„Anyagozni ma már bárhol lehet”

Ma a legnagyobb kábítószer­dealer a posta, és drogozni mindenhol lehet – többek között erről is beszélt lapunknak Hegedűs Attila, a Bulisegély Szolgálat harminchat éves koordinátora.

– Kezdjük múltba tekintéssel: azt mondják, hogy a nagy partik ideje a kilencvenes évek vége volt. Azóta lejtmenet van?
– Azt azért nem mondanám. Egyszerűen változik a világ: mások a fiatalok, új zenék jönnek, és rengeteg az új szer is, ezzel párhuzamosan a szórakozóhelyek területén is van egy kis átrendeződés. Ebből a szempontból Pécs ugyanolyan, mint a többi hasonló nagyváros.

– A partikultúra is átalakult?
– Egy része nem. Nagyon sokat foglalkoztak egy időben a mai fiatalok úgynevezett rohamivásával, tehát azzal, hogy a tizenéves fiúk és lányok rövid idő alatt nagyon sok alkoholt isznak meg. Ez a jelenség itthon sokak számára ismerős lehet. Szerintem sosem okozott komoly gondot egy fiatal számára, hogy alkoholhoz jusson, de a házi főzésű szeszek legalitásában ez ma már evidens. A szórakozóhelyek italakcióinak is ezzel kell versenyezniük, szeretnék, hogy helyben fogyasszanak a vendégek, és ne az „alapozásnál” költsék el minden pénzüket. Nem könnyű ma kamasznak lenni, óriási a választék és szinte minden a fogyasztásra ösztönöz, az élménykeresésben nagyon fent van már az ingerküszöb.

– Mi változott még?
– A szerekhez való hozzáférés. Korábban azért kellettek kapcsolatok, illetve alkalmak vagy speciális színterek ahhoz, hogy valaki kábítószerhez jusson – ma elég, ha van otthon internet. Néhány kattintás, és már meg is rendeltünk valamilyen dizájnerdrogot, amit a jelenlegi legnagyobb dealer, a posta házhoz szállít. A dolog ráadásul teljesen legális, hiszen olyat rendelünk, ami abban a pillanatban nincs rajta a tiltólistán. És ráadásul trükközni sem kell: gondoljunk csak bele abba, hogy egy tizennyolc év alatti fiatal a törvény szerint nem vehet sem cigarettát, sem alkoholt – de dizájnerdrogot könnyedén rendelhet magának.

Az eredeti cikket a bama.hu oldalon olvashatod!