A dohányzás Svédországban

Svédország a legjobb példa az ártalomcsökkentés előnyeire, ahol a hagyományos dohányzás már lassan kimegy a divatból, és vele a dohányzással összefüggő betegségek is – nyilatkozta a MedicalOnline-nak dr. Karl Fagerström.

Kérem, ismertesse olvasóink számára röviden az Ön hazájára jellemző dohányzási sarokszámokat!

Az 1970-es évek óta nagyon kedvezően alakultak a dohányzási tendenciák, amikor a dohányzás okozta ártalmak mindenki számára nyilvánvalóvá váltak. Svédországban sokan, főleg a férfiak a cigarettáról átszoktak valamilyen ártalomcsökkentett alternatívára. A folyamat tartós volt, így ma a lakosság körülbelül 4-5%-a cigarettázik, a férfiak kb. 15%-a, a nők 4%-a fogyaszt valamilyen füstmentes alternatív terméket. A svéd férfiak kicsit több mint 20%-a használ nikotint, ez körülbelül megfelel az EU-s átlagnak, azaz a leszokás sajnos Svédországban sem mutat jobb eredményeket az átlagnál. A dohányzásnak tulajdonítható ártalmak aránya Svédországban nagyon alacsony, tehát jól látszik, hogy mindenképpen megéri felhagyni a hagyományos dohánytermékek fogyasztásával.

Mennyire népszerűek a füstmentes technológiák?

Svédországban vannak olyan füstmentes technológiák, melyek népszerűek, míg más füstmentes termékek fogyasztása elenyésző.

Elfogadott a füstmentes technológiák használata az orvosok és a kormányzat oldaláról?

Eddig egyetlen ártalomcsökkentést célzó terméket sem tiltottak be, tehát igen. (Az EU-ban egyes, Svédországban elterjedt alternatívák jelenleg tiltottak – a szerk.)

Valóban segíthetnek ezek a technológiák a dohányosoknak a potenciálisan alacsonyabb kockázattal járó alternatívákra váltásban? Van ezzel kapcsolatos adatuk?

A svéd férfiak használnak különböző füstmentes technológiákat a cigarettáról történő váltáshoz (ami jelenlegi ismereteink szerint a legkárosabb formája a dohányzásnak). Ezek a füstmentes technológiák hatékonyabbnak tűnnek, mint más klasszikusnak számító módszerek, például a nikotinpótlás. Ahogy mondtam, a férfiak kb. 15%-a, a nők 4%-a használ valamilyen füstmentes terméket.

Milyen reális elvárásaink lehetnek az ártalomcsökkentéssel kapcsolatban? Gondolok itt a tüdőrák incidenciájára, a daganatos és cardiovascularis halálozásra és morbiditásra.

Svédország erre a legjobb példa, ahol a cigarettázás már lassan kimegy a divatból, és vele a dohányzással összefüggő betegségek is. A dohányzás égéssel és füsttel járó hagyományos formái a svéd egészségügyi adatok tükrében károsabbak a fogyasztók számára, mint a nikotin égés és füst nélkül történő bevitele.

Mennyire vonzók ezek a termékek a fiatalok számára? Hogyan csökkenthető a függőség kialakulásának a kockázata náluk?

Sajnos vannak olyan füstmentes technológiák, is melyek vonzóak a serdülők számára és ugyanúgy függőséget okozhatnak, ezért a legjobb választás minden esetben az, ha el sem kezdjük a dohányzást, és ha már dohányzunk, akkor minél előbb leszokunk.

A cikk társadalmi felvilágosítás céljából létrejött, reklámcélokat nem szolgáló tájékoztatás, megrendelője a Philip Morris Magyarország Kft.

Dr. Lipták Judit
(forrás: MedicalOnline )