GYIK

GYIK

 

A Btk. 237. § – a szerint, aki alkoholtól különböző, a vezetési képességre hátrányosan ható szer (kábítószer, gyógyszer, festékek, spray-k, ragasztók) befolyása alatt járművet vezet, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. (Ha a bűntett súlyos testi sértést okozott, a büntetés 3 évig terjedő lehet; ha maradandó fogyatékosságot / súlyos egészségromlást vagy tömegszerencsétlenséget idézett elő, azért 1-5 évig terjedő szabadságvesztés járhat; ha halállal járt, 2-8 év kapható érte; illetve ha kettőnél több ember haláláért felelőssé tehető az elkövető, akkor 5-10 év kiróható.)

Az új Btk. (2013. júliustól) két külön tényállásba foglalta az alkohol és a más bódító szer hatása alatt történő járművezetést. Az ittas állapotban történő vezetés az elfogyasztott szeszes ital mennyiségének függvényében vagy szabálysértésként, illetve közigazgatási bírsággal sújtandó szabályszegésként vagy bűncselekményként szankcionálandó, és a jogalkotó egzakt mérőszámmal határozza meg e mennyiséget. Ezzel szemben az egyéb szerek hatása alatti járművezetés -ha ezek hátrányos jellege fennáll- eleve a bűncselekményi alakzatot valósítja meg.

Az “állapotfelmérés” az egy személyes találkozó egyik munkatársunkkal. Szeretnénk kérni, hogy az időpontját előre egyeztesd le telefonon! Intézményeink telefonszámait a Kapcsolatok menüpont alatt megtalálhatod.

Nagyban megkönnyíted a munkánkat ha pontosan érkezel és következő dolgokat magaddal hozod!

  • személyi igazolvány
  • lakcímkártya
  • TAJ kártya
  • rendőrségi/ügyészségi/bírósági papírok

 

Amennyiben illegális vagy C-listás szert fogyasztottál, de rosszul lőtted be az adagot vagy bármi miatt rosszullétet tapasztalsz, ne félj segítséget kérni! A mentősök számára a hatályos jogszabályok titoktartási kötelezettséget írnak elő, s a rendőrség riasztását csakis abban az esetben teszik lehetővé, ha a mentősök testi épségét közvetlen veszély fenyegeti. Tehát azért, mert ellátnak, nem kerülhet az eset a hatóságok elé!

Ha tiltott szert találnak nálad, s emiatt a rendőrségen, kihallgatáson találod magad, nagy valószínűséggel vizeletmintát is vesznek tőled. Ha a kereskedelem gyanúja is felmerül, házkutatás szintén elrendelhető. Tudd: mint gyanúsított nem vagy köteles igazat mondani, egyáltalán, nem vagy köteles bármit is mondani. Ha azonban vallomásra kényszerítenek, az bűncselekmény. Az orvosi segítséggel (katéteres beavatkozás), az érintett beleegyezése nélkül vett vizeletminta jogsértő eljárásnak minősül. Amennyiben azonban nem vagy hajlandó vizeletmintát biztosítani, vérmintát kell tőled venni. Egyes kábítószerek a vizeletből sokkal tovább kimutathatóak, mint a vérből (pl. kannabisz).

Az ún. új pszichoaktív szerek (UPSZ) vagy dizájner drogok olyan tudatmódosító szerek, amelyeknek a hatása hasonló a már illegális drogokéhoz, de molekulaszerkezetük eltér attól (pl. potpurriként, herbál fűként, fürdősóként és növénytápszerként forgalmazott szerek). Az ilyen anyagok nem kerülnek fel automatikusan a kábítószerek listájára, hanem létrehoztak számukra egy ideiglenes listát (ún. C-lista. Ezen szerek előállítása, forgalmazása, országba való behozatala illetve onnan való kivitele 3 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A fogyasztókat eddig nem büntették, 2013 júliusától azonban a megszerzés és tartás szabálysértésnek minősül.

VIGYÁZAT! Attól, hogy tudod, hogy az általad rendelt, vásárolt anyag nem szerepel a C-listán, még nem biztos, hogy a csomagban, amit kapsz, valóban csak az adott anyag szerepel. Előfordulhat, hogy e helyett illegális szert kapsz, és ha ez kiderül, akkor büntetőeljárást indíthatnak ellened!

 Honnan tudom, hogy melyik szer milyen elbírálás alá esik?

A kábítószerek és az új pszichoaktív szerek listáját megtalálod a Drogriporteren: drogriporter.hu/jegyzek .

A C-listás vegyületeknek itt nézhetsz utána: drogriporter.hu/clista .     

Bizonyos kábítószereknél a törvény pontosan megadja a különböző mennyiségekre vonatkozó mérőszámokat. Ezek az értékek azonban nem az utcai mennyiségre, hanem a lefoglalt kábítószer tiszta hatóanyagtartalmára vonatkoznak. A tiszta hatóanyagtartalmat laboratóriumban vizsgálják be.

Csekély mennyiség:

  • Kannabisz: 6 gramm totál THC = kb. 100 gramm utcai (az átlagos tisztaság: kb. 6%)

                  vagy legfeljebb öt növényegyed

  • Amfetamin: 0,5 gramm = 5 gramm utcai (átlagos tisztaság: 10%)
  • MDMA: 1 gramm
  • Kokain: 2 gramm = kb. 10 gramm utcai (átlagos tisztaság: kb. 20%)
  • a törvényben fel nem sorolt szerek esetében – ha annak tiszta hatóanyag-tartalma a hozzá nem szokott fogyasztó átlagos hatásos adagjának hétszeres mértékét nem haladja meg.

A nevezett anyagok jelentős mennyiségűek, ha a szóban forgó mennyiség az adott kábítószerre meghatározott csekély mennyiség felső határának hússzoros mértékét meghaladják, a fel nem sorolt szerek esetében pedig ha annak tiszta hatóanyag-tartalma a hozzá nem szokott fogyasztó átlagos hatásos adagjának száznegyvenszeres mértékét meghaladja.

A nevezett anyagok különösen jelentős mennyiségűek, ha az adott kábítószerre meghatározott csekély mennyiség felső határának kétszázszoros mértékét meghaladják, a fel nem sorolt szerek esetében pedig ha annak tiszta hatóanyag-tartalma a hozzá nem szokott fogyasztó átlagos hatásos adagjának ezernégyszázszoros mértékét meghaladja.

FONTOS: Nem büntethető (és ’nem lesz priusza’), aki csekély mennyiségű kábítószert saját használatra termeszt, előállít, megszerez vagy tart, illetve aki kábítószert fogyaszt, ha a bűncselekmény elkövetését beismeri, és az elsőfokú ítélet meghozataláig okirattal igazolja, hogy legalább hat hónapig folyamatos, kábítószer-függőséget gyógyító kezelésben, kábítószer-használatot kezelő más ellátásban részesült, vagy megelőző-felvilágosító szolgáltatáson vett részt. A büntetés alóli felmentés nem alkalmazható, ha a bűncselekmény elkövetését megelőzően két éven belül már sor került elterelésre, illetve ha a személy ellen két éven belül más kábítószerrel visszaélés bűncselekmény elkövetése miatt már folyt eljárás. Bizonyos esetekben a büntetés akkor is elkerülhető, ha az elkövető lehetővé teszi a kábítószert értékesítő személy kilétének megállapítását. (Ennek a következményei beláthatatlanok. A hazai ítélkezési gyakorlatban előfordul, hogy pusztán vallomás alapján büntetik meg a vélt terjesztőket: ha fogyasztók azt vallják egy személyre, hogy tőle szerezték be a kábítószert, a személyt még akkor is elítélhetik, ha nem foglalnak le tőle kábítószert.)

Az alábbi oldalakon érdemes tájékozódnod a kérdésben!

A kábítószerek és az új pszichoaktív szerek listáját megtalálod a Drogriporteren: drogriporter.hu/jegyzek .

A C-listás vegyületeknek itt nézhetsz utána: drogriporter.hu/clista .     

 

Az előállított személynek, aki szeretné elkerülni a bírósági eljárást, s erre lehetősége is van, választania kell egy intézményt, ahol az elterelést szeretné folytatni. A kezelés attól függ, hogy függőnek, rendszeres használónak vagy csupán alkalmi fogyasztónak minősül az illető. Ha nem volt függőség szempontjából igazságügyi szakértői vizsgálat, akkor a kezelőhelyen egy állapotfelmérésre kerül sor, ez alapján történik a beosztás. A függők ún. „kábítószer-függőséget gyógyító kezelés”-ben, a rendszeres használók „kábítószer-használatot kezelő más ellátás”-ban, az alkalmi használók „megelőző-felvilágosító szolgáltatás”-ban részesülnek.

Kábítószer-ügyletnél súlyosbító körülménynek számít pl. az is, ha egy 18. életévét betöltött fiatal 18 éven alulinak ad át illegális kábítószert (az új Btk. szerint ez akár öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő) vagy bármilyen ezzel kapcsolatos ügylet oktatási, köznevelési, gyermekjóléti vagy gyermekvédelmi feladatok ellátására rendelt épület területén, illetve annak közvetlen környezetében történik (5-10 éves elzárás).

Load More