fogyasztó szerint  városban füvet szerezni nagyjából olyan nehéz, mint feladni egy csomagot postán.

- Néha kicsit sorban állsz, kicsit feltartanak, de ha időben érkezel, gond nélkül sikerülni fog – mondta. Kérdésünkre, hogy látja-e veszélyét, vagy kárát a több évnyi füvezésnek, határozott nemmel felelt, azt azonban hozzátette, hogy a motiváltsága „megcsappant”, általában véve lustább ember lett, mint volt, de ezzel szerinte nincs baj. Dizájner drogot pedig ki nem próbálna, szerinte azoknak nincs kultúrája, nincs múltja, nincsenek pozitív egészségügyi vonzatai.

A teljes cikket a PécsMA oldalán érheti el!

Designerek

(Baranya megye)
A fiatalok hétről-hétre új drogokat próbálnak ki. Ezeknek a szereknek az összetétele azonban folyamatosan változik, a fogyasztók pedig nem tudják, hogy mit lőnek be maguknak. De mit lehet tenni a desinger drogok egyre megállíthatatlanabb járványa ellen?

 A videót az Abszolút Pécs készítette.

Ezért veszélyesek az új drogok

(Baranya megye)

Jelenleg a hazai kábítószer-ellenes stratégia legfőbb problémája, hogy nem tud mit kezdeni a dizájner drogok megállíthatatlan terjedésével – véli Szemelyácz János pécsi addiktológus. Miközben ma már szinte minden második fiatal kipróbált ilyen olcsón kapható, könnyen elérhető anyagokat, sokan közülük hamar függőkké is váltak. De mégis mik ezek a drogok? Egyáltalán hogyan alakultak ki, és mióta tart ez az őrület?

A dizájner drogok közel sem annyira új keletűek, mint azt sokan hiszik. Példának okáért – kezdte Szemelyácz – 1898-ban készült az első ilyen vegyület, ami a heroin volt. A heroint – felettébb ironikus módon – azért állították elő a kat nevű növény hatóanyagából, hogy a morfin- és kokain-függők sóvárgását és elvonási tüneteit csillapítsák. Később, az 1930-as években hasonlóan fejlesztették ki a metamfetamint is, amivel az amfetamin fizikai tünetein (ami lényegében az eszelős pörgés) módosítottak volna. Színre lépésük korában azonban ezek az anyagok nem okoztak olyan instant „járványt”, mint a jelenlegi szerek.

Ennek oka az addiktológus szerint az, hogy akkor még nem létezett az internet. A netes vásárlás kialakulására épült rá az új drogipar. Ma már ugyanis könnyen és gyorsan vehetünk dizájner drogokat a világhálón. Pár kattintás és már jönnek is a fürdősónak, vagy növényvédő szernek álcázott rejtélyes cuccok, ráadásul a terjesztők különféle kedvezőbb árajánlatokkal is csábítanak.

A drogok terjedését az is segítette, hogy a 2000-es évek végén leáldozóban lévő techno- és a partikultúra az olyan dizájner drogoknak köszönhetően, mint a pár éve még népszerű mefedron, újra erőre kapott. A fiatalok pedig a szórakozóhelyek után a rehabilitációs klinikákon és addiktológiákon kötnek ki, a drogoktól ugyanis paranoiddá válnak, durván lefogynak, felborul az alvás-ébrenlét ciklusuk, rendellenessé válik keringésük, életveszélyesen kalimpál a szívük, és lehetne folytatni. Szemelyácz hangsúlyozta, hogy a tünetek – akárcsak a drogok összetétele – minden héten változnak.

A változatos összetételű, papíron teljesen legális drogok könnyen átcsúsznak az országhatárokon, mondta Szemelyácz, ugyanis a csempészeknek nem kell aggódniuk az anyagok rejtegetése miatt, hiszen azokat akár „macskaeledelnek” is hívhatja a szállító. Bevizsgáltatni őket szinte reménytelen, hiszen mire egy ilyen kémiai vizsgálat lezárul, addigra jön pár újabb drog, és kezdődhet az egész elölről.

A drogok terjedését Szemelyácz szerint szinte lehetetlen megállítani. Ha ugyanis egy adott vegyület tiltólistára kerül, azt a szorgos indiai és kínai vegyészek csak épp annyira fogják módosítani, hogy a szer legálissá váljon. A tiltólista (az úgynevezett C-lista) pedig az addiktológus szerint kényszermegoldás, egyszeri „tűzoltás”, ami a pár éve „kimúlt” drogprevenciós ténykedések hiányában hatástalanná válik. A problémán az sem segít, hogy a tavaly megszavazott nemzeti drogstratégia akciótervét egy éve ki kellett volna dolgozni. Szemelyácz szerint pedig a terv nélküli szigorítás – hogy a büntethetőség alsó korhatára 12 évre csökkent – nem megoldás, a probléma ettől még nem szűnik meg.

A dizájner drogok egyik legkomolyabb veszélye azonban porállagukban rejlik. Ezeket a kábszereket ugyanis hígítva, intravénásan adják be maguknak a fogyasztók. A drogok belövése pedig többnyire nem steril körülmények között zajlik, ennek “köszönhető”, hogy megszaporodott a hepatitis C-vel fertőzöttek száma. Ennek eredménye pedig az, hogy Budapesten már HIV-pozitív betegekről is terjednek hírek.

A teljes cikket a PécsMa oldalán találhatjátok meg.

" a dílerek már kérdőívet töltetnek ki a pécsi drogfogyasztókkal"

(Baranya megye)

Elképesztő méreteket ölt a drogfogyasztás Pécsett. Dr. Szemelyácz János pszichiáter lapunknak úgy nyilatkozott, egy ideje a dizájnerdrogok uralják a piacot, ezekhez a szerekhez pedig gyakorlatilag csak az nem fér hozzá, aki nem akar. Olyan eset is előfordult már a városban, hogy a díler kérdőívet töltetett ki a fogyasztóval a kábítószer hatásáról. A pszichiáter szerint sürgősen lépni kellene, mielőtt még nagyobb lesz a baj.
Gyakorlatilag teljesen átalakult a pécsi drogpiac az elmúlt években. Napjainkra a hagyományos kábítószerek visszaszorultak, a helyüket pedig átvették a folyamatosan átalakuló - és gyakran eleinte ingyen osztogatott - dizájnerdrogok. Ezek pontos összetevői, valamint a hatásuk nem ismert, nem csoda hát, ha az elosztók (az úgynevezett dílerek) igyekeznek információhoz jutni.

Találkoztam már olyan emberrel, aki a dílertől a kábítószer mellé kapott egy kérdőívet is, hogy azon keresztül számoljon be a tapasztalatairól. Erre azért van szükség, mert a gyártó sem tudja, pontosan miként is hat a dizájnerdrog, amit a piacra dob - számolt be tapasztalatairól dr. Szemelyácz János, a pécsi drogambulancia vezetője.
A pszichiáter-addiktológus szerint „elképesztő problémákat" okoznak az új szerek, melyek használatába már többen belehaltak, de a hepatitis C terjedésében is kulcsszerepet játszanak.
- Megalkották ugyan az úgynevezett C listát, amely viszont jól láthatóan nem tudja kezelni a problémát. Más lehetőséget azonban nem ad a törvényhozó a kezünkbe, így gyakorlatilag vaktában tapogatózunk. Jelenleg ott tartunk, hogy ha az említett díler begyűjtött kérdőíveit elkérnénk, többet tudnánk a dizájnerdrogokról - érzékeltette a gondokat.
A C listára azok az alapvető vegyületek kerültek, melyek alapján rendeletben tilthatnak be különböző szereket. Szemelyácz szerint viszont ezzel nem oldották meg a problémát, sőt...
- Mindig egy lépéssel a gyártók mögött járunk, a tiltott szerek listája pedig csak azt generálja, hogy egyre gyorsabban jelennek meg az új szerek a piacon. Sajnos a törvényalkotók nem nézik, hogy a jogszabálynak egyáltalán van-e bármilyen pozitív hatása. Egy társadalmi problémát kizárólag törvényi eszközökkel, illetve a kriminalizálással nem lehet megoldani. Sajnos nincsenek olyan fórumok, ahol a megoldást közösen kereshetnénk - fogalmazott.
A szakember úgy véli, akár próbavásárlásokkal is információkhoz juthatnának, ám a törvény szerint, ha illegális szert vásárol - legyen akár az illető a drogambulancia vezetője -, ellene is eljárás indul.
A megoldás kulcsát többek közt az iskolai, valamint az internetes prevencióban és tájékoztatásban és az indirekt megelőzésben, azaz a fiataloknak felkínált hasznos időtöltésben látja. E mellett - tette hozzá - akár a kevésbé veszélyes, ismert pszichoaktív szereket egyfajta megtűrt kategóriába helyezhetnék, így terelve ezek felé a fogyasztókat.
Jelenleg azonban ezekre a kezdeményezésekre nincs fogadókészség, az iskolai drogprevencióra pedig sem pénz, sem pedig elég szakember nem áll rendelkezésre a városban.
 

A Pécsi Újság teljes cikkét itt olvashatod.

Megnyitottuk a KERT-et!

(Baranya megye)

Alkoholbetegek gondozója lett az uránvárosi Berze Nagy utcai óvodából. Az intézmény járóbetegellátásban a betegség kezelésének kezdeti időszakával, a terápia elindításával, a lelki támogatással foglalkozik megkülönböztetett figyelemmel. Hogy pontosan miről van szó, arról a tegnap átadott gondozó vezetőjével, dr. Trábert Attilával beszélgettünk.

 


– Kit kezel az új intézmény?
– Az INDIT Közalapítvány 75 millió forintból újította fel, alakította át az épületet, s itt kizárólag alkoholbetegekkel foglalkozunk. Ez egy szakrendelés, ahová naponta bejárnak a rászorulók és pszichoszociális segítséget kapnak.

– Hogy kerülnek ide a betegek?
– Önként vagy küldheti a családorvos is a Dél-Dunántúl bármely részéből. Ez teljesen ingyenes ellátás, s hogy stílszerű legyek, borravalót sem fogadunk el.

– Nem bukik le, aki idejár?
– A valóságban a környezet sokkal hamarabb látja a baj mélységét, mint az illető, aki titkolni akarja. Mindemellett a titoktartás kiemelt szempont, például az egyetemtől különálló számítógépes rendszeren vagyunk. Hozzátenném azt is, ez ugyanolyan betegség, mint mondjuk a cukorbaj, nincs mit szégyellni rajta.

– Mekkora gond az alkoholizmus?
– Miként az egész országban, becslések szerint a lakosság tíz százaléka küzd alkoholproblémákkal. Ez egy hosszú lefolyású betegség, és azokról van szó, akik lelkileg nincsenek rendben, és az űrt alkohollal próbálják kompenzálni.

– „Autodidakta” módon is le lehet szokni az alkoholról?
– Állítólag százból egy esetben előfordul, de én még nem találkoztam ilyen pácienssel. Így is „tiszta” lehet valaki, ám csaknem biztos, hogy utána szüksége lesz valamilyen üzemanyagra. Például megment másokat, munkamániás lesz, kényszeresen gyűjt vagy sportol valamit.

– Mi vitte dr. Trábert Attila pszichiátert erre a vonalra?
– Volt egy pszichiáter tanárom, akivel a kvantumfizikától a zenéig mindenről lehetett beszélni. Ennek köszönhetően kezdtem el szenvedélybetegekkel foglalkozni, és velük is hamar megtaláltam a közös hangot.

– Hogy lehet kikapcsolni a szenvedélybetegségekből?
– Én mindig az egyszerűséget keresem. Otthon, a Ledinán sokat kertészkedem, sétálok a környéken és biciklivel járok mindennap a város túlsó felébe dolgozni.

Emlékezetes tanulóévek a Bázisnál

Dr. Trábert Attila 1980-ban született Pécsett. Bonyhádon nőtt fel, ott járt általános iskolába, ott is érettségizett, a Petőfi Sándor Evangélikus Gimnáziumban. A PTE Orvostudományi Karán 2005-ben diplomázott, pszichiátriai és addiktológiai szakvizsgát tett. Dolgozott a PTE Pszichiátriai Klinikáján, az INDIT Közalapítvány drogambulanciáján, a Bázis közösség addiktológiai szolgálatánál, s mint kiemelte, a Bázisnál eltöltött esztendők jelentették a legfontosabb tanulóéveket. Nyolc éve párkapcsolatban él, társa, Judit közgazdász, fiuk, András kétéves, most várják a kistestvérét.

Az eredeti cikket a baman találhatod meg

Iskolai Szociális munkás vs. Iskolarendőr

(Baranya megye)

Háromszor kevesebb szociális munkás dolgozik ma az iskolákban, mint ahány iskolarendőr van. Az igazgatók nem vehetik fel őket, így jobb híján az osztályfőnök vagy valamelyik lelkes tanár próbál segíteni a bántalmazott vagy elhanyagolt gyerekeknek. A kormány elvárja, hogy az iskola gondoskodjon a gyermekvédelemről, de az már nem érdekli, hogy ezt hogyan oldják meg.


Egy fővárosi, több oktatási intézményben is dolgozó, névtelenséget kérő iskolapszichológus tapasztalatai ezek arról, milyen rosszul működik a gyermekvédelem az iskolákban, mióta a köznevelési törvény egyik végrehajtási rendelete gyakorlatilag lehetetlenné tette, hogy ifjúságvédelmi szakembert, ezzel együtt iskolai szociális munkást alkalmazzanak. Amit meghagytak, az az ifjúságvédelmi felügyelők munkaköre, de ők is csak a fogyatékkal élők képzési intézményeiben dolgozhatnak – mesélte az abcúgnak Máté Zsolt, az INDIT Közalapítvány munkatársa. A gyermekvédelmet ugyan előírják az iskoláknak, de nincs rá órakedvezmény, se státusz, se pénz.

Embert erre nem vehetnek fel az igazgatók, így jobb híján megbízzák az osztályfőnököket, vagy valamelyik tanárt, hogy ezentúl foglalkozzanak a gyermekvédelemmel is. Túlórában, fizetés nélkül, szívességből. Feladat pedig bőven jár ezzel a munkakörrel, hiszen a szociális munkások voltak azok, akik segíteni tudtak az iskolai nehézségek, a szociális problémák, párkapcsolati konfliktusok, családi gondok, hiányzások, krízishelyzetek, alkohol- és drogproblémák, beilleszkedési nehézségek, iskolai agresszió, stressz, továbbtanulás vagy iskolaváltás esetében, de a diákmunkák, pályázatok, ösztöndíjak kiválasztásában, felkutatásában is. Szorosan együttműködtek az ifjúsági, szociális és egészségügyi intézményekkel, és tisztában voltak a megfelelő jogi, pszichológiai és társadalom-politikai ismeretekkel is.
 

 

Az Abcug teljes cikkét itt olvashatod!

 

Egészségnap

(Baranya megye)
"Tisztás" Egészségnap, szeptember 6. szombat a NEVKO-ban

Több ezren fesztiváloztak biztonságosan az INDIT Bulisegéllyel Ozorán

(Baranya megye)
Az INDIT Bulisegély idén nyáron a Fishing On Orfű és a Rockmaraton után Ozorán, a legnagyobb hazai pszichedelikus fesztiválon több ezer fesztiválozó számára biztosította az önfeledt és biztonságos szórakozást. Az INDIT 36 fős professzionális segítőkből: orvosokból, pszichológusokból, szociális munkásokból álló szakmai stábja a fesztivál ideje alatt a Haven sátorban látott el 24 órás szolgálatot.

 A menedéket nyújtó sátorban a rászorulóknak nyújtott szakmai segítségnyújtáson túl a magnéziumot, kalciumot, szőlőcukrot kaphattak a partizók. A szolgálat munkatársai emellett a fesztivál nagyszínpadánál, több mint 5000 pohár magnéziumos és kalciumos vizet, 3000 óvszert, szőlőcukrot és a biztonságos szerfogyasztást bemutató szóróanyagot tartalmazó Party-packot osztottak ki a fesztiválozóknak. A látogatók biztonságáról ezen kívül a szervezet folyamatos járőrszolgálata gondoskodott.

  „A professzionális képzett segítőkből álló INDIT Bulisegély csapat munkájának köszönhetően idén nyáron is több tízezren szórakozhattak biztonságosan a fesztiválokon és a dél-dunántúli szórakozóhelyeken” - mondta el Hegedűs Attila, az INDIT Bulisegély szolgálat koordinátora. Tapasztalata szerint azokon az eseményeken, ahol a szervezet folyamatos jelen van, megváltozik a partizók szemlélete, tudatosabbá válnak, egymásra és magukra is jobban figyelnek.   

 Az INDIT Bulisegély ártalomcsökkentő programjával egész évben jelen van Dél-Dunántúl, Pécs, Kaposvár kedvelt szórakozóhelyein, fesztiváljain és egyetemi rendezvényein.

 

Myat Kornél 

 

Munkatársat keresünk!

(Baranya megye)

 

Az INDIT Közalapítvány 1 fő munkatársat keres segítői munkakörbe
 
 
Jelentkezési feltételek:
   szociális  szakirányú  felsőfokú  végzettség  (főiskolai  vagy  egyetemi  diploma
megléte)
   a jelentkező a foglalkoztatás megkezdésének időpontjáig (előreláthatólag: 2014. május 1.) nem töltötte be a 30. életévét (ez a pályázat feltétele)
   a foglalkoztatás megkezdésének időpontjában (előreláthatólag: 2014. május 1.)
állami  vagy  európai  uniós  forrásból  képzési  támogatásban  nem  részesül, munkaerő-piaci programban nem vesz részt,
   a jelentkező a 2013. október 31. és 2014. május 1. közötti időszakban nem állt
fizetett alkalmazásban (sem munkaviszony, sem vállalkozói jogviszony keretében, sem egyéb formában, tehát sem bérként, sem számlás kifizetés ellenében, sem
egyéb formában nem volt bevétele).
 
A betöltendő munkakör: segítői munkakör (addiktológia területén alacsonyküszöbű, illetve megkereső munkában való részvétel)
 
A foglalkoztatás időtartama: 12+3 hónap, határozott idejű munkaszerződéssel
 
A foglalkoztatás rendje: heti 40 órás foglalkoztatás
 
A foglalkoztatás kezdésének várható ideje: 2014. május 1.
 
Előnyt jelent: szociális területen szerzett gyakorlat vagy tapasztalat
 
 
Amennyiben az álláslehetőség felkeltette érdeklődését és megfelel a fenti feltételeknek, kérjük, hogy elérhetőségekkel (telefonszám, e-mail cím) ellátott önéletrajzát egy rövid motivációs levél kíséretében 2014. március 31-ig juttassa el az inditfoglalkoztatas@gmail.com e-mail címre.
 
A beérkezett önéletrajzok értékelését követően a személyes meghallgatásra kiválasztott
személyekkel a meghallgatás időpontjáról a későbbiekben egyeztetünk.
 
A kiválasztott személy foglalkoztatása a TÁMOP-1.4.1-12/1-2013-0119 azonosítószámú pályázat keretén belül valósul meg.
 
INDIT Közalapítvány
7623 Pécs, Szendrey J. u. 6. www.indit.hu www.ujszechenyiterv.gov.hu1

 

ELHUNYT GEORGES BAAL PSZICHOANALITIKUS, RENDEZŐ, SZÍNHÁZTERÁPIÁS KÉPZÉSÜNK OKTATÓJA

(Baranya megye)

75 éves korában elhunyt Georges Baal (Balassa György), Franciaországban élő magyar származású pszichoanalitikus, rendező, színész, színházterapeuta, egyetemi tanár - közölte családja az MTI-vel.
Georges Baalt a Párizs közeli Saint-Mandéban található otthonában pénteken érte a halál, amelyet szívroham okozott.


 

A színházi szakember 1938. május 17-én Budapesten született. Anyja Meller Rózsi, az egykor ünnepelt drámaíró, civilben mikrobiológus, kutató vegyész, apja Balassa László pszichiáter volt.

Georges Baal Budapesten érettségizett, 1956 decembere óta élt Franciaországban, ahol 1965-ben biológiai, 1974-ben pedig pszichológiai doktorátust szerzett. A tudományos akadémiának megfelelő Centre National de Recherche Scientifique (CNRS) munkatársaként a színjátéknak a pszichoanalízisben és terápiában való felhasználásának lehetőségeit, valamint a francia és magyar szürrealista színházművészet történetét kutatta.
 
A párizsi Pompidou Központban több magyar drámát is bemutatott felolvasó-előadásokon: Madách Imre Az ember tragédiáját 1984-ben, Déry Tibor Óriáscsecsemő, Ébredjetek fel, Mit eszik reggelire című műveit 1987-ben, Göncz Árpád Pesszimista komédia című drámáját 1992-ben.
 
Több mint négy évtizedes színházi munkássága Magyarországon a Szkéné Színházhoz, a 25. Színházhoz, Franciaországban pedig saját társulatához, az 1973-ben alapított ATRAAL színházi csoporthoz (Atelier de Recherche Théatrale) köthető. Velük dolgozta ki pszichoanalízisre és mozgásszínházra alapozott terápiás módszerét, amelynek lényege, hogy a részvevők saját személyiségük legmélyebb, legrejtettebb vonásait is szabadon és veszélytelenül mutathatják be. Shakespeare, Lautréamont, József Attila vagy Déry Tibor örökérvényű gondolatai mellett a terapeuta a darabot játszók szövegeire építi fel a játékot. Elméleti alapvetései Moreno, Freud és Lacan inspirációjával születtek.
 
Tanított New Yorkban, és az utóbbi húsz évben rendszeresen tartott Magyarországon is színházi műhelyeket, többek között az OPNI-ban, az IDMC-n (International Dance and Movement Courses), valamint a drogfüggőket kezelő komlói rehabilitációs intézet színházterápiás közösségének, amely mintegy 150 előadást mutatott be. Az ATRAAL francia színészei 2001-ben egy többnyelvű, közös produkciót is létrehoztak a komlóiakkal a Szkéné Színházban.

Georges Baalt december 13-án délután a Saint-Mandéi temetőben helyezik örök nyugalomra.
 

Az eredeti cikket itt tekintheted meg

Drogprevenciós Munkacsoport

(Baranya megye)

 

Együttműködés a Drogprevenciós Munkacsoporttal a Norvég Civil Alap által támogatott "Szabadság, egyenlőség, párkapcsolat - Egészségfejlesztő ifjúsági program a Pécsi kistérségben" című projekt megvalósításában
 

A Norvég Civil Alap 2013-as évben meghirdetett pályázatának kisprojekt kategóriájában a Drogprevenciós Munkacsoport programja a női jogok és esélyegyenlőség kategóriában támogatásra érdemesnek ítéltetett.

A "Szabadság, egyenlőség, párkapcsolat - Egészségfejlesztő ifjúsági program a Pécsi kistérségben" címet viselő pályázat egy komplex programsorozat keretén belül a fiatalkori prostitúció Pécsett és környékén mind erőteljesebben jelenlévő problémáját kívánja kezelni a veszélyeztetett fiatalokból álló célcsoportnak szánt egészségfejlesztő tevékenységeivel.
 
A baranyai szegregátumokból érkező, mélyszegénység és kilátástalanság elől menekülő lányok teszik ki az utcán dolgozó prostituáltak többségét, ezért kiemelt szerepű a pécsi és Pécs környéki 8. osztályos iskolások körében a prostitúcióba sodródás vonatkozásában meglévő veszélyeztető tényezők enyhítése, ill. egy kortárssegítő csoport létrehozása, amely társaik számára egyrészt pozitív példaként funkcionál, másrészt szükség esetén konkrét segítség, támasz lehet. A fiatalok nevelésével foglalkozó szakemberek esetén is hangsúlyos a témához kapcsolódó ismeretek átadása.
 
Tevékenységek:
1. „Beware of loverboys” című prevenciós eszközként használható kisfilm szinkronizálása
2. „CSAT” projekt – családi alapozó tréning 8. osztályosoknak
3. „MOZAIK” kortárssegítő képzés és közösségi akció 13-15 éveseknek
4. Iskolai mentálhigiénés szakemberek képzése

Hatások:

1. mérséklődnek a prostitúcióba sodródás vonatkozásában meglévő veszélyeztető tényezők
2. az életvezetési készségek javulnak
3. a tévhitek megkérdőjeleződnek
4. a szakemberek ismeretei bővülnek
5. a kortárssegítők példaként és segítségként funkcionálnak tovább.
 
Az INDIT Közalapítvány hozzájárulása a projekthez:
- a MOZAIK képzés helyszínéül térítésmentesen hozzáférhetővé teszi az általa működtetett „AlternAtívA” Ifjúsági Szolgáltató Iroda helységeit,
- a programot népszerűsítő plakátok kihelyezése a közalapítvány által működtetett intézményekben („AlternAtívA” Ifjúsági Szolgáltató Iroda, TÉR Közösségi Szolgálat),
- ingyenes internet használat biztosítása az „AlternAtívA” Ifjúsági Szolgáltató Irodában, valamint a TÉR Közösségi Szolgálat bázishelyén,
- a lehetséges célcsoporttagok és a szélesebb nyilvánosság tájékoztatása a www.indit.hu honlapon közzétett híradások segítségével.

 
A projekt az EGT/Norvég Civil Támogatási Alap támogatásával valósulhat meg.
www.norvegcivilalap.hu
Lebonyolító alapítványok:
www.okotars.hu
www.demnet.hu
www.autonomia.hu
www.karpatokalapitvany.hu

 

A Hankook Tire Magyarország Kft. abroncsadománya

(Baranya megye)

2013. októberében Közalapítványunk a Hankook Tire Magyarország Kft. 2013-as

Abroncsadományozási Programja keretén belül a munkája során használt gépjárművekhez 3

garnitúra abroncsot nyert el. Az adománynak köszönhetően az INDIT Közalapítvány szenvedélybeteg-
ellátó tevékenysége biztonságosabbá és hatékonyabbá válik.

A támogatást ezúton is köszönjük!

HIV/AIDS Megelőzés

(Baranya megye)

 

A Drogprevenciós Munkacsoport „HIV fertőzés megelőzését elősegítő, információ átadást célzó programok megvalósítása veszélyeztetett célcsoportok számára Pécsett és környékén” című, az Emberi Erőforrások Minisztériumának „Civil szervezetek részvétele a HIV/AIDS megelőzésben” című pályázati kiírásra benyújtott pályázata összesen 1.000.000- Ft támogatást nyert el (szerződés iktatószáma: 41318-1/2013/EGP).
 
A pályázat célja a Pécsett és környékén élő prostituáltak és szexmunkások (1. célcsoport), valamint zenés-táncos szórakozóhelyeken megforduló veszélyeztetett fiatal felnőttek (2. célcsoport) prevenciójának megvalósítása a HIV fertőzés és AIDS, valamint egyéb szexuális úton terjedő betegségek előfordulásának mérséklése céljából.
 
 
A pályázat keretén belül végzett tevékenységek:
 
I. Modul:
1. Biztonságos szexuális magatartás kialakításának támogatása prostituáltak és szexmunkások körében: megkereső munka keretében óvszer, valamint fertőtlenítő gélt és intim törlőkendőt tartalmazó motivációs csomag osztása Pécs Keleti Városrészében, illetve a 6-os főút Pécsről Szentlőrincre vezető szakaszán.
 
2. Prevenciós célú információ-átadás, írásos és szóbeli edukáció prostituáltak és szexmunkások számára: megkereső munka keretében Pécs Keleti Városrészében, illetve a 6-os főút Pécsről Szentlőrincre vezető szakaszán, valamint az együttműködő partner bázis intézményében (INDIT Közalapítvány „TÉR” Közösségi Szolgálata).
 
Az I. modul keretében 50 fő prostituált és szexmunkás számára nyújtunk – havi rendszerességgel – a HIV/AIDS vonatkozásában szóbeli és írásos edukációt.
 
 
II. Modul:
 
Fiatal felnőtt célcsoport körében végzett edukációs, egészség-promóciós megjelenés:
Pécs zenés-táncos szórakozóhelyein (elsősorban az azonos neműekkel és az ellenkező neműekkel szexuális kapcsolatot létesítők közül a védekezés nélküli nemi életet élők, illetve a partnereiket gyakran váltogató vagy intravénás droghasználó személyek körében) havi rendszerességgel végzünk biztonságos szex promóciót, valamint HIV fertőzés és AIDS betegség edukációt az INDIT Közalapítvány BuliSegély Szolgálatával együttműködve. E célcsoport körében szintén rendszeresen végzünk óvszer és szóróanyag osztást.
 
Az II. modul keretében összesen 120 fő veszélyeztetett személy elérését tervezzük.
 
 
A pályázati projekt megvalósítása 2013. július 1. és 2014. június 30. között zajlik, a projekt megvalósításában az INDIT Közalapítvány, mint együttműködő partner vesz részt.
 
 
Amennyiben a fentiekben röviden bemutatott programról – akár érintettként, akár szakmai szervezetként – többet szeretnél megtudni, akkor keress minket az alábbi elérhetőségeken:
 
- e-mail: drogprev@gmail.com
- a Drogprevenciós Munkacsoport Facebook oldalán.
 
A program az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával valósul meg.

 

Biztonságos bulizás Ozorán is az INDIT Bulisegéllyel

(Baranya megye)

Az INDIT Bulisegély szolgálatának önkéntesekkel kiegészült 42 fős stábja 24 órás szolgálatban segíti a fesztiválozók önfeledt és biztonságos szórakozását Ozorán. A Haven sátor területén végzett ártalomcsökkentő tevékenység célja, hogy a látogatók biztonságos szórakozását biztosítsa. A 2000 óta működő szolgálat munkáját a szervezet képzett szakemberei, szociális munkások, pszichológusok, orvosok mellett 9 országból érkezett önkéntesek segítik.


 

Idén a Fishing On Orfű és a Rockmaraton fesztiválok után, most az Ozora Fesztivál Haven sátrában teljesítenek szolgálatot az INDIT Bulisegély munkatársai. A szakemberek és az önkéntesek az arra rászorulók számára nyújtott szakmai segítség mellett, vízzel, szőlőcukorral, magnézium és kálcium pezsgőtablettákkal, ártalomcsökkentő csomaggal kínálják a betérő fesztiválozókat.


 

Az INDIT Bulisegély szolgálat főleg dél-Dunántúlon, Pécsett, Kaposvárott, és ezen kívül Baján évente több ezer szórakozni vágyónak segít. Filozófiája, hogy a szervezet szolgáltatásai, valamint az objektív tájékoztatás révén a szerhasználat a lehető legkisebb egészségügyi kockázattal járjon.


szerző: Myat Kornél 


 

 

Drog Világnap

(Baranya megye)

Az INDIT Közalapítvány a budapesti Kék Pont és a szegedi Farkasinszky Terézia Ifjúsági Drogcentrum közös sajtóközleménye

“Addig nem lehet biztonságosabb szórakozásról beszélni és kitenni egy tanúsítványt a védett táncterek falaira, ameddig nem valósulnak meg helyi összefogással a minőségbiztosítás feltételei. A kluboknak, partiszervezőknek, az alkoholforgalmazóknak, a civileknek, helyi döntéshozóknak és a kormányzatnak közösen kell kialakítania a saját városukra, kerületükre, negyedükre a biztonságosabb szórakozás stratégiáját, és együtt kell finanszírozniuk is a megvalósítását!” – hangsúlyozták a Kábítószer-ellenes Világnapon azok a szakmai szervezetek, amelyek e terepet jól ismerve, szívesen ajánlják fel tapasztalataikat a folyamathoz és egy egységes tanúsítvány-rendszer megszületéséhez.
 

Két és fél évvel a West Balkán tragédia után, a budapesti Kék Pont Alapítvány, a pécsi INDIT Közalapítvány és a szegedi Dr. Farkasinszky Terézia Ifjúsági Drogcentrum tartott közös sajtótájékoztatót a biztonságosabb szórakozás lehetőségeiről és esélyeiről. A 2013. június 26-án, az ENSZ Kábítószer-ellenes Világnapján megrendezett találkozó visszatekintés volt a West Balkán tragédia óta eltelt idő eredményeire és kérdéseire. A "Kábítószer-ellenes Világnap elnevezést már önmagában szerencsétlennek tartják a szervezők, amennyiben az megint valami ellen és nem valami jobb mellett áll ki, csak úgy mint, sokszor a partikultúra kritikusai is. A szervezetek, a 2000-es évek elején kormányzati szinten elindított, de később lfeledett Biztonságos Szórakozóhelyek program korszerű adaptációját szorgalmazzák életre


PÉCS
“Pécsett már kézzel fogható eredményei is vannak a biztonságos hazajutás problémájára született kezdeményzésünknek”- mondta el Hegedűs Attila, az INDIT Közalapítvány Bulisegély programjának koordinátora, a városban februárban beindított Party Busz kapcsán. “A busz ötlete egy városi összefogásnak köszönheti a sikerét. Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata, az INDIT Közalapítvány és Drogprevenciós Munkacsoport, a Tüke Busz Zrt. illetve négy pécsi szórakozóhely fogott össze azért, hogy a saját eszközeivel tegyen valamit a városban szórakozók biztonságosabb hazajutásáért.” Az elmúlt hónapok tapasztalatai alapján az látszott, hogy szükséges egy a város egészét érintő komplex új éjszakai menetrend kidolgozása is. A menetrend tervezésén a PTKE és a Tüke Busz Zrt. közösen dolgozott, aminek köszönhetően a környező kistelepülések is bekapcsolódtak az éjszakai hálózatba. Hegedűs hozzátette, hogy Pécsett a „Biztonságos Szórakozóhely“ program alulról szerveződő mozgalom, a szórakozóhelyek társadalmi felelőségvállalásával és Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzat támogatásával együtt jött létre. Az ötödik hónapja futó pécsi programban jelenleg az UNIV, Sörház, Szenes és a JackPot szórakozóhelyek vesznek részt, az alapítvány programja folyamatos audit szolgáltatást nyújt ill. képzéseket biztosít munkatársaik számára.


BUDAPEST
Prof. Rácz József a Kék Pont Alapítvány igazgatója elmondta, hogy a Party Service ártalomcsökkentő programjuk révén az elmúlt 3 évben partnerek voltak a“Club Health” elnevezésű, az éjszakai élet ártalmaira, illetve azok megoldására fókuszáló, 15 EU országból 20 partnert bevonó nagy projektnek. A többek között kutatási munkába szórakozni járó fiatalokat, illetve döntéshozókat is bevontak. Céljuk az volt, hogy a különböző stratégiák, akciótervek és törvénykezés tényleges megvalósíthatóságának vizsgálatán keresztül, a legjobb gyakorlatokkal mutassák be, miként csökkenthetők a fiatalok kockázatkezelésével kapcsolatos ártalmak. A projekt eredményeként abiztonságosabb éjszakai élettel és partizással kapcsolatos kézikönyvek is születtek, melyek a Kék Pont oldaláról, a mai naptól, bárki számára magyarul is elérhetőek. Az egyik egy európai Normagyűjtemény az éjszakai szórakozóhelyek egészségesebbé és biztonságosabbá tételéért, melyben számos jó gyakorlatról lehet példát venni. A másik a NightScope kézikönyv, amely egy a döntéshozóknak és szakembereknek készült online segédlet, ami a biztonságos és egészséges élet kialakításában nyújt segítséget. Bármilyen településen vagy egyéb, éjszakai élettel rendelkező terepen használható, és a különböző szervezetek képviselőitől egy rövid kérdőív kitöltését igényli. Letölthetőek: www.kekpont.hu


SZEGED
A szegedi Dr. Farkasinszky Terézia Ifjúsági Drogcentrum a városi Kábítószerügyi Egyeztető Fórummal (KEF) és az ALISMA Egyesület közreműködésével kezdte meg 2011. februárjától saját, hasonló célú programját. Arany Zoltán intézményvezető ismertette, hogy alapvetően 4 elemre épül elképzelésük: jelenleg Szeged legnagyobbszórakozóhelyeire, a Centrál Kávézóba és Retro Klubba, a SING-SING Music Hallba és a JATE Klubba, valamint a Rongy Kocsmába járnak ki szakképzett, segítő önkénteseik azártalomcsökkentő Déli Party-serviceszolgáltatással. Második program elemként beindítottak a Party-segítői képzést egyetemi hallgatók számára, a drogcentrum, illetve a rendőrség, mentők szakemberei segítségével egy 60 órás tréningen, évente 12-15 egyetemistával. Rendszeresenképzik a szórakozóhelyek személyzeteit, és immáron két órás saját műsorral érhetik el a partizó fiatalokat az ALL INN PARTY RÁDIÓ keresztül. A Rádió alkalmazását eddig több mint 10.000 fiatal töltötte le telefonjára az alkalmazást. Az internetes felületen élőben is követhetik a műsort, illetve kérdezhetnek, kommentezhetnek. http://www.allinparty.hu/ “Kiemelt célunk, hogy a megelőzésben, a biztonságos szórakozás megteremtésében kialakuljon egyfajta közösségi szemlélet, mely példaértékű lehet Magyarországon. Az aktív együttműködés jegyében, a szórakozóhelyek vezetőin, munkatársain túl helyi vállalkozók is csatlakoztak a program sikeres megvalósításához”- mondta Arany. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy Pécsett már ősszel tervezik átadni az első “Biztonságos Szórakozóhely” címeket, de a minőségbiztosítási rendszer iránt már több szegedi és budapesti szórakozóhely is érdeklődik, így elképzelhető, hogy hamarosan országos program lesz belőle. A szervezetek képviselői egyetértettek abban, hogy amennyiben megkapnák a szükséges pénzügyi és partneri támogatást az érintett szereplőktől egy egységes minimumfeltétel-rendszer kidolgozásához, úgy egy országos tanúsítvány-rendszer lenne a céljuk.További infók: Kék Pont Alapítvány, Budapest - Barna Erika 06-70/607-50-40

INDIT Közalapítvány, Pécs- Hegedűs Attila 06-70/257-31-06

Dr. Farkasinszky Terézia Ifjúsági Drogcentrum, Szeged - Arany Zoltán 06-30/701-80-63

Több ivást és nyugtatózást hozhat az új Büntető Törvénykönyv?

(Baranya megye)

Várhatóan a nyugtatóhasználat és az alkoholfogyasztás felé fogja tolni a fiatalokat a július elsejétől életbe lépő új Büntető Törvénykönyv, mely kontinensünk egyik legszigorúbb drogtörvényét hozza el Magyarországra. A prevencióra fordítható pénzek kifizetése továbbra is csúszik, a pályázatok között olyan is akadt, mely során egy civil szervezet csak egyházi partnerrel közösen nyújthatta be a jelentkezését.

Portálunk a napokban számolt be a július elsejéről hatályba lépő Büntető Törvénykönyvről, mely Európa egyik legvaskalaposabb drogtörvényét hozza el hazánkba.

Az új Btk. szerint többek között három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető az a 18. életévét betöltött fiatal, akinél köznevelési, közoktatási intézményben találnak drogot, öt évet is kaphat az, aki egy 18 évesnél fiatalabbnak nyújtja tovább a spanglit. Rosszabb lesz a függőknek, akik 2013. július elseje előtt még akkor is választhatták a gyógykezelést, azaz elterelésben vehettek részt, ha saját fogyasztásra a csekély mennyiségnél több, de a jelentős mennyiségnél kevesebb kábítószert állított elő, tartott magánál vagy szerzett meg. Ha csekély mennyiségű kábítószert adott át, egy évig terjedő szabadságvesztéssel volt büntetendő, míg a nem kábítószer-függő elkövető két évig terjedő szabadságvesztéssel. Ez az új Büntető Törvénykönyvvel megváltozik: az új szabályozás kizárólag enyhítő körülményként értékelheti a büntetés kiszabásánál az addikció meglétét, a korábban meglévő kedvezőbb szabályok eltűnnek.
"nem pusztán úri jókedvében lesz valaki függő"

A küszöbön álló szigorítás kapcsán dr. Szemelyácz János addiktológussal, a pécsi INtegrált Drogterápiás IntézeT (INDIT) szakmai vezetőjével beszélgettünk.

- Annak idején, mikor ez a törvény még csak tervezet volt, több módosító javaslattal álltunk elő, de gyakorlatilag egy ilyet nem fogadtak el az illetékesek - mondta el a Pécsi STOP-nak Dr. Szemelyácz János. Az addiktológus szerint az új törvényben elhibázott módosítás az, hogy önmagában a függőség nem lesz enyhítő körülmény. Elterelésre - olyan hat hónapos gyógyító, megelőző foglalkozásra, melyről ha egy éven belül igazolást visz a hatósághoz, megszüntetik az ellene folyamatban lévő eljárást és megússza a priuszt is - ezen túl kétévente csak egyszer lesz lehetőség menni, ami egy függő esetén "kevés", mivel jóval nagyobb annak az esélye, hogy kábítószer miatt meggyűlik a baja a törvénnyel. Ha elhasználta már az elterelést, marad a büntetés, ami csak szankció, de nem gyógymód, nem segítség.

- Anno jeleztük a minisztérium felé, hogy reméljük, tisztában vannak azzal, hogy ha a Büntető Törvénykönyvbe eltörlik a függőség kategóriát, a függőség, mint olyan még nem fog eltűnni - mondta Szemelyácz. - Azzal tisztában kell lenni, hogy nem pusztán úri jókedvében lesz valaki függő, betegség, környezeti hatások, családi háttér, bántalmazás is a szerhasználathoz terelheti - hangsúlyozta. Egy betegséget büntetőjogi kategóriával illetni és még az, hogy enyhítő körülményként se lehessen felhozni, embertelen - fogalmazott a szakember.

Kevesebb pénz prevencióra, egyházzal közös pályázat

Az INDIT szakmai vezetője szerint az új Btk. függők elleni törvénykezés, egy betegséget így nem lehet kezelni. Ugyanakkor a börtönökben drogprevenciós körzetek vannak, ami egyszerűen abszurd. Furcsa gondolatmenet az, amikor az illetékesek szerint a büntetés-végrehajtási intézetekben jó ötlet kezelni a függőket, de azon kívül, a börtön előtt viszont alig van erre mód. A kormány a korábbinál jóval kevesebb pénzt fordít prevencióra. Amint azt korábban a Pécsi STOP is írta: 2009-ben másfél milliárd forint állt a civil és szakmai szervezetek rendelkezésére, melyet pályázatokra, prevenciókra, közösségi függőség megelőzésőre lehetett fordítani. 2012-ben ez az összeget országosan mindössze 125 millió forintban határozták meg, ami 83 százalékkal kevesebb a korábbinál. Rontja a helyzetet, hogy a prevencióra szánt pénzek kifizetése folyamatosan csúszik. Szemelyácz János elmondta: az idei pályázatokat akkor kezdték kifizetni, mikor gyakorlatilag egy hónapja már be kellett volna számolni a pénzek elköltéséről. A paradoxont úgy hidalták át, hogy a beszámoló határidejét kitolták egy hónappal. Az INDIT-nek több olyan megnyert pályázata van, melyek forráshiányra hivatkozva a mai napig nincsenek kifizetve, van olyan, amely 1 éve áll.

Az erőteljesen megvágott költségvetés és a csúszó kifizetések ellenére a kormány azt hangsúlyozza, hogy van pénz, nem csak a KAB-os (Kábítószer prevenciós programok támogatására kiírt) magyar pályázatok állnak a szervezetek rendelkezésére, hanem uniós, TÁMOP-os pályázattal lehívható pénzek is. Itt azonban meg kell jegyezni, hogy nem mindig feltétlenül szakmai szempontok szerint alkotják meg ezeket. Az addiktológus szerint a közelmúltban egy olyan prevenciós pályázati kiírással lehetett találkozni, mely kikötötte, hogy a civilek csak egy egyházzal együtt jelentkezhetnek rá. Önmagában ez egy szakma, melyhez érteni nem világnézeti alapon, hanem tanulással, vagy tapasztalattal lehet - mondta Szemelyácz. Van olyan egyház, ami végez ilyen tevékenységet és ért is hozzá, de nem azért, mert eredendően kompetens a témában.
 

A teljes cikket itt olvashatod:

pecsistop.hu/belfold/tobb-ivast-es-nyugtatozast-hozhat-az-uj-bunteto-torvenykonyv/1155742/
 

Hétfőtől bulizókat is visznek a buszok

(Baranya megye)

Elsősorban a szórakozó fiataloknak kedvez a pécsi buszvállalat azzal, hogy június 17-től éjszakai járatokat indít városszerte. A buszokra bérlettel is fel lehet szállni, s akár az egymástól távol eső külvárosok között is lehet velük utazni egy belvárosi átszállással.

- Februártól közlekedik Pécsen az úgynevezett party busz. Ez, a szórakozó fiatalok által használt legforgalmasabb útszakaszokon közlekedő járat példátlanul sikeres volt. Ezért a Tüke Busz Zrt.-vel és a Pécs és Térsége Közösségi Közlekedéséért Egyesülettel közösen kidolgoztuk a rendszer fejlesztését – jelentette be Szemelyácz János, a fiataloknak mentálhigiénés szolgáltatásokat nyújtó INDIT Közalapítvány vezetője csütörtökön.

A Tüke Busz a – tavalyihoz képest sűrűbb járatokat is tartalmazó – nyári menetrenddel egy időben indítja el az éjszakai buszokat. A 2-es vonalán például éjfélig félóránként indulnak a járművek, majd hajnali 3 óráig óránként, ezt követően pedig ismét félórás fordulókkal. A reggeli munkakezdésre pedig ismét sűrűbben közlekednek majd.

Szemelyácz János azt mondta, a party buszok beindítása óta kérdőíves kutatást is végeztek, s a fiatalok válaszainak felhasználásával alakították ki az éjszakai hálózatot. – Hatalmas az igény rá, az pedig csak ráadás, hogy bérlettel is lehet használni a járműveket. Abban bízunk, hogy ezrek veszik majd igénybe a lehetőséget – mondta el.

 

Az eredeti cikket itt olvashatod:

http://www.pecsma.hu/vezeto-hir/hetfotol-bulizokat-is-visznek-a-buszok/

 

Egészség-promóciós Nap

(Baranya megye)
Az INDIT Közalapítvány 2013 június 8-án, szombaton 10-13 óra között egészség-promóciós napot szervez, ahol az egészségfejlesztő tevékenységek mellett ingyenes kulturális- családi programokon vehetnek részt a helyszínre látogatók.

Változóház

(Baranya megye)
Az INDIT Közalapítvány "Változóház" Rehablitációs Otthonról és a KékPont Alapítvány békásmegyeri Drogambulanciájáról riport a Kossuth Rádió A Hely c. műsorában. A riportban megszólalnak az INDIT Közalapítvány részéről: Dr. Szemelyácz János, Kovács Attila, A KékPont részéről: Pászli Lívia, Dr. Ábrahám Ildikó

Új sorozat indult a Kossuth Rádióban, melyben egy pécsi és egy budapesti szenvedélybetegekkel foglalkozó civil szervezetet mutatunk be.

Az első részben helyünk Pécsett az INDIT Közalapítvány Változóháza, Budapesten pedig a Kék pont békásmegyeri drogambulanciája. Kivételesen nem a függőkről (persze megszólalnak ők is…), hanem a velük foglalkozó önkéntesekről ( ők általában már „tiszta” szenvedélybetegek), szakemberekről szól A hely 3 része.

Szerkesztő: Kiss Bea
Műsorvezető: Farkas Erika
Felelős szerkesztő: Markovits Ferenc
 

www.mr1-kossuth.hu/hirek/radio-100723/a-hely-valtozohaz-1-resz.html

MEGHÍVÓ

(Baranya megye)

A Magyar Addiktológiai Társaság, a Magyar Drogterápiás Intézetek
Szövetsége, az Ártalomcsökkentők Szakmai Egyesülete, valamint a Magyar
Drogprevenciós és Ártalomcsökkentő Szervezetek Szövetsége az utóbbi két
évben nagy érdeklődés mellett megrendezett civil fórumok folytatásaként

„BÉKEPIPA: SZAKMAI BÉKE VAGY TARTÓS VÍZ ALATTI ÉLET, AVAGY
LESZ-E EGYÜTTMŰKÖDÉS A TERÜLETEN?” - CÍMMEL TALÁLKOZÓRA

VÁRJA A KÁBÍTÓSZERÜGY TERÜLETÉN DOLGOZÓ CIVIL SZERVEZETEKET,

SZAKEMBEREKET.

Az idei év rendkívül fontos változásokat hoz a hazai drogpolitikában:
várhatóan elfogadják az új nemzeti drogstratégiát, és kidolgozzák annak
akcióterveit. Júliusban hatályba lép a Büntető Törvénykönyv kábítószerrel
kapcsolatos szakaszainak szigorítása. Kettéosztják a Kábítószerügyi
Koordinációs Bizottságot, és egy tisztán kormányzati és egy tisztán civil
szereplőkből álló testületet állítanak fel. A tavalyi évben jelentősen szűkültek a
kutatásra, a megelőzésre és az ellátórendszerre fordított pénzügyi források,
és ez a trend idén is folytatódni látszik. Az ártalomcsökkentő programok
alacsony lefedettsége és a dizájner drogok injektálásának terjedése miatt
jelentősen nőtt egy HIV-járvány kitörésének valószínűsége. Elindult az iskolai
színtéren megvalósuló prevenciós programok akkreditációja, de a szervezetek
ezzel kapcsolatos tájékoztatása még nem történt meg, noha szeptembertől
csak olyan programok megvalósítása lehetséges, melyek tanúsítvánnyal
rendelkeznek. A kormányzati adminisztráción belül a kábítószerügyi
koordináció a Sportért és ifjúságért felelős államtitkársághoz került át.

Konferenciánk célja, hogy a területen dolgozó szakemberek és döntéshozók
részvételével fórumot biztosítson ezeknek a kérdéseknek, és válaszokat
keressen a terület előtt álló kihívásokra. Ezért meghívót küldtünk Kiss Norbert
kábítószerügyi koordinációért felelős helyettes államtitkárnak, Téglásy Kristóf
főosztályvezetőnek, Müller Éva nemzeti drogkoordinátornak, és dr. Grezsa
Ferencnek, a Nemzeti Drogmegelőzési Iroda vezetőjének. Reményeink szerint
a rendezvényen tehát felelős vezetőkkel (is) tudunk találkozni, s lehetőségünk
nyílik a területet érintő kormányzati folyamatok, tervek, érvek megismerésére,
továbbá az azokkal kapcsolatos véleményünk megfogalmazására, a
szakterületen tapasztalható problémák érzékeltetésére.

A RENDEZVÉNY IDŐPONTJA: 2013. MÁJUS 7. 10:00 ÓRA
HELYSZÍNE: TÖLÖSI KONFERENCIA KÖZPONT - MAGYAR TELEKOM SZÉKHÁZ
(BUDAPEST, I. KER. KRISZTINA KRT. 55, A VÉRMEZŐVEL SZEMBEN)

A drog rossz, értem?

(Baranya megye)
A TASZ-Drogriporteren megjelent cikket szokásunktól eltérően most nem csak részleteiben közöljük!

“A drog nagyon veszélyes, azt gondolom nem kell hangsúlyoznom” – ilyen és ehhez hasonló épületes bölcsességekkel gyarapodhat az, aki végighallgatja a Magyar Rádió Csomós Miklóssal, a fővárosi főpolgármester helyettesével készített interjúját. Nehéz eldönteni, hogy a lojális lakájként a méltóságos polgármester-helyettes úr alá kérdező riporter a semmitmondóbb, vagy a válaszoló maga. Csak éppen olyan apróságok nem derülnek ki a műsorból, mint például hogy pontosan milyen szakmai szervezet bevonásával, milyen módszerrel, hány iskolában, hány órában, mennyiből folyik ez a bizonyos prevenciós program.
Sebaj, ha kicsit utánaguglizik az ember, akkor kiderül azért néhány részlet: a Főpolgármesteri Hivatal 1 millió forinttal támogatja a “Drogokról másképpen” című négyrészes előadássorozatot. Az előadásokat a Fővárosi Önkormányzat Bűnmegelőzési és Közbiztonsági Szolgálata és a Trádió Alapítvány munkatársai tartják.

Az előadássorozat címe – Drogokról másképpen – azt sugallná, hogy itt valamiféle rendkívül újító, korszerű szemléletű prevenciós programról van szó. A pattintott kőkorszakhoz képest bizonyára. Egyrészt ott vannak az előadás szervezői, állítólag ugye talpig szakmai szervezetek. De vajon valóban a megelőzés területén dolgoznak? Ha megnézzük a Trádió Alapítvány honlapját, akkor az alapítványról ezt a leírást találjuk: “az alapítvány célja, hogy non profit alapon működve elősegítse a mentőszervezetek és a tűzoltó-szervezetek és az abban közreműködő személyek munkájának eredményességét, társadalmi támogatottságának növelését”. Hm. Vajon valóban úgy gondoljuk, hogy a tűzoltók és mentősök a legjártasabbak az iskolai prevencióban? Vagy a főváros “közbiztonsági” szakemberei? Azt el sem merjük gondolni, hogy vajon milyen megfontolásból nem fordult a főváros valamelyik szakmai szervezethez - nem nehéz őket megtalálni, elég kinyitni a Droginfo című kisokost.

Az előadásokat Balogh Sándor igazságügyi orvos-szakértő módszerére alapozták, aki 1987-től “vesz részt a kibontakozó kábítószer-ellenes küzdelemben." Szakterülete az igazságügyi orvostan és a patológia - ez azonban senkit nem tesz prevenciós szakemberré. "Módszerére" jellemző, hogy 2011-ben az ELTE Jogi Karon a következőt mondta az összegyűlt hallgatóknak: „Nem bódulatot, hanem gyakran visszafordíthatatlan pszichés-testi elváltozást okoznak a kábítószerek, terjesztőik pedig őrületet, halált árulnak.” Nos, ez a mondat a 80-as évek szemléletét tükrözi, és nem a 2010-es évekét: elrettentés a javából, ráadásul még csak nem is igaz. Ez a típusú prevenció a drogok negatív hatásainak felnagyításával, démonizálásával próbál érzelmi reakciót kiváltani a fiatalokból. Azok a fiatalok, akik bármi tapasztalattal rendelkeznek ezen a téren, például kísérleteznek marihuánával, inkább kinevetik vagy agyonhallgatják a hasonló közhelyeket, mintsem valódi hatást gyakorolna rájuk. 

A frontális előadások, a puszta tájékoztatás és az elrettentés a szakirodalom szerint a prevenció legkevésbé hatékony formáját képezik. A legutóbb Gregor Burkhart, az EU drogmonitorozó intézetének (EMCDDA) munkatársa előadását ismertettük a Drogriporteren arról, hogy milyen mítoszok élnek a megelőzéssel kapcsolatban (lásd: 6 mítosz és tény a megelőzésről). Az egyik ilyen mítosz az, hogy felvilágosító előadások segítségével vissza lehet szorítani a drogfogyasztást a fiatalok körében. Az ENSZ Kábítószer- és Bűnüldözési Irodája (UNODC) nemrégen hozta nyilvánosságra a prevenciós programok nemzetközi sztenderdjeivel kapcsolatos jelentését. Ebben találunk egy listát azokról a tényezőkről, amik a prevenció hatékonyságát aláássák. Ezek között első helyen szerepel “a nem interaktív módszerek használata, mint például az előadások mint a fő közvetítő módszer alkalmazása” és “az egyes szerekkel kapcsolatos információk közlése elrettentő céllal”.

Pedig a Fővárosi Önkormányzatnak lenne mit tennie a drogpolitika terén ahelyett, hogy alacsony hatékonyságú markeing-prevenciót folytat az iskolások és tanárok körében. Bár a drogproblémák túlnyomó része a fővárosba összpontosul, annak vezetői mintha egyre kevésbé lennének elkötelezettek azok valódi kezelésére. Míg például a bécsi önkormányzat jelentős összegeket költ a drogprevencióra és kezelésre, a területen dolgozó hazai civilek számára elérhető pályázati források az utóbbi években szinte teljesen elapadtak. A 2000-es drogstratégia szerint a hatékony helyi drogpolitika motorjai a Kábítószerügyi Egyeztető Fórumok, amelyek célja, hogy összefogják az érintett szakértőket és közösségeket. Nos, ilyen KEF a főrváros szintjén nem létezik. Amikor néhány éve a szakemberek létrehozták a fővárosi Kábítószerügyi Egyeztető Fórumot (FKEF), Tarlós István főpolgármester nem fogadta őket, az ötlet hamvába holt.

Bár többször figyelmeztettünk ezen a blogon is arra, hogy vészesen nő a HIV-járvány kitörésének veszélye a fővárosban, eddig nem láthattunk hathatós intézkedéseket sem a kormány, sem pedig a főváros részéről. Ez utóbbi nem költ a tűcsere programokra sem, holott a steril tűk és fecskendők hozzáférhetősége jelentheti az egyetlen akadályt a járvány előtt. A szórakozóhelyek problémáját is elsősorban rendészeti kérdésként kezelik, holott a kutatások szerint a szórakozóhelyek a prevenció fő színterei lehetnének – számos jó gyakorlatot ismerünk a biztonságosabb éjszakai életet promótáló programokra is. Az ilyen program bevezetése helyett persze ott vannak nekünk a kormány által szervezett táncos párválasztók, ahol szalonzenekarok muzsikájára ismerkedhetnek majd a fiatalok (copy right KISZ). Nem kéne már valami új lemezt feltenni?
 

Az eredeti cikket itt érheted el!
drogriporter.blog.hu/2013/04/18/a_drog_rossz_ertem_562
 

Mára a felnőttkor sajátos beugrója lett a dizájnerdrog

(Baranya megye)

Szemelyácz János addiktológus szerint mindig lesz olyan anyag, amely az interneten megrendelhető.

A dizájnerdrogok példátlan terjedésére hívta fel a figyelmet az ENSZ nemzetközi kábítószer-ellenőrzési szervezete a közelmúltban közzétett éves jelentésében. A magyarországi és a régiós adatok is alátámasztják a fenti problémát.

– A dizájnerdrog olyan szer, amelyet azért állítanak elő különböző laboratóriumokban, hogy a már illegális szerek legális helyettesítőjeként a piacra dobják – vázolta dr. Szemelyácz János addiktológus, az INDIT Közalapítvány elnöke. – Éppen ezért illúzió, hogy valamikor visszaszorulnak: mindig lesz újabb és újabb szer, amelyet az interneten néhány kattintással bárki megrendelhet. Fontos azonban leszögezni, hogy nem csak ezek a drogok jelentenek veszélyt: a népszerűségi listán az első helyen még mindig a fű, azaz a marihuána áll. A második egy viszonylag újnak számító, de roppant veszélyes szer, a szintetikus marihuána – a dizájnerdrog ezután jön.

A dizájnerdrogok elsősorban serkentők, s a fiatalok számítanak a célközönségüknek. Szemelyácz János elmondta: Magyarországon a későbbi droghasználók 80-85 százaléka nagyjából 14-15 évesen próbálja ki először az anyagot.

– Egyszerű lenne azt mondani, hogy ez az a korosztály, amely folyamatosan használja az internetet, így gyorsan megtalálják azt az oldalt, ahonnan tudnak rendelni – fűzte hozzá az addiktológus. – Ennél azonban árnyaltabb a kép. A középiskola kezdete már korábban is egyfajta töréspont volt: akkor indulnak el a nagy bulizások, akkor akar mindenki „nagyfiúként” viselkedni. Ennek pedig ma már az is a része, hogy kipróbálunk valamilyen anyagot – mondjuk, azt, amihez a legkönnyebben hozzáférünk, és még csak nem is biztos, hogy teljesen illegális. A felnőttkor egyfajta sajátos beugrója lett tehát a dizájnerdrog.

Az eredeti cikket itt olvashatod:

www.bama.hu/baranya/kozelet/mara-a-felnottkor-sajatos-beugroja-lett-a-dizajnerdrog-489648

Érj Haza Biztonságosan Kampány „Parti Busz“

(Baranya megye)

Ez a kampány a „Pécs Biztonságosabb Éjszakai Életéért Egyeztető Fórum“  partnerei segítségével jön létre. Az alapító tagok a Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata, a TÜKE Busz Zrt., az INDIT Közalapítvány és öt olyan zenés-táncos szórakozóhely, akik a program indításakor első körben csatlakoztak ehhez a kezdeményezéshez.

A kezdeményezés célja, hogy egységes szemlélet mentén összefogja az érintett szervezetek és szolgáltatók munkáját és közösen biztonságosabbá és élhetőbbé tegye Pécs éjszakai életét.
A tervezett programok alapvetően a már meglévő szolgáltatások összehangolásán  alapulnak.
Elsőként, olyan éjszakai busz ún. „parti busz“ járat indítása a cél, ami az érintett szórakozóhelyek és kollégiumok között közlekedik, úgy, hogy közben érinti Pécs fontosabb közlekedési csomópontjait is. A járatok szükségességét egy előzetes hatástanulmány igazolja, de a pontos menetrendet és útvonalat a tesztidőszak végére tervezzük kialakítani.  A március végéig tartó teszt időszaka alatt további adatokat fognak gyűjteni az INDIT Bulisegély Szolgálat munkatársai az utazó közönségtől, hogy a későbbi menetrend valóban az ő igényeikhez  illeszkedjen. A hét hat napján közlekedő partibuszokon a szórakozóhelyek felajánlásának köszönhetően biztonsági személyzet teszi zavartalanná az utazást. A teszt időszaka alatt a parti buszokat érvényes összvonalas és diák bérletek felmutatása mellett ingyenesen lehet majd igénybevenni. A későbbi tervek szerint ez kiegészülhet a TÜKE kártya használatával is.

A „ Pécs Biztonságosabb Éjszakai Életéért Egyeztető Fórum“ másik kezdeményezése, hogy létrehozza a „Biztonságos Szórakozóhely“ minőségbiztosítási rendszert. Ebben a szemléletben a parti kultúra az ifjúsági kultúra része, tehát a szórakozóhelyeket kulturális intézményekként kezeli. A „Biztonságos Szórakozóhely“ címet csak azok a szórakozóhelyek kaphatják meg, akik részt vesznek egy több napos tréningen és az ezt követő három hónapos minőségügyi auditon. Ha a szakmai szervezet (Kábítószerügyi Egyeztető Fórum) úgy találja, hogy a szórakozóhely minden feltételnek megfelel, akkor megkaphatja a „Biztonságos Szórakozóhely“ védjegyet. A „Biztonságos Szórakozóhely“ címmel rendelkező helyek ezt követően vállalják, hogy  folyamatosan megfelelnek a minőségi követelményeknek, amiket a KEF rendszeresen ellenőrizni fog. Ha valakinél hiányosságot tapasztalnak, akkor visszavonhatják a megszerzett minősítést.
Szeretnénk, ha a jövőben több szórakozóhely is csatlakozna ehhez a kezdeményezéshez, így szívesen fogadjuk részükről az ilyen irányú megkeresést.

Kapcsolódó cikkek:

TÜKE Busz Zrt.
http://www.tukebusz.hu/Index.aspx?MN=HirekInformaciok&LN=Hungarian
PécsMa:
http://www.pecsma.hu/abszolut-pecs/indul-a-pecsi-parti-busz/
Bama:
http://www.bama.hu/baranya/kozelet/partibuszt-inditanak-pecsett-a-bulizo-fiatalok-vedelmeben-483792
PécsiStop:
http://pecsistop.hu/regio/kampanyindito-sajtotajekoztato-pecsett/1122368/
MNO:
http://mno.hu/belfold/pecs-partibusszal-a-biztonsagert-1138390
Lánchíd Rádió:
http://mno.hu/lanchidradiohirei/gardedam-a-pecsi-ifjaknak-1138508
HVG:
http://hvg.hu/kultura/20130212_Biztonsagos_partibusz_szallitja_a_pecsi_b
Blikk:
http://www.blikk.hu/blikk_aktualis/partibusz-kozlekedik-a-biztonsagos-szorakozasert-pecsen-2174003
Pécsi Újság:
http://www.pecsiujsag.hu/pecs/hir/helyi-hireink/partibusz-viszi-haza-ejjel-biztonsagban-a-pecsi-fiatalokat
Kisalföld:
http://www.kisalfold.hu/belfold_hirek/biztonsagos_szorakozas_partibusz_kozlekedik_pecsen/2319784/?utm_source=rssfeed
Hírek Ma:
http://hirek.ma/hirek/partibusszal-a-biztonsagos-szorakozasert-pecsen
HÍR TV:
http://frissvideok.hu/hirek/226888-video-partibusz-viszi-haza-ejjel-biztonsagban-a-pecsi-fiatalokat
HírStart:
http://www.hirstart.hu/hk/20130212_partibusz_viszi_haza_ejjel_biztonsagban_a_pecsi_fiatalokat
DélMagyar:
http://www.delmagyar.hu/belfold_hirek/biztonsagos_szorakozas_partibusz_kozlekedik_pecsen/2319784/?utm_source=rssfeed
Népújság:
http://www.e-nepujsag.ro/op/article/„partibusz”-pécsett

dizájner drogokkal a pécsi fiatalok

(Baranya megye)

A pécsi drogambulancia szerint nem szorította vissza jelentősen a pécsi kábítószerező fiatalok számát az a tavalyi rendelet, amely az úgynevezett dizájner drogok alapvegyületeit helyezte tiltólistára. Bár vannak, akik az eddig legálisan hozzáférhető, akár interneten is rendelhető anyagokkal leálltak, s nem választanak illegális szereket, a használók túlnyomó többsége továbbra is keresi a bódulatot.

- Nagyjából minden harmadik pécsi középiskolás kipróbált már valamilyen kábítószert, ezek tizede rendszeresen nyúl a szerekhez, míg a függők egy százalék alatt vannak – mondja Szemelyácz János, a pécsi drogambulancia vezetője. Szerinte a fogyasztók túlnyomó része visszakanyarodott a jól ismert, bevált, hatásaiban könnyebben kiszámítható marihuánához és a feketepiacra visszatérő amfetamin-származékokhoz.

Ennek részben a tiltás, azaz a hozzáférhetőség korlátozódása az oka, másrészt a dizájner drogok eredete, összetevője, minősége rendkívül tág keretek között mozgott, mozog. Sok fiatal ezektől – például a korábban elterjedt MDPV-től – néhány hetes használat után paranoid, skizofrén tüneteket produkált; emiatt tavaly rengetegen kerültek be hozzánk. Az ő számuk mára töredékére esett vissza.

- A dizájnerekkel leállók kilencven százaléka továbbra is keresi a szereket, de mivel nehezebb hozzájuk jutni, mint a korábbi rendelhető anyagokhoz, jelentős az alkoholt választók aránya is. A „legális drog” ugyanis folyamatosan hódít a fiatalok körében – von mérleget Szemelyácz.

Roland, az egyik pécsi szakközépiskola végzőse azt mondta lapunknak, társai már a tiltás előtt abbahagyták a dizájner drogok használatát a különböző kórházi esetek, az anyagok bizonytalan hatásmechanizmusai miatt érzett félelmükben.

– Akiket én ismerek, leggyakrabban füvet használnak, azt persze több formában, no meg a különböző tömény szeszeket fogyasztják a bulikban – mondja.

Több pécsi tanárt is megkérdeztünk, vettek-e észre jelentősebb változásokat a fiatalokon az elmúlt fél évben, de nem számoltak be ilyesmiről, vagy nem figyeltek fel rá.

– A másnaposság általános jeleit látom olykor, de hogy a gyűrött arcokat az alkohol fogyasztása váltja-e ki, vagy a drogoké, nem tudom. Komolyabb eset szerencsére nálunk nem történt szeptember óta – mondja Gabriella, egy harmincas pécsi középiskolai tanár.

Az eredeti cikket itt olvashatod:

www.pecsma.hu/pecs-aktual/lealltak-a-dizajner-drogokkal-a-pecsi-fiatalok/

Felhívás

(Baranya megye)

 

 

Szenvedélybetegekkel foglalkozó pécsi szervezet mielőbbi kezdéssel diplomával rendelkező szociális munkást keres hosszabb távra.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal 2013. 01. 24-ig a foglalkoztatas2013@freemail.hu e-mail címen.
(A kiválasztott jelentkezők meghallgatása 2013. 01. 28-án, délután várható.)

 

 

Privát sarok: Tudat(os) módosítás - cenzúrázott jelentés a kábítószerügy hazai helyzetéről

(Baranya megye)

A hazai droghelyzet aktuális állapotát leíró „Jelentés” nem a szakmai lektorok által jóváhagyott formában, hanem „javítottan”, másképpen fogalmazva cenzúrázottan került ki Lisszabonba az EU Drogmonitorozási Központjába (EMCDDA). Amikor ez kiderült, az EMMI bocsánatkérés és elfogadható magyarázat helyett kiadott egy Közleményt, amelyben gyakorlatilag leminősíti a szakmát, az elmúlt évek törekvéseit, eredményeit, és több más valótlanságot állít. Az esetről és annak utórezgéseiről írt jelentést Szemelyácz János pszichiáter-addiktológus.
 
2000 óta minden évben elkészül a Jelentés c. dokumentum, mely az előző évben gyűjtött adatokat, kutatásokat, neves szakemberek tapasztalatait szerkeszti kötetbe és adja ki hazai használatra, ill. küldi tovább a lisszaboni székhelyű Európai Drogmonitorozási Központnak, mely nyilvánosságra hozza ezt honlapján a többi európai állam Jelentésével együtt.
 
Az idei Jelentés a tavalyi adatokkal már nyár elejére elkészült. A dokumentumot az Országos Tisztiorvosi Hivatal rendszerében működő Nemzeti Fókuszpont készíti saját- és más intézmények adatgyűjtéseiből, elemzéseiből, melyekhez hazai szakemberektől rendel további írásokat bizonyos kiemelt területekről. A Jelentés összeállítása után neves hazai szakemberek lektorálták az anyagot, melyet szeptemberben nyilvános fórumon is elérhetővé tettek véleményezésre, majd a végleges írást októberben továbbították Lisszabonba az EMCDDA-hoz,  majd azt Emberi Erőforrások Minisztériumának honlapján is közzétették.
 
A megjelenéseket követően a TASZ (Társaság a Szabadságjogokért) jogvédő szervezet jelezte, hogy a Jelentésből kihagytak fontos részeket.
 
A több mint 100 oldalas dokumentumból kb. 6-8 oldal tűnt el – ami nem tűnik soknak, főleg úgy, hogy érkeztek javaslatok, akár szakemberektől is apróbb változtatásokra. Azonban ha az „elpárolgó” oldalak tartalmát nézzük, akkor mégis nehéz nem észrevenni, hogy a jelenlegi kormányzat által lobogóra tűzött prevenciós-, közösségi programok vészes fogyásáról tudósító részeknek volt muszáj „elhagyniuk” a Jelentést. A cenzúra áldozatául estek.
 
Kérdéses, hogy a társadalmat sújtó – a kulturális, oktatási, egészségügyi és szociális szolgáltatásokat csökkentő – intézkedések özönében feltűnt volna-e bárkinek is, hogy a prevenciós programok, a közösségi drogmegelőzés-, szemléletformálás szolgáltatásai is hasonló sorsra jutottak és gyakorlatilag rosszabb minőségben, kb. 20 évvel ezelőtt állapotukban leledzenek? Valószínűleg nem, de úgy tűnik a kábítószer-problémával foglalkozó kormányzati szervek hivatalnokai ebben is rosszul mérték fel a helyzetet.
 
Ahogy akkor is, amikor a leleplezés után, bocsánatkérés és helyreigazítás helyett a Minisztérium közleményben tett durván elmarasztaló, az egész szakmánkat érintő valótlan, szakmaiatlan kijelentéseket. Ez óriási felháborodást keltett az anyagi támogatottságuk radikális csökkentése miatt már meggyötört, de szakmai önérzettel még rendelkező szervezeteknél, intézményeknél. A budapesti székhelyű Kékpont Alapítvány és a pécsi INDIT Közalapítvány tiltakozott a Közleményben állítottak ellen, majd tiltakozásukhoz csatlakoztak a szakmai ernyőszervezetek (MADRISZ, MADÁSZSZ, ÁSZ, MAT) és személyesen többszáz szakember is. A vita a mindenkori kormányok legfőbb drogpolitikai tanácsadószerve, a Kábítószerügyi Koordinációs Bizottság ülésén folytatódott, ahol végül a megcsonkított jelentést szavazásra bocsátották, melyet a Bizottság természetesen nem fogadhatott el. Eső után köpönyeg helyzet, hiszen a megkurtított Jelentést ekkor már régen továbbküldték. Érdekes helyzet…

A teljes cikket itt olvashatod:

hazaeshaladas.blog.hu/2012/11/28/privat_sarok_tudat_os_modositas_cenzurazott_jelentes_a_kabitoszerugy_hazai_helyzeterol


 

Színházterápia

(Baranya megye)
Budapesten vendégszerepelnek a Mérföldkő terápiásai.

IRIS Project (HVG)

(Baranya megye)

"Idén márciusban prostituáltakkal foglalkozó magyar és svájci szervezetek, a Sex Educatio Alapítvány, a svájci Flora Dora, a pécsi INDIT Közalapítvány és a nyíregyházi Periféria Egyesület létrehozták az IRIS programot. A céljuk az volt, hogy az érintetteknek szociális szolgáltatásokat fejlesszenek ki, amelyekkel javíthatnak életkörülményeiken és a prostitúcióból való kijutást is segítsék. A programban készült kutatási beszámolóból többek között az derült ki, hogy a nők nagy része nem önként árulja testét, sokakat fizikai vagy lelki bántalmazással kényszerítették erre, 83 százalékuk szeretné abbahagyni, amit csinál."

A teljes cikket itt olvashatod!

 

Fotó: AFP / Michal Cizek

A kutatási anyagokat itt érheted el!

IRIS Project (Népszabadság)

(Baranya megye)

"A magyar nők drámai helyzete feltűnt Svájcban is. 2008 óta folyamatosan növekszik a magyar prostituáltak száma Zürichben, ma már a legális türelmi zónában az utcai prostituáltak több mint nyolcvan százaléka Magyarországról való. 2010 tavaszán érkezett először megkeresés magyarországi civilek felé a Flora Dora nevű zürichi szervezettől, amely szolgáltatásokat nyújt utcai prostitúcióban élő nők számára. Ebből az együttműködésből jött létre az idén márciusban indult IRIS projekt, amelyben a budapesti Sex Educatio Alapítvány, a svájci Flora Dora, a pécsi INDIT Közalapítvány és a nyíregyházi Periféria Egyesület dolgozott együtt. Céljuk az volt, hogy a prostitúcióban élő nőknek olyan szociális szolgáltatásokat fejlesszenek ki, amelyekkel nemcsak javítani lehet életkörülményeiken, hanem a prostitúcióból való kikerülésüket is segítik."

A teljes cikket itt olvashatod:

nol.hu/belfold/20121116-a_tarsadalom_legaljan

A fotót az IRIS Project-ben részt vevő munkatársaink készítették Pécsett, egy olyan épületben ahol, szexmunkások dolgoznak.

Petíció

(Baranya megye)
Csatlakozz a Cenzúrázatlan Drogjelentést petícióhoz!

A TASZ november 6-án megjelent blogbejegyzése alapján született államtitkársági közleményre reagálva az INDIT Közalapítvány és a Kék Pont Drogkonzultációs Központ és Drogambulancia november 9-én közzétett tiltakozó nyilatkozatához most négy ernyőszervezet is csatlakozott és indítványozták a "Cenzúrázatlan Drogjelentést" petíciót!

A petíció tiltakozik az ellen, hogy a kábítószerügyi koordináció semmilyen szakmai érvvel nem indokolja, hogy miért volt szükség – egyebek mellett - az „elkötelezett szakemberek és önkéntesek” körében szerzett információk kikozmetikázására az országjelentésből.

Csatlakozz TE is a Magyar Addiktológiai Társaság, a Magyar Drogprevenciós és Ártalomcsökkentő Szervezetek Szövetsége, a Magyar Drogterápiás és Rehabilitációs Intézetek Szövetsége, és az Ártalomcsökkentők Közhasznú Szakmai Egyesülete által indított petícióhoz!!

 

A petíciót itt olvashatod és írhatod alá:

www.peticiok.com/cenzurazatlan_drogjelentest

 

 

Az INDIT Közalapítvány és a Kék Pont Alapítvány közös közleménye

(Baranya megye)
TILTAKOZUNK

Tiltakozunk a TASZ november 6-i kozmetikázott drogjelentés c. blogbejegyzése kapcsán született államtitkársági közlemény tartalma és cinizmusa ellen.
Tiltakozunk az ellen, hogy miközben a dizájner drogok terjedésének gátat vető C-lista kezdeményezés miatt saját vállát veregeti a kormány, a végtelen variációjú és ismeretlen összetételű dizájner drogok okozta, tömegesen kritikus helyzetbe kerülő, ám lehetőségek híján az egészségügyi ellátórendszerbe jelenleg semmilyen módon nem integrálható, kezelésbe nem vonható, de segítségre szoruló, dizájner drogot használókról nem vesz tudomást.
Tiltakozunk az ellen, hogy miközben a kormány "a célzott prevenciós munka, illetve a teljes felépülés-központú kezelés" fontosságát hangsúlyozza, amely, mint írja: "egyedüliként adhat reményt a droghasználóknak", az e célokat szolgáló és a civil szakmai szervezeteknek már megítélt támogatásokat sem biztosítja, vagy jellemzően fél-háromnegyed éves csúszással. Egyben felhívjuk a döntéshozók figyelmét arra, hogy ez esetben is a remény hal meg utoljára, a súlyosan beteg droghasználó előbb.
Tiltakozunk az ellen az álságos és cinikus döntéshozói kommunikáció ellen, amely miközben azt üzeni, hogy "a stratégia lényeges eleme a drogpolitikának, de az eredményeket az emberek, a terepen dolgozó elkötelezett szakemberek, az önkéntesek érik el", a valóságban a kormány, aláírt szerződései, ergo kötelezettségvállalásai ellenére sem biztosítja a civil szervezeteknek járó pénzügyi forrásokat, a változásokról nem tájékoztatja őket, az őket ért anyagi kár miatt felelősséget nem érez, a jogosan felmerülő kárpótlási igény kielégítése fel sem merül benne.
·         Tiltakozunk az ellen, hogy a kormány – a kutatási adatokkal ellentétes tendenciákat állítva – még mindig elmúltnyolcévezik, és ezzel politikai síkra tereli a szakmapolitikai vitát.
·      Tiltakozunk az ellen, hogy a kábítószerügyi koordináció semmilyen szakmai érvvel nem indokolja, hogy miért volt szükség – egyebek mellett - az „elkötelezett szakemberek és önkéntesek” körében szerzett információk kikozmetikázására az ország jelentésből?


Prof. dr. Rácz József                                                dr. Szemelyácz János

igazgató,  kuratóumi elnök                                      szakmai vezető, a kuratórium elnöke

Kék Pont Alapítvány                                                INDIT Közalapítvány

2012. november 9.

Munkába lendülhetnek a civilek

(Baranya megye)

Bár a rendelkezésre álló idő nem volt soknak mondható, így is több mint nyolcvan igény érkezett be a civilek számára meghirdetett városi pályázaton. Összesen 15 millió forint talált gazdára. A pénzből többek között játszóterek szépülnek meg.

Ötvenezer és háromszázezer forint közötti, vissza nem térítendő támogatást kaphattak azon civil szervezetek, amelyek nyolc kategóriában adtak be pályázatot a városhoz június elsejéig. Az önkormányzat Légy Pécs jövője – (LéPJ) címet viselő civil pályázatán az élhető és fenntartható városi környezet kialakításához kívántak segítséget nyújtani.
Mint azt Kővári János természeti és emberi erőforrás bizottsági elnök a pályázati eredményhirdetés után rendezett sajtótájékoztatón elmondta, olyan programokat támogatott a civilekből álló kuratórium, amelyek alkalmasak közösségek építésére, s középpontba állítják a zöldet, a környezettudatosságot.
Összesen 86 pályázat érkezett alapítványoktól, oktatási, s más intézményektől, hetven esetben hirdettek győztest, s 15 millió forintot osztottak szét, miközben összesen 24 millió forintos igény keletkezett. A pénzbeli különbséget azzal hidalták át, hogy több pályázat esetében nem teljesítették a túlzott igényeket. Előfordult ugyanis, hogy a megcélzott feladathoz olyan eszközök megvásárlását is belekalkulálták a pályázók a költségekbe, amelyek nem feltétlenül voltak szükségesek terveik megvalósításához.
A pályázók nyolc kategóriában pályázhattak, így például játszóterek közösségi felújítására, elhanyagolt közterületek élhetőbbé tételére, vagy éppen iskolai, óvodai, intézményi környezet fásítására, zöldítésére kérhettek támogatást.
Mint azt a sajtótájékoztatón a civil kuratórium tagjai elmondták, a legtöbb pályázat a kertek, udvarok, terek növényesítésére és a játszóterek felújítására érkezett be. Jelentős számban tartottak igényt a támogatásra az óvodák, iskolák, de alapítványok, civil szervezetek is szép számmal jelentkeztek.

A várható beruházások között remélhetőleg kilenc régi pécsi játszótér újulhat meg, több óvodában a mai betonburkolatok helyére növényzet kerülhet, megépülhet egy kutyafuttató. Emellett a pályázati keret terhére népszerűsíthetik az olvasást is, s egy szervezet programokon ismertetné meg a lakótelepi fiatalokat a különböző, velünk együtt élő állatfajokkal.
Bár az egyes pályázatokról részletek, s helyszínek még nem hangoztak el, a jövőben a kuratórium minden egyes megvalósult programról, beruházásról beszámol majd.
 

Az eredeti cikket itt olvashatod:

www.pecsma.hu/helyi/2012/06/22/munkaba-lendulhetnek-a-civilek/

Egyre rosszabb minőségű szerektől bódulnak a fiatalok

(Baranya megye)

Ahol már jártak, ott szívesen fogadják őket, de a bulihelyek többségén nem tudják, mi az, hogy biztonságos szórakozás. Jelen vannak a pécsi éjszakában és fesztiválokon, hogy szakavatott segítséget nyújtsanak, információkkal lássák el a fiatalokat, akik egyre bevállalósabbak, viszont egyre rosszabb minőségű hangulatfokozó szerekkel próbálnak lazulni. A pécsi Bulisegély Szolgálat koordinátorával beszélgettünk.

Az INDIT Közalapítvány szolgálataként létező Bulisegély 2000 szeptembere óta működik és a nyugati világban ismert Party Service típusú szolgálatok magyarországi adaptációját kívánja megvalósítani. Az ilyen típusú szolgálatok működésének színterei: a szórakozóhelyek, partik és fesztiválok, ahol a munkatársaik a fiatalokkal bulizás közben kerülnek kapcsolatba. A Bulisegély célja, hogy mind a drogokkal nem élők, mind pedig az aktív szerhasználók részére objektív és hiteles információkat közvetítsen a legális és az illegális kábítószerek használatával kapcsolatban, mérsékelje a szerfogyasztás okozta fizikai, pszichés és szociális ártalmakat. Ezen túlmenően a munkatársak információt adnak a kábítószer fogyasztáshoz kapcsolódó büntetőtörvénykönyv hatályos jogszabályairól is.

A szolgálat jelenleg hét állandó, teljes jogú tagot és tizenkét önkéntest számlál - mondta el a Pécsi STOP-nak Hegedűs Attila pszichológus, a Bulisegély Szolgálat koordinátora. A csapat teljes jogú tagjainak kötelező a felsőfokú szakmai képesítés és az addiktológia területén szerzett több éves szakmai gyakorlat. Az önkéntesek idén májusban érkeztek, ők a Bulisegély tanfolyam elvégzése után durván egy-másfél éves tanoncidényüket töltik, ezt követően csak a legjobbakat fogják közülük állandó taggá választani.

A szolgálat tagjainak feladata a droghasználat során fellépő akut lelki, fizikai tünetek, problémák kezelése, ami jelenthet krízisintervenciót vagy szélsőséges esetben életmentő beavatkozást, elsősegélyt, a mentőszolgálat szakszerű riasztását.

A Bulisegély munkatársai rendszeresen jelen vannak a pécsi éjszakában, elsősorban az elektronikus zenés helyeken fordulnak meg, rendszeresen látogatják például a V.I.P. Klubot, a Mediterrán Klubot, az Urániában és a Szenes Klubban is megfordulnak, illetve a Kaposvári Famous Clubot, és a dombóvári Revanst is látogatják. Fogadtatásuk azonban az esetek többségében nem túl szívélyes, számos tulajdonosból, üzemeltetőből inkább ellenérzéseket vált ki a jelenlétükA legtöbb tulajdonos még most is bizalmatlan, kevesen tudnak arról, hogy létezik ilyen szolgáltatás - mondta Hegedűs. Vannak viszont kellemes tapasztalatnak számító helyek is, ahol egyenesen örülnek annak, ha mennek, ezekben többnyire állandó asztaluk is van.

Rosszullét, bad trip, pszichózis

A szórakozóhelyeken is találkozni rosszulléttel, balul elsült szerhasználattal, azonban a fesztiválokon ezek hatványozottabban jelentkeznek - mondta a Bulisegély koordinátora. Utóbbi esetben ugyanis extrém módon változik meg a szórakozói magatartás, ami már okozhat és okoz is gondokat. A Bulisegély munkatársai nappali és éjszakai műszakban is dolgoznak. Nappal egy sátruk várja az érdeklődőket, ami információs pontként, pihenőként, illetve konzultációs helyszínként funkcionál, ahol hozzáértők fogadják a betérőket. Éjszaka a táncterek körül tartanak őrjáratokat és segítenek, ha szükséges. Van, hogy csak vizet adnak, rosszullét, pszichotikus állapot, rosszul elsült droghasználat, "bad trip" esetén viszont szakszerű segítséget nyújtanak. Cél, hogy a munkatársak folyamatos tájékoztatással és szakmai jelenléttel minimalizálják a balesetek számát, illetve adott esetben a gyorsan és szakszerűen nyújtsanak segítséget, kiküszöböljék a téves riasztásokat. A pécsi bulisegély hatáskörébe a baranyai, dél-dunántúli fesztiválok tartoznak, ott lesznek a szűk másfél hét múlva induló Fishing On Orfűn, illetve a júliusi Rockmaratonon is. Hegedűs hozzátette: az a tapasztalata, hogy a fesztiválok többsége még nem tud vagy nem akar fizetni egy ilyen szolgáltatásért. Törvény csak a megfelelő számú mentőautó jelenlétét írja elő, melyek sok esetben nincsenek felkészülve a drogokkal kapcsolatos speciális esetekre.

Egyre fiatalabbak, egyre bevállalósabbak

Hegedűs Attila szerint a fiatalok nagy része nem problémás droghasználó, rekreációs céllal élnek a szerekkel. Az elmúlt évek tükrében azonban megfigyelhető egyfajta tendencia. Egyre fiatalabbak járnak el bulizni, fesztiválokra, akik viszont egyre bevállalósabbak. Emellett sajnos egyre kevesebb a szórakozásra fordított pénzük, melynek hozadékaként egyre rosszabb minőségű szereket fogyasztanak. Illetve a drogpiacon is az egyre olcsóbb és egyre rosszabb minőségű, hatásukat tekintve egyre nehezebben bejósolható szereket kínálják. A drogfogyasztásnál azonban nagyságrendekkel súlyosabb probléma az alkoholfogyasztás. Magyarország e téren egyébként is borzasztó statisztikákkal bír, rengetegen oldják ivással a stresszt, ami meglehetősen rossz példát szolgáltat a fiataloknak. Terjedőben van hazánkban is az úgynevezett binge drinking, rohamszerű berúgás, vedelés, melyet legtöbbször a feszültségcsökkentés, a gátlások feloldása a cél. Nem egy esetben a költségtakarékosság miatt folyamodnak ehhez a módszerhez: beülnek valami olcsó helyre alapozni, vagy valahol - lakásban, utcán, téren - rohamtempóban isznak, hogy ott, ahová mennek bulizni, már jóformán csak a belépőre kelljen költeni. Az ilyen fogyasztói magatartásnak komoly egészségügyi kockázatai vannak, gyakoriak a balesetek, hoszzútávon pedig krónikus betegségekké fejlődhetnek.   
 

az eredeti cikket itt olvashatod:

pecsistop.hu/regio/egyre-rosszabb-szerektol-bodulnak-a-fiatalok/1052277/

"BS Önkéntes Képzés "első két napja után

(Baranya megye)

Bulisegély képzés indul...

Álmos fejjel ültem a gép előtt egy unalmas téli estén. Napi fészbúk szükségleteimet elégítettem ki, amikor megláttam a hirdetést. Egyből felkaptam a fejemet: hóhó, ez jó!

Sok éve már, hogy először leültem hozzátok. 2006-ban amikor felvettek Pécsre, Zánkán volt a gólyatáborunk. Emlékszem, mentünk fel-alá a táborban, amikor megláttunk Titeket. Miért is ne alapon, kitöltöttünk egy drog-totót, kaptunk Tőletek szőlőcukrot, sok új információval gazdagodtunk akkor ott azon az estén. Akkor még nem gondoltam, hogy 6 év múlva lehetőséget kapok arra, hogy részt vegyek a munkátokban. Az eltelt évek alatt sokszor találkoztam Veletek a pécsi éjszakában, sokat beszélgettünk és megismertelek Titeket. Egyértelmű volt részemről, hogy ha lesz lehetőség, jelentkezem hozzátok. És elérkeztünk 2012 májusához.

Május 14-15én csoporttársaimmal, cimboráimmal részt vettünk a képzéseteken. Lázas munka előzte meg ezt a 2 napot. Megérte. Elismerésem nektek, nagyon jól össze volt rakva a képzés, a szituációs játékok során kipróbálhattuk magunkat (fél) éles helyzetben, rengeteg ismeretanyagot adtatok át nekünk.

De a lényeg még csak most jön. Vár ránk még egy elsősegély-képzés, aztán irány az éjszaka, irány a terep. Nagyon várjuk már :))

TLT

 

 

Bulisegély Mese

 

Egyszer volt, hol nem volt, valamikor 2012 – ben talán,

április idusán, az INDIT Közalapítványon át,

ott, ahol a bulikat biztonságosabban élheted át,

létezett néhány fiatal lelkes és motivált

kik felelősséggel tartoztak az iránt,

hogy Te magad okosabban szórakozzál.

Így történhetett ezek után,

teljes értékű motiváció kapcsán,

az ifjak két napos képzésen át,

rengeteg információt kaphattak, s lám,

hiteles és szakmailag is helytálló emberek látván és hallván,

megannyi emlékkel és élménnyel gazdagodván,

ezerszer tájékozottabbak lettek a két napos tréning után.

Volt itt minden, tanulás, nevetés, oktatás

Fejtágítás, és még szituációs foglalkozás,

Amelyek által odafigyelésük képességét maximalizálhatták.

Memorizálták, és végre valahára társaiknak is mondhatják,

hogy már minimális óvatossággal is csökkenthető az anyagozás okozta károsodás.

Sokféle alaptételt sajátítottak el az újoncok a felkészítés során,

ezeket igyekeznek majd közvetíteni a terepmunkán,

amelyet kellő izgatottsággal és megfontolással várnak már.

Köszönettel tartoznak a kezdők a szakma edzőinek immár,

Akik idejüket, energiájukat és tudásukat nem féltvén, átadták

mindazokat a tartalmakat, melyekben ők tapasztaltabbak most már.

Nincs más hátra, csakis előre, elsősegély nap vár,

Ahol újra összetalálkozván,

Önmaguk és mások megismerése folytán,

Bevethetik ismereteiket egy buli mámorán.

S midőn a tavaszra közeledik a nyár,

Úgy szerveződjék sok kis bulisegély szolgálat - gyakorlás.

Beatrix

Gáspár Laci is énekelt a Hősök terén

(Baranya megye)

A komplex egészségállapot-mérést és egészségügyi felvilágosítást többek között arcfestés, bábelőadás, Bogárdi Alíz és Gáspár Laci műsora színesítette Hősök terén, a szombaton megrendezett Családi Egészségnapon.

Iskolai és óvodai játszótereket újítottak fel önkéntes segítők

(Baranya megye)
A gyerekek mindkét intézményben hálásak voltak az értük végzett munkáért.

Példaértékű összefogással újították fel a szentlőrinci speciális tagozatosok iskolájának udvarán álló játszóteret a pedagógusok, a tanulók szülei és jó szándékú helyi, illetve távolabbi cégek, vállalkozások. Káhleszné Krémer Ildikó gyógypedagógustól, a legkisebbek osztályfőnökétől megtudtuk, az külön öröm számukra, hogy a gyermeknap előtt elkészültek a korábban balesetveszélyessé nyilvánított, így használaton kívül helyezett játszó felújításával. A legtöbb segítséget a szomszédos településen álló multinacionális vállalkozástól, és egy szentlőrinci gazdabolttól kapták.

Pécsett a Bártfa utcai óvodában is önkéntesek segítségével újultak meg az óvodások udvari játékai. A Pécsi Kereskedelmi, Idegenforgalmi és Vendéglátóipa-ri Szakközépiskola és Szakmunkásképző, és a Zipernowsky Károly Műszaki Szakközépiskola diákjai az INDIT Közalapítvány Mozaik kortárssegítő programjának keretében lecsiszolták a fajátékokat és teljesen átfestették a játszóteret.

A munkára a képzés végén került sor, amely az alábbi témaköröket dolgozta fel: szervezői, rendezési alapismeretek, önkéntesség, kortárssegítés, stresszkezelés, kreatív problémamegoldás, iskolai agresszió, szenvedélybetegség, droghasználat, emberi jogok, szexualitás, párkapcsolat, kommunikációs készségek, empátia. A közalapítvány a festékek és a szükséges eszközök anyagi finanszírozását a szakminisztérium által kiírt pályázaton nyerte. A következő önkéntes akcióra a tervek szerint a pécsi Eszperantó utcai óvodában kerül sor.

 Az eredeti cikk itt olvasható:

bama.hu/baranya/kozelet/iskolai-es-ovodai-jatszotereket-ujitottak-fel-onkentes-segitok-442420a

további cikk a témában:

www.pecsma.hu/helyi/2012/05/10/jatszoter-kortars-segitok-szepitik/

 

 

Sz.A.

(Baranya megye)

TÉR Egészségnap

(Baranya megye)

Mérföldkő

(Baranya megye)

Elrettentő lesz az új Btk.?

(Baranya megye)

Az aktuális kábítószerügyi és prevenciós helyzet lehangoló. A 2009-ben elfogadott – érvényben lévő – Nemzeti Stratégia vállalhatatlan az új kormány számára, az új stratégia elfogadása a távoli jövő ködébe vész. Nem készült el az akcióterv a 2009-es stratégiához, miközben a szociális alapszolgáltatások (közte a szenvedélybetegek közösségi szolgálatai, valamint az alacsonyküszöbű szolgálatok) finanszírozása 60%-ra csökkent. Az addiktológiai gondozók készenléti, anonym ellátást biztosító fix díja 3 hónapja megszűnt, az elterelés megelőző-felvilágosító ága (MFSz) tavaly szeptember óta pénz nélkül üzemel, az idei szerződések csak márciusban íródnak alá a szolgáltatókkal – ha hihetünk az ígéreteknek –, a prevenciós pénzek töredékei a 3 évvel ez előttinek.
 
Mondhatnánk tájkép csata után, ha lett volna csata. A helyzet lassan, de biztosan és folyamatosan romlik. Nyilván hiányoznak az érintetteket, alkalmi és tartós szenvedélybetegeket elérő programok. Ugyanakkor korábban nem tapasztalt mértékben terjednek a legális serkentők, a szintetikus füvek, a klasszikus illegális drogok (pl. MDMA, amphetamin feléledőben), a gyógyszerek a nagymama patikájából, a fiatalok alkoholfogyasztása folyamatosan nő - és akkor a napjukat a játékgépek mellett töltőkről, az interneten lógó, állandóan mobilt-nyomkodó tinédzserekről nem is szólunk.
 
Sejtettük, hogy valami még hiányzik, ami kiteljesíthetné a képet, és valóban: az új Btk. tervezete illeszkedik ebbe a káoszba.
 
Majd a törvény szigora rendet vág?
 
A vezérelv világos: mivel az eddigi módszerekkel nem sikerült drogmentes Magyarországot kialakítani, majd a törvény szigora rendet vág. Olcsón és gyorsan. Ez talán politikai szempontból reálisnak tűnő „kezelés”, ám szakmai szempontból biztosan téves pálya. A tervezet alapszellemisége az elrettentésen alapszik. Szigorodtak a büntetési tételek, a fogyasztói magatartást is többéves börtönnel sújthatják. Megszűnt a több tételnél alkalmazott csekély mennyiségre elkövetett visszaélés tényállása, eltörölték a függő kategóriáját, érdemben csökkentették a szenvedélybetegek kezelésének lehetőségét, továbbá minden érintett számára szűkítették az eltereléshez való hozzáférést. A törvényalkotó mögöttes szándéka nyilván az lehet, hogy ha kellően elrettentő a törvény, akkor a fiatalok megijednek, és nem használnak illegális drogokat. De vajon reálisan számolhatunk-e ilyen hatással, esetleg ennek következményeként tömegesen küldjük bíróság elé, vagy börtönökbe, akár „csak” előzetesbe az alkalmi szerhasználókat? Az iskolai erőszak prevenciója kapcsán látjuk, hogy egyértelmű összefüggés van a diákok közötti erőszakos cselekmények száma és aközött, hogy az iskola vezetése erővel vagy konszenzusos módon kezeli a problémákat. Az erő alkalmazása további erőszakot szül, már csak ebből is következtetni lehetne arra, hogy egy ilyen, az erőre és az elrettentésre alapozó törvény milyen válaszreakciókat válthat ki.
 Nyilvánvaló, hogy az új Btk. tervezetéhez nem készültek a mentálhigiénés-, szociológiai következményeket felmérő tanulmányok, de az sem valószínű, hogy felmérték volna egy ilyen nagymérvű szigorítás financiális szükségleteit. Pedig a legproblémásabb változtatások várható hatásai könnyen kikövetkeztethetőek.
 
 
Függők - felfüggesztve
Kiiktatták a függőség kategóriáját, mint a büntetést enyhítő tényezőt, ezzel áttételesen tagadva azt, hogy a szenvedélybetegség is betegség lenne. Márpedig tagadhatatlanul az, benne van a Betegségek Nemzetközi Osztályozásában. A betegség hátterében biológiai, pszichológiai, szociológiai, kulturális és spirituális okok állhatnak. Gyógyítására kezelési protokollokat alkalmaznak, az állapot diagnosztizálható. Persze tudjuk, hogy a magyar büntetőeljárási rendszerben a függőség megállapítása neuralgikus pont, sok pénzt költenek rá, sok időt vesz igénybe és ez a terület a korrupció melegágya is. (Egyes szakértők tudják más szakértők árait és viszont...)
 
Néhány évvel korábban javasoltam a függőség megállapításának átalakítását, a személyes érdekek kiiktatását, többlet információk megszerezhetőségét, akár objektívebb, biológiai vizsgáló-módszerek bevonását, de a próbálkozás természetesen eredménytelen maradt. Így aki a szenvedélybetegsége következményeként, ill. annak okán követ el bűncselekményt (illegális kábítószert használ, vagy ezt a szert átadja a haverjának, vagy eladja neki), az alapbetegségével összefüggésben válik elkövetővé. Amennyiben szándéka lenne gyógyulni, igenis biztosítani kell ezt számára. Rehabilitációs Otthonainkban számos kliens van, aki börtönben is lehetne, de még kapott egy esélyt a normális életre. Igazságos, ha a jövőben elesnek ettől a lehetőségtől?
 
A Minisztérium (KIM) arra hivatkozik, hogy a jogászok és a bírók örülnének, ha egyszerűsödne a törvény és megszűnne a függőség speciális elbírálása. De ez micsoda embertelen hozzáállás, végtére is ki a fontos a törvényhozó számára: az, akiért a jogot alkalmazzák, vagy az, aki a jogot alkalmazza?
 

A teljes cikk itt olvasható:

hazaeshaladas.blog.hu/2012/03/06/privat_sarok_elrettento_lesz_az_uj_btk

Vége a dizájnerdrogoknak?

(Baranya megye)

 Március elsején lépett volna hatályba a dizájnerdrogokról szóló kormányrendelet, a közzétételével azonban meg kell várni az EU jóváhagyását.
– Az irányt határozottan jónak tartom, azonban illúzió lenne azt gondolni, hogy bármilyen tiltással teljes egészében el lehet tüntetni a dizájnerdrogokat – mondta érdeklődésünkre Szemelyácz János, a pécsi drogambulancia vezetője azzal kapcsolatosan, hogy a kormány elfogadta az ilyen szerek terjedését megfékezni hivatott rendeletet.


A dizájnerdrogokat kábítószernek minősülő, ezért szigorúan ellenőrzött anyagok kémiai szerkezetének módosításával hozzák létre, hogy azok hatásukban az eredeti kábítószerhez hasonlóak maradjanak, de így – eddig – legálisan forgalmazhatók, használhatók voltak. A kémiai módosítások miatt a rendeletben szereplő, úgynevezett C-listára ezért konkrét vegyületek mellett vegyületcsoportok is felkerültek, vagyis a törvény alkotói megpróbálnak lépést tartani az erre szakosodott vegyészekkel.

A szakember kifejtette, megítélése szerint ezzel, valamint a terjesztők megbüntetésével a szerekhez való hozzáférés lehetőségét határozottan korlátozzák úgy, hogy a hatóságok nem a fogyasztókra „utaznak”.

A rendelet az eredeti tervek szerint március 1-jén lépett volna hatályba, kihirdetésével azonban meg kell várni az Európai Unió illetékes bizottságának jóváhagyását. A döntésre vonatkozóan sürgősséget kért a kormány, így várhatóan az még márciusban megszülethet. Ezzel azonban a pécsi szakember szerint adódhatnak gondok. Szemelyácz János elmondta, a listán egy évig maradhatnak fent a szerek, ez alatt el kell végezni a velük kapcsolatos kockázatelemzést. Ha ez nem történik meg, le kell venni őket a listáról.

 

A teljes cikk itt olvasható:

www.bama.hu/baranya/kek-hirek-bulvar/vege-a-dizajnerdrogoknak-431475

Energiaitalok: egyre több tini már reggel, éhgyomorra iszik egyet

(Baranya megye)

Veszélyeztetett korban vannak az energiaitalok fogyasztásával kapcsolatosan a tinédzserek, mert a keverékek egyik fő összetevője, a koffein az agyra hat, azt stimulálja, ami nagy dózisban, rendszeresen nem ajánlott a 16-17 év alatti korosztálynak, mondta dr. Szemelyácz János addiktológus. Önmagában, kis mennyiségben, alkalmanként és rendszertelenül fogyasztva az energiaitallal sincs semmi baj, majdnem olyan, mintha egy kávét innánk sok cukorral, magyarázta.


Baranyában szerencsére eddig nem volt jellemző az sem, hogy kizárólag energiaital-fogyasztás miatt szállítottak volna kórházba fiatalokat. Nagy problémát jelent, veszélyességi tényező a Pécsi Drogambulancia vezetője szerint az is, hogy a mostani energiaital-fogyasztás igen káros hatásai később, akár évtizedek múlva is előjöhetnek, amire most kellene gondolni. Látható ugyanis, hogy egyre fiatalabb korban jön elő az időskori cukorbetegség kialakulásának időszaka, ami egyértelműen a cukros italoknak a túlzott fiatalkori fogyasztására vezethető vissza. Aki tehát mindenképpen energiaitalt vásárolna, ha teheti, inkább a cukormenteset válassza, tanácsolta az addiktológus.

Stresszt idéző állapot

Dr. Szemelyácz János szerint az energiaitalok fogyasztásában a legveszélyesebb, amikor azt alkohollal keverik, mert az abban lévő anyagok – a koffein, a C-vitamin, a cukor – közismerten épp a kijózanítást szolgálják. Márpedig így sokkal több alkoholt tudnak meginni a fiatalok, mint amennyit a szervezetük elbírna, és amely ellen, azt önmagában fogyasztva, szinte azonnal tiltakozna.

Nem is a részegség és a másnaposság érzete a veszélyes, hanem az alkohol különböző, fontos szervekre gyakorolt romboló hatása. Önmagában a túlzott energiaital-fogyasztás is bajos, hisz felpörgeti a vérnyomást, vibrál a szervezet, a stresszhez, a szorongáshoz hasonló állapotot tud előidézni. Ilyesmi történt, amikor az ifjak egy efedrines orrcseppre találtak rá, és hasonló hatása miatt kortyolgatták állandóan az orrcseppet.

A teljes cikk itt olvasható:

www.bama.hu/baranya/kozelet/energiaitalok-egyre-tobb-tini-mar-reggel-ehgyomorra-iszik-egyet-430686

Szemelyácz szerint aligha van értelme tovább szigorítani a drogszabályzatokon

(Baranya megye)

Szigorodik a büntető törvénykönyv, különösen a droghasználatot kívánják a törvényhozók erőteljesebben szankcionálni. Szemelyácz János pécsi addiktológus szerint a kormány "ezzel a lépéssel tovább kriminalizálja a drogfogyasztást, növeli a büntetési tételeket, miközben folyamatosan amortizálódik a rendszer". Az ismert pszichiáter szerint ráadásul jelentősen csökken az állami támogatás, sok, megelőzéssel foglalkozó szervezet került a megszűnés szélére.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet véleménye szerint a szaktárca által benyújtott törvénymódosítás Európa legszigorúbb szabályozását tenné lehetővé. Szemelyácz János addiktológus, pszichiáter is amondó, hogy a szigorítás nem oldja meg a problémákat, sőt, tovább súlyosbítja a helyzetet.

- Büntetni fogják az együttes drogfogyasztást is, pedig tudjuk, hogy a fiatalok legtöbbször közösen használják a szereket. Mindez az új törvény értelmében terjesztésnek minősül majd - mondta a szakember. További szigort jelent, hogy a gyógykezelést - szakszóval elterelést - csak azok választhatják, akik kétévente egynél többször nem kerülnek a rendőrség látókörébe.

- Márpedig azt látjuk, hogy ha valaki belecsúszott a drogba, elindult a függőség irányába, akkor előfordul, hogy többször kerül a rendőrség látóterébe, így nem gyógykezelésre, hanem börtönbe jut.

- 1999-ben, az első Orbán-kormány alatt meghozott szigorítások a statisztikák szerint nem vonták maguk után a szerhasználók számának csökkenését, viszont kevesebb érintettet vontak be rehabilitációs kezelésbe. Úgy tűnik tehát, hogy az elijesztés politikája nem tűnik hatásosnak - hangsúlyozta az addiktológus.

Szemelyácz szerint a probléma másik oldala, hogy  folyamatosan amortizálódik a rendszer, az állam pedig egyre kevesebb forrást biztosít a prevencióval és a drogrehabilitációval foglalkozó szervezetek számára.
 

A teljes cikk itt olvasható:

www.pecsiujsag.hu/pecs/hir/helyi-hireink/szemelyacz-szerint-aligha-van-ertelme-tovabb-szigoritani-a-drogszabalyzatokon

A „Drogcsata Magyarországon” sorozat első részében Sárosi Péter és Szemelyácz János beszél a drogstratégiáról

(Baranya megye)

Dr. Szemelyácz János a tervezett módosításokkal kapcsolatban megjegyezte, hogy hisz ugyan a párbeszédben, de annak hatékonyságára az elmúlt időszak csekély eredményű egyeztetései kevés reményt adnak. A stratégiában kitűzött civil térnyerés egy „nevetséges ál-irány” – mondta a Bizottságban a több száz tagot tömörítő MAT képviselője, hozzátéve: a minisztérium bármelyik civil szervezettel konzultálhatna, ha akarna, de ez nem fontos neki. Sárosi ezzel kapcsolatban annyit mondott: már a drogosokat segítő intézmények együttműködése sem valósul meg.

Számolni számok és fontossági sorrend nélkül
 
A drogstratégia nem jelöl ki prioritásokat, nem nevez meg területeket, amelyek támogatása kiemelten fontos vagy sürgős lenne – a szűkös erőforrások ellenére sem. A legutóbbi álláspont szerint idén 5 milliárd 862 millió forintot utal majd a kormány  közösségi ellátásokra, utcai szociális munkára és krízisközpontokra. Ez az összeg jelentős visszaesést jelent a korábbi évekhez, de előrelépést a kormányzat ezt megelőző terveihez képest. Bár az előző stratégia tartalmazott irányszámokat, az új szöveg megalkotói nem érezték feladatuknak a beárazást, azt a cselekvési terv kidolgozóira hárították.
 
„Az absztinencia egy tök jó cél, csak nem mindenkinek” – mondta Sárosi. Kifejtette: az ellátórendszernek a drogfüggőket nemcsak a leszokás, de a használat közben is segítenie kell, többek között a tűcsereprogramokkal, a kórházakban gyógyszeres helyettesítő terápiával. „Az ártalomcsökkentés a drogstratégia mostohagyereke” így a tűcsere, a HIV-szűrés és tanácsadás sem került bele a stratégia szövegébe. Sárosi Péter ugyanakkor ezeket különösen fontos kérdésnek tekinti. „Nagyon gyakori, hogy a HIV-fertőzöttek már csak a végső stádiumban szereznek tudomást betegségükről, pedig korai felismerés esetén kezeléssel megakadályozható a betegség továbbterjesztése”. Elmondta: a fővárosi tűcserét végző szervezetek és programok jelentős részétől az utóbbi évben teljes egészében megvonták az állami támogatást a költségvetés nehéz helyzetére hivatkozva.
 
Az ilyen segítőpontok más szempontból is fontosak: általában ezek azok a helyek, ahol a fogyasztók először találkoznak a segítséggel, ezek jelentik az ellátórendszer első lépcsőjét. Hogy minél több ember bekerüljön, a küszöbnek alacsonynak kell lennie, hogy az azt igénylőket rehabilitációra, csoportterápiára, vagy egyéni konzultációkra lehessen irányítani. Mindezek a feladatok ma elsősorban civil szervezetekre hárulnak.

 

A teljes cikk itt olvasható:

mandiner.hu/cikk/20120215_droghaboru_a_drogszakmaban_is

A pécsi szakember szerint súlyos hiba a drákói szigor

(Baranya megye)

 A készülő új büntető törvénykönyv tervezete szerint az eddigieknél jóval súlyosabb büntetésekre számíthatnak a drogfogyasztók, egy részük pedig nem élhetne az elterelés lehetőségével.

Dr. Szemelyácz János addiktológus, a Pécsi Drogambulancia vezetője lapunknak nyilatkozva kifejtette, a szigorítással kapcsolatos aggályaikat már korábban jelezték a szakmai szervezetek a szaktárca és a főügyészség felé, ezeket azonban nem vették figyelembe. A szakember elmondta, a módosítások az elterelés esélyeit is veszélyeztetik, a súlyos büntetések pedig a meggondolatlan fiatal felhasználók esetében helyrehozhatatlan károkat okoznak.


Szemelyácz János emlékeztetett arra, hogy 1999-ben – az akkori szigorítás után –, a nem drogfüggők egyáltalán nem választhatták az elterelést, ennek pedig az lett a következménye, hogy az érintettek közül sokan nem mertek jelentkezni az ambulanciákon, nehogy a „rendőrség látókörébe” kerüljenek. Ennek az lett a következménye, hogy súlyosabb szerhasználókká váltak.

Szerinte aggasztó, hogy a törvényhozók a megelőző programok anyagi támogatása-, értelmes szabadidős programok népszerűsítése- és a bajba jutottak kezelési lehetőségeinek szélesítése helyett főleg az egyre szigorodó törvényi szabályozással kívánják kezelni a problémát. A szakember összességében úgy látja, a módosítás bevezetése súlyos hiba lenne.

A teljes cikk itt olvasható:

www.bama.hu/baranya/kozelet/akar-egyetlen-fuves-cigaretta-is-evekbe-kerulhet-428463
 

A szakértő szerint iszonyatos mértékű elvonás van drogprevenció területén Januártól sokkal több lesz az ideges ember

(Baranya megye)

Az új drogstratégiához kötődő akciótervet már nagyon várja a szakma - hangoztatta a távirati irodának adott interjújában Szemelyácz János a baranyai INDIT Közalapítvány, ezen belül a Baranya Megyei Drogambulancia vezetője.
– Rövidesen rendkívül szigorú tilalom alá esik a dohányzás szinte mindenütt. Addiktológusként és pszichiáterként milyen hatásokra számít?
– A dohányzás mindenképpen egészségkárosító hatású, tehát nem olyan, mint mondjuk az alkohol, amely a kutatások szerint mértékkel fogyasztva jó hatással is lehet a szervezetre. Ugyanakkor nem mehetünk el amellett sem, hogy nagyon sok embernél ez az egyetlen stresszoldó technika, azaz olyan szerről beszélünk, amely mentálhigiénés szempontból is jelentős. Lesz egy csomó feszültebb, idegesebb ember.
– Mi lehetne a jó megoldás?
– Egy biztos: én nem vagyok híve a tiltásnak, azoknak a megoldásoknak, amelyek csak szankciókat, erőt alkalmaznak. Az én műfajom az indirekt prevenció, azaz teremtsük meg az egészséges életmód divatját. Attól tartok, hogy ha nem teszünk mást, mint megtiltjuk a dohányzást mindenhol, sok függő kerül lehetetlen helyzetbe, vagy pl. megnehezítjük a cigarettához jutást egy drasztikus áremeléssel, erősödik a csempészet, és mivel bármilyen szemetet elszívnának a nikotinfüggők, az ország tüdőrákkal való fertőzöttsége sem csökken.

 A teljes cikk itt olvasható:

www.mindennapi.hu/cikk/tarsadalom/januartol-sokkal-tobb-lesz-az-ideges-ember/2011-12-29/11301

 

 

Partidrogok a pécsi éjszakában

(Baranya megye)

Úgy tűnik, hogy az illegális kábítószerek használatának lassan vége lesz, s a korábbi amfetamin-származékok helyét a legális úton beszerezhető, különböző kémiai vegyületekből előállított porok, tabletták, kapszulák veszik át. Mint azt lapunknak dr. Szemelyácz János pszichiáter-addiktológus, a drogambulancia vezetője elmondta: az utóbbi időszakban sorra jelennek meg a tiltólistán nem szereplő termékek Pécs utcáin.

Mint mondta, csakúgy, mint a sport világában a doppingszerek előállítói, a kábítószerek gyártói az éppen aktuális tiltólista alapján készítik újabbnál újabb vegyületeiket. Az összetevőket ugyan folyamatosan igyekeznek betiltani a szervek, de amint sikerül egy-egy szert a listára tenni, tíz másik, hasonló hatásokat produkáló anyagot kezdenek el terjeszteni.

a teljes cikk itt olvasható:

tehatacucc.info/2011/10/03/partidrogok-a-pecsi-ejszakaban/

INDIT Alternatíva Ifjúsági Iroda Önkéntesei

(Baranya megye)

Az INDIT Közalapítvány és a Drogprevenciós munkacsoport közösen indított MOZAIK Kortárssegítő Program (közösségi munka, önkéntes munka, probléma megoldás, emberi jogok) első képzésének zárásaként a munkacsoport vállalta az elhanyagolt kertvárosi Pöttyös játszópark felújítását. A festéket és a szükséges eszközöket a megnyert Élet-Tér civil pályázat biztosította. Felvételeinken a középiskolás kortárs segítők láthatók.

 

A többi képet itt nézhetik meg:

www.pecsma.hu/helyi/2011/11/02/megszepul-a-pottyos-jatszoter-nezze-meg/

Emberkereskedelem Elleni Világnap

(Baranya megye)
Filmklub Az Alterbatíva Ifjúsági Irodában!

Felhívás!

(Baranya megye)

Kortárssegítők képzése a pécsi Alternatíva szervezésében. Az ingyenes program során, az érdeklődők önismereti jelleggel próbálhatják ki az önkéntességet!

Privát sarok: Az új Nemzeti Drogstratégia 2012-2020 tervezetéről

(Baranya megye)

Az alább olvasható írás szerzője dr. Szemelyácz János,addiktológus-pszichiáter-pszichoterapeuta, a Baranya Megyei  INDIT (Integrált Drogterápiás Intézet) Közalapítvány, ezen belül a Baranya Megyei Drogambulancia vezetője. Több kábítószerrel foglalkozó civil szervezet vezetőségében dolgozik, 2007 óta a Kábítószerügyi Koordinációs Bizottság civil/szakmai tagja, 2006-2008 a Magyar Addiktológiai Társaság elnöke, a Dél-Dunántúli Regionális Kábítószerügyi Egyeztető fórum regionális koordinátora.

A droghelyzet aggasztó – közölte a Kossuth Rádió augusztus 31-én reggel. Egyet kell értenem a megállapítással, hisz a műsorban is elhangzott, hogy 2007 óta 150 %-kal nőt a fiatal droghasználók száma. A nyilatkozó megoldásként az új Nemzeti Drogstratégia azonnali csatarendbe állítását javasolta, melynek tervezete bő egy hete került nyilvánosságra. Mindenekelőtt azonban lássuk magát az aggasztóvá vált droghelyzetet, majd ennek tudatában ítéljük meg, hogy vajon az új Nemzeti Drogstratégiától várhatjuk-e a helyzet tartós és eredményes kezelését. 

 A teljes cikk itt olvasható:

hazaeshaladas.blog.hu/2011/09/06/privat_sarok_az_uj_nemzeti_drogstrategia_2012_2020_tervezeterol

Film a GHB-ról!

(Baranya megye)

A pécsi Uránia Filmszínházban, "Szermentesen biztonságban" címmel rendeznek szakmai napot. A konferencia moderátora Dr. Szemelyácz János lesz. Mindenkit szeretettel váruk!

Mérföldkő Egyesület Rehabilitációs Otthon

(Baranya megye)

Kovácsszénáján a színházterápia évek óta része a közös önismereti munkának, amibe egy előadás erejéig most nézőként is bepillantás nyerhetünk!
Mindenkit szeretettel várunk egy különleges színházi élményre!

Pécsről Debrecenbe vagy Pestre küldik a problémás gyerekeket

(Baranya megye)

Egyre kritikusabb a gyermekek mentális állapota. Miközben növekszik a magatartászavarral és tanulási nehézséggel küzdő fiatalok száma, a Dunántúlon akut esetekben nincs megoldva a kötelező fekvőbeteg-ellátás sem. Szemelyácz János pszichiáter-addiktológus szerint a problémák oka legfőképp a forrás- és szakemberhiány. A Dél-Dunántúlon nincs olyan krízisosztály, ahol kezelni tudnák a problémás gyermekeket; az osztályos szükséglettel „rendelkező" fiatalokat Budapestre vagy Debrecenbe küldik kezelésre.
Szemelyácz azt mondja, a korán olvasási vagy magatartási problémákkal küszködő gyerekek jó része kerül az általa irányított megyei drogambulancia „kötelékébe".

- A problémákkal küzdő gyerekek kezdetben marginalizálódnak az iskolában, majd másfajta kapcsolatokat keresnek, ahol bizonyítani szeretnének. Ilyenkor olyan különböző devianciákba sodródhatnak, mint az alkoholfogyasztás vagy a droghasználat - sorolja a szakember.

A teljes cikk itt olvasható:

www.pecsiujsag.hu/helyi-hireink/pecsrol-debrecenbe-vagy-pestre-kuldik-a-problemas-gyerekeket

Konferencia

(Baranya megye)

A Fact Intézet az INDIT Közalapítvánnyal közreműködve konferenciát szervez „A dizájner drogok Magyarországon” címmel.

A konferencia a Nemzeti Erőforrás Minisztérium pályázati támogatásából megvalósult, a dizájner drogokkal kapcsolatos problémák feltárására irányuló kutatás eredményeinek bemutatását szolgálja

A konferencia időpontja: 2011. június 27., 12:00 - 16:30
A konferencia helyszíne: 7621 Pécs, Széchenyi tér 7-8. (Művészetek és Irodalom Háza)

A konferencián való részvétel díjmentes, de előzetes regisztrációhoz kötött! A jelentkezéshez a kitöltött regisztrációs lap megküldése szükséges. Kérjük, hogy részvételi szándékát legkésőbb 2011. június 23-ig jelezze a kesztyus.mark@sfact.com e-mail címen. Az e-mail tárgyaként tüntesse fel a „Konferencia jelentkezés” szöveget!

További információkért hívja a 72/510-829-es telefonszámot, vagy írjon e-mailt a kesztyus.mark@sfact.com címre.
Kapcsolattartó: Kesztyüs Márk

fact.hu/hireink/konferencia-megh%C3%ADvó-a-dizájner-drogok-magyarországon

Köszönjük és minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk!

Biztonságos bulizás Ozorán is az INDIT Bulisegéllyel

(Baranya megye)
Az INDIT Bulisegély szolgálat 36 fős, orvosokból, pszichológusokból, mentőápolókból és szociális munkásokból álló stábbal biztosítja a fesztiválozók önfeledt szórakozását Ozorán. A képzett szakemberek a fesztivál központi részén elhelyezkedő Haven sátorban 24 órás szolgálatot látnak el július 29. és augusztus 4. között. Az INDIT ártalomcsökkentő tevékenységének célja, hogy a látogatók biztonságos szórakozását biztosítsa.

Az arra rászorulók számára nyújtott szakmai segítség mellett szőlőcukorral, ásványi anyagokkal: magnéziummal és kalciummal, ártalomcsökkentő csomaggal kínálják a betérőket. Ezen kívül a szolgálat munkatársai a nagyszínpad mellett vízosztással, folyamatos járőrszolgálattal biztosítják a gondtalan fesztiválozást.

A 2000 óta működő INDIT Bulisegély szolgálat elsősorban a dél-Dunántúlon, Pécsett, Kaposvárott, és ezen kívül Baján évente több ezer szórakozni vágyónak segít. Filozófiája, hogy a szervezet szolgáltatásai, valamint az objektív tájékoztatás révén a szerhasználat a lehető legkisebb egészségügyi kockázattal járjon. A szervezet szakemberei a helyi szórakozóhelyeken heti rendszerességgel vannak jelen, emellett több éve a Fishing On Orfű, a Rockmaraton, és idén második alkalommal az Ozora Fesztiválon teljesítenek szolgálatot.

Myat Kornél