My status

Ventilátor Klub

 

A klub létrehozásának célja, hogy az idejüket az utcán eltöltő gyerekek és fiatalok, illetve ismerőseik számára egy biztonságosabb lehetőséget biztosítsunk a szabadidejük eltöltéséhez, továbbá csökkenteni azokat a veszélyeztető tényezőket, melyek hozzájárulnak a különböző szerek kipróbálásához, illetve azok aktív használatához. A klub célcsoporja: elsősorban 14-18 év közötti korosztály, de az általános iskola 7. 8. osztálya, és a 18-20 év körüli fiatal felnőtteket is fogadjuk
 
-          a segítők és a fiatalok között aktív, élő kapcsolat alakuljon ki.
Az itt dolgozók bizalmi légkör megteremtésére törekszenek, mely hatására az érintett személyek gátlások és korlátok nélkül jelezhetik segítségkérési szándékukat, behozhatják az őket érintő és/vagy érdeklő, a társadalomban tabuként megjelenő témákat akár egyéni, akár csoportos feldolgozás szintjén.
A bizalmi légkör kialakítása alapozhatja meg a későbbi segítségkérést
-          Védelmi stratégiák kialakítása: ismeret –és az információátadás, biztonságos szórakozás, bulizás, segítségnyújtó intézményekről tájékoztatás
Beszélgetés a Szerhasználat veszélyeiről, kockázatairól.
A biztonságos bulizás, szórakozás fogalmával tisztában legyenek. Mi a teendő valaki rosszulléte esetén – felnőttnek szólni, mentőt hívni, figyelni arra miből, mennyit iszik valaki, azt csak üvegből tegye.
-          delegálás a megfelelő segítségnyújtás irányába - INTEGRÁLT működés
A klub szolgáltatásainak igénybevétele mellett lehetőséget tudunk nyújtani az egyéni beszélgetésekre, a problémában kompetens szakemberek, intézmények felé történő delegálásra a segítség igénylése esetén. Szenvedélybetegség rizikó faktoraira való figyelem.
-          lehetőséget szeretnénk biztosítani arra, hogy a fiatalok megmutathassák tehetségüket, jól érezzék magukat, a Ventilátor klubot magukénak érezzék.
A klub kedden és szerdán látogatható 13:00-16:00-ig a Szenvedélybetegek Nappali Ellátójában.
A klub délutánonként a következő szolgáltatásokkal várja a fiatalokat:
·csoportfoglalkozások
Nem frontális előadások formájában, hanem az élményközpontúságra fókuszálva, játékos és önismereti csoportmunka keretében sajátíthatnak el, így az esetlegesen felmerülő kérdésekre, visszajelzésekre azonnal tudunk reagálni, ezzel interaktív módon, közösen feldolgozva adott témát, problémakört.
 
·társasjátékok
·vetélkedők
·csocsó
·könyv használat
·(filmvetítés)
·zenehallgatás
·kreatív foglalkozások
·két havonta tematikus esték 
 
A programokban való részvétel módja:
-          A fiatalok önkéntesen, anonim módon igénybe vehetik a klub szolgáltatásait
-          Szervezett formában iskolák, gyermekotthonok részére 8 alkalmas tematikus csoportfoglalkozás max 10-14 fő részére.  Telefonos időpont egyeztetés: 82/ 511 634