Alkohol II.

Ahogy ígértük most a konkrét figyelmeztető jeleket mutatjuk be. Ha őszintén elgondolkodsz az alábbiakon, el tudod dönteni, hogyan is vagy te az alkohollal.

Ahogy ígértük most a konkrét figyelmeztető jeleket mutatjuk be. Ha őszintén elgondolkodsz az alábbiakon, el tudod dönteni, hogyan is vagy te az alkohollal.

Sör-mókus-kerék
Sör-mókus-kerék

Játsszunk nyílt lapokkal! Mik lehetnek a konkrét figyelmeztető jelek? Ha minden nap fogyasztasz alkoholt (bármilyen keveset is) és/vagy ha kimarad egy nap érzed, hogy hiányzik. Ha nem tudod magad alkohol nélkül jól érezni, ezért igyekszel minél gyakrabban ittas állapotba “hozni magad”. Ha számodra a részegség állapota a legkellemesebb dolog a világon. Ha a harmadik, negyedik, ikszedik ital után elszabadul a pokol, és addig iszol, amíg van pénzed, vagy amíg látsz. Ha másnap nem emlékszel rá, hogy mi történt. Ha egy berúgás folytatódik másnap, harmadnap is… pedig “csak” egy estés projektnek indult. Ha gyakran vagy folyamatosan vágyat, késztetést érzel arra, hogy piálj. Ha fizikai megvonási tünetid vannak stb.

Ha a fentiek bármelyikét tapasztalod magadon, akkor bajban vagy. Nem 100%, hogy alkoholista vagy, de problémád van az alkohollal!

Ebben az esetben próbálj meg segítséget kérni. Legjobb a háziorvossal kezdeni, mert őt köti az orvosi titoktartás és titkolhatjuk, ha még tudjuk problémáinkat, de mindenképpen jobb szembenézni a tényekkel és a megoldásra váró feladatokkal előbb, mint később. Bár éppen ezt látjuk az alkohollal nagyon összemelegedett emberek egyik fő problémájának, hogy nem szeretik a konfrontációt, a dolgok alapos lerendezését, könnyebben hazudnak (maguknak is), próbálják elkenni az ügyeket.

Ha olyan helyen élsz, ahol van szakszolgálat (TÁMASZ Ambulancia, Alkoholgondozó, pszichiátria), természetesen hozzájuk fordulj segítségért, tanácsért.

Ma Magyarországon (ha felfelé kerekítünk) 10 millióan élünk, ebből 800 000 – 1 millió ember alkoholista, illetve van komoly problémája ezzel a szerrel. Durva becsléssel, ha számításba vesszük azokat a kisgyerekeket, akik még biztosan nem italoznak, akkor is kb. minden 9-10-ik ember alkoholbeteg, alkoholfüggő.

Mi az alkoholizmus? Mit is ír a hogyishívják, a Család és Egészség Lexikon? “Idült alkoholfüggőség; az érintett személy nem képes kényszeres alkoholfogyasztásának csökkentésére. Az alkohol bármilyen formájának ismételt vagy folyamatos, túlzott mértékű fogyasztása gyakran testi és lelki zavarokhoz vezet.”

Mi úgy látjuk, hogy biopszicho-szociokulturális okokra visszavezethető, progresszív folyamat, amelyben az alkohol gyakran “csak” tünet a háttérben álló problémákra, de beavatkozás nélkül “mindent visz”.

Ki az alkoholista? Az, aki évente 2-szer annyira berúg, mint az atom, vagy az, aki mindennap megiszik 2 sört, vagy egyik sem? A szakirodalom különböző jelenségformákat különít el az alkoholizmus címszó alatt.

Számos felosztással találkozunk, melyekkel nem untatjuk a nagyérdeműt, de alkoholfüggő az, akire az alábbi felsorolásból legalább 3 érvényes:

  1. tolerancia – a szer jelentősen fokozott mennyiségének az igénye, a józanság elvesztése, vagy a kívánt hatás elérése céljából, és ha -a szer azonos adagjának folyamatos használata esetén jelentősen csökken a hatás
  2. megvonási- (hiány-) tünetek, mely lehet abszolút (nem jutunk alkoholhoz), vagy relatív hiány (amikor már nem tudunk eleget inni).
  3. a szert gyakran nagyobb adagokban vagy hosszabban használjuk, mint eredetileg terveztük (a kontroll észrevétlenül veszik el)
  4. állandó kívánság vagy sikertelen kísérlet a szerhasználat abbahagyására, vagy kontrollálására
  5. jelentős idő vagy aktivitás irányul a szer megszerzésére, használatára, vagy a hatásaitól való megszabadulásra
  6. fontos szociális-kapcsolati, foglalkozási (tanulási), vagy szabadidő-eltöltési tevékenység feladása vagy csökkentése a szerhasználat miatt
  7. a szerhasználat folytatása, olyan állandó, vagy visszatérő testi-, lelki- és kapcsolati problémák jelentkezése ellenére, melyekről tudod, hogy az italozás miatt alakultak ki, vagy súlyosbodtak
Üveghegy
Üveghegy

Tehát, aki a végére érvén talált igeneket, vagy “nehezen” megválaszolható kérdéseket, gondolkodjon el, hogy milyen irányba is halad.
Az alkoholizmushoz “vezető út”, a tünetek jelentkezése, szaporodása nem ilyen egyértelmű.

Az egyikből a másikba való átcsúszás akár évek alatt mehet végbe:

  1. 1. társas, kontrollált ivás – nincs probléma (ill. elvétve), a többség ezen a szinten nem lép túl
  2. mohó ivás: gyorsan, sokat a lerészegedés céljával; titokban italozás, emlékezet kiesések, bűntudat az ivás miatt
  3. az egész élet az alkoholfogyasztás köré rendeződik, ez a legfontosabb, az ivás megmagyarázása (azért iszom, mert…), kontrollvesztés
  4. folyamatos részegség, erkölcsi érzék hanyatlása, gondolkodási zavar, testi szövődmények, tolerancia csökkenés (egyre kevesebb alkoholtól tök részeg)

Ennyi lenne, ha pedig ennek a cikknek az olvasása közben is megittál egy sört, akkor már ne is olvasd újra.:)

Dr. Szemelyácz János – pszichiáter addiktológus
Kovács Ignác – szociális munkás