My status

Változóház

A Pécsváradi „Változóház” Rehabilitációs Otthon

Szakmai vezető: Dr. Szemelyácz János
Program vezető: Kovács Attila
Cím: Pécsvárad, Erzsébeti út 1.
Telefon:
(72) 465-307

A "Változóház" programja:

Minnesota modell és terápiás közösség (TC modell). A felépülési program céljainak megvalósítása Terápiás Közösség keretén belül, a döntéshozatal pedig a személyzet és a gondozottak véleményének együttes figyelembe vételével történik. A terápiás szemlélet alapja a betegség-elv, amely kimondja, hogy az alkoholizmus és a narkománia gyógyíthatatlan betegségek, ám a programban elsajátítható annak képessége, hogyan lehet a betegséggel konstruktívan együtt élni, tünetmentesen tartani.
A terápia a Névtelen Narkománok önsegítő közösségének 12 lépéses módszerének teljes absztinenciára orientált elvein alapul; utat mutat, hogyan lehet kialakítani egy új, hangulatjavító szerek fogyasztása nélküli, kiegyensúlyozott életvezetést. Ennél fogva a program javasolja a Névtelen Narkománok önsegítő közösségéhez való csatlakozást.

A betegség-elv A felépülési program legfontosabb eleme annak megértése, hogy a narkománia halálos kimenetelű, gyógyíthatatlan, progresszív, családi, krónikus betegség. Annak elfogadása, hogy a fentiek következtében a felépülés életre szóló program, hiszen minden esetleges újbóli szerhasználat tragikus következményekkel járhat. A Névtelen Narkománok önsegítő közösségéhez való csatlakozás már a terápia idején lehetséges, problémáik megoldásáról egymásnak átadott tapasztalatai az Otthonban megtanultakkal együtt lehetővé teszik az új életvezetés alapjainak elsajátítását. Az új életstílus kialakítása a program utolsó szakaszának tárgyköre.

A „Változóház” felvételi rendje Jelentkezni levélben, telefonon vagy személyesen lehet. A jelentkezést felvételi beszélgetés követi olyan otthonlakók közreműködésével, akik már rendelkeznek tapasztalatokkal a felépülés terén. A felvételi interjú során nagy valószínűséggel felderíthető, hogy a jelentkező valóban elszánt-e a változásra.
Az intézménybe kerülést szükség esetén orvosi felügyelet mellett történő méregtelenítés előzi meg, általában kórházi detoxikálás formájában. Az Otthonban nincs gyógyszer. Az ország területéről bárki jelentkezhet, akinek kábítószer-problémája van, és változni szeretne. Jelenleg 19 főt tudunk elhelyezni, de folyik a munka az otthon 24 férőhelyes kialakítására.

A program térítésköteles: havonként 12 000 Ft, de szociális rászorultság elve mellett ez az összeg csökkenthető, illetve mellőzhető.

Félutasház-védett munkahely Mely a pécsváradi „Változóház” különálló része Drogrehabilitációt sikeresen befejezett fiataloknak nyújt védett munkahelyet
és lakhatást az önálló életkezdésig. Mint a neve is mutatja, ez az intézmény elősegíti az átmenetet a rehabilitáció és a nagy betűs élet között. Azoknak, akiknek szociális helyzete, vagy korábbi környezetébe való visszatérése veszélyeztetné a józanság megtartását, és, akinek a közösség ezt jóváhagyja.
A lakók száma a terápiát sikeresen befejezők számának függvényében változik.