“Megkeresés” Alcsonyküszöbű Ellátás

“Megkeresés” Alcsonyküszöbű Ellátás

Szenvedélybetegek alacsonyküszöbű ellátása

A szenvedélybetegek alacsonyküszöbű ellátása a szenvedélybetegeket megkereső munkára, valamint az anonim és önkéntes igénybevételre épülő szolgáltatás, amelynek célja a szenvedélybetegség által okozott ártalmak csökkentése, az életet veszélyeztető helyzetek elhárítása, valamint az életmódváltás elindítása, segítése. Az alacsonyküszöbű kifejezés arra utal, hogy a szolgáltatást végzők nem támasztanak magas követelményeket az igénybe vevőkkel szemben, a szolgáltatás igénybevételének szinte nincs feltétele. Az ellátás során nincsenek szigorú elvárások, terápiás szerződések, nem követelmény az absztinencia, nem feltétel a betegbiztosítás (TAJ- kártya), a szolgáltatást igénybe vevő akár nevének közlése nélkül is kaphat segítséget.

 

Az ellátás a szerhasználat /szerfüggés /viselkedéses problémák ártalmait csökkentő, és pszicho-szociális támogatást, életviteli tanácsadást nyújtó programokat, szolgáltatásokat foglal magába.

 

Szolgáltatási tipusok

 

utcai megkereső

A szolgáltatás célja: a szerhasználó személyek, szenvedélybetegek felkutatása, információnyújtás a droghasználat veszélyeiről, az ártalomcsökkentés lehetőségeiről azoknak, akik nem tudnak vagy nem kívánnak felhagyni szerhasználatukkal. Fiatal szerhasználó, vagy szerhasználat tekintetében veszélyeztetett fiatalok körében végzett megkereső munka. Igény, vagy szükség esetén megfelelő intézménybe delegálás. Tájékoztatás az igénybe vehető szociális és egészségügyi szolgáltatásokról. Tea, vitamin, keksz osztása.

 

Iskolai tanácsadás -fogadóóra-

Az iskolai prevenciós program megvalósítása mellett az iskolai prevenciós munka részeként a SMMEF munkájának köszönhetően a „TÜKÖRKÉP” Addiktológiai Konzultációs Központ kettő iskolában heti rendszerességgel, három órás időtartamban működtet úgynevezett iskolai fogadóóra szolgáltatást.

A szolgáltatás célja: az intézményben folytatott „Megkeresés” Alacsonyküszöbű Szolgáltatás keretein belül lehetőség van a kliens saját környezetében, szociális életterében történő ellátására. Az alacsonyküszöbű ellátás során nem követelmény az absztinencia, nincsenek szigorú elvárások, emellett az önkéntesség és az anonimitás elve határozza meg a segítők munkáját. Az oktatási intézményekben folytatott ügyeleti órák, valamint az ott nyújtott egyéni esetkezelés elősegíti a szerhasználattal érintett, illetve a szerhasználat kialakulásában veszélyeztetett egyének elérését, ellátásba kerülését. A szolgáltatás fő célkitűzése a segítőkkel kapcsolatba került személyek megfelelő szolgáltatásba, magasabb küszöbű ellátásba, kézből kézbe történő delegálása, a kliensek intézményekkel szembeni bizalmatlanságának eloszlatása. A „Megkeresés” ez alapján hídként kötheti össze a klienseket a számukra megfelelő szolgáltatásokkal.

 

Ventilátor klub

 A klub létrehozásának célja, hogy az idejüket az utcán eltöltő gyerekek és fiatalok, illetve ismerőseik számára egy biztonságosabb lehetőséget biztosítsunk a szabadidejük eltöltéséhez, továbbá csökkenteni azokat a veszélyeztető tényezőket, melyek hozzájárulnak a különböző szerek kipróbálásához, illetve azok aktív használatához. A klubban különböző prevenciós programok kerülnek lebonyolításra. Célcsoportunk a szerhasználatban érintett, vagy veszélyeztetett elsősorban 12-18 év közötti korosztály, de a 20 év körüli fiatal felnőtteket is fogadjuk. 

 

Infópont - információnyújtó, felvilágosító szolgáltatások-

Az alapvető információkhoz való hozzáférést minden érdeklődő számára biztosítani szükséges, személyes, vagy telefonos tanácsadás keretében az igénybe vehető addiktológiai ellátásokról. A infópont szolgáltatásunkkal munkahelyi, iskolai egészségnapokon, diáknapokon tudunk jelen lenni.

 

 Tűcsere szolgáltatás

 Az ártalomcsökkentés egyik kulcsfontosságú eleme a tűcsere program, amelynek legfőbb célja a HIV és a hepatitis C fertőzések megelőzése. A tűcsere programok lehetőséget adnak az intravénás kábítószer-fogyasztók számára, hogy az injektálás során használt eszközeiket (tű, fecskendő, szűrő, stb.) ingyenesen steril eszközökre cseréljék. Ez nem csak a steril eszközök biztosítását jelenti, hanem a csere által a már használt tűk/fecskendők begyűjtését is, ezzel is megelőzve a vírusfertőzések terjedését. A tűcsere programok a csere mellett általában összekapcsolódnak a biztonságos injektálásra, a szexuális egészségfejlesztésére irányuló programokkal – felvilágosítás, kondomosztás – is. Mint alacsonyküszöbű szolgáltatás, az ellátási lánc első láncszemeként a tűcsere programok fontos szerepe, hogy rajtuk keresztül lehet az – amúgy nehezen elérhető – aktív intravénás szerhasználókat becsatornázni a magasabb küszöbű ellátásokba.

Elérhetőség

7400 Kaposvár, Béke u. 47.
Telefonszám: +36 82 511-635
E-mail: nappali@indit.hu

Munkatársak

Kovács Gergely
szociális munkás, szakmai vezető

Wolf Róbert
szociális segítő

 

Nyitvatartás:
H-P: 8-16 óra

Ügyfélfogadási idő:
H-K-Sz: 9-15 óra
Cs: 10-15 óra
P: 9-14 óra