Mit jelent az, hogy csekély és jelentős mennyiségű kábítószer?

Bizonyos kábítószereknél a törvény pontosan megadja a különböző mennyiségekre vonatkozó mérőszámokat. Ezek az értékek azonban nem az utcai mennyiségre, hanem a lefoglalt kábítószer tiszta hatóanyagtartalmára vonatkoznak. A tiszta hatóanyagtartalmat laboratóriumban vizsgálják be.

Csekély mennyiség:

  • Kannabisz: 6 gramm totál THC = kb. 100 gramm utcai (az átlagos tisztaság: kb. 6%)

                  vagy legfeljebb öt növényegyed

  • Amfetamin: 0,5 gramm = 5 gramm utcai (átlagos tisztaság: 10%)
  • MDMA: 1 gramm
  • Kokain: 2 gramm = kb. 10 gramm utcai (átlagos tisztaság: kb. 20%)
  • a törvényben fel nem sorolt szerek esetében – ha annak tiszta hatóanyag-tartalma a hozzá nem szokott fogyasztó átlagos hatásos adagjának hétszeres mértékét nem haladja meg.

A nevezett anyagok jelentős mennyiségűek, ha a szóban forgó mennyiség az adott kábítószerre meghatározott csekély mennyiség felső határának hússzoros mértékét meghaladják, a fel nem sorolt szerek esetében pedig ha annak tiszta hatóanyag-tartalma a hozzá nem szokott fogyasztó átlagos hatásos adagjának száznegyvenszeres mértékét meghaladja.

A nevezett anyagok különösen jelentős mennyiségűek, ha az adott kábítószerre meghatározott csekély mennyiség felső határának kétszázszoros mértékét meghaladják, a fel nem sorolt szerek esetében pedig ha annak tiszta hatóanyag-tartalma a hozzá nem szokott fogyasztó átlagos hatásos adagjának ezernégyszázszoros mértékét meghaladja.

FONTOS: Nem büntethető (és ’nem lesz priusza’), aki csekély mennyiségű kábítószert saját használatra termeszt, előállít, megszerez vagy tart, illetve aki kábítószert fogyaszt, ha a bűncselekmény elkövetését beismeri, és az elsőfokú ítélet meghozataláig okirattal igazolja, hogy legalább hat hónapig folyamatos, kábítószer-függőséget gyógyító kezelésben, kábítószer-használatot kezelő más ellátásban részesült, vagy megelőző-felvilágosító szolgáltatáson vett részt. A büntetés alóli felmentés nem alkalmazható, ha a bűncselekmény elkövetését megelőzően két éven belül már sor került elterelésre, illetve ha a személy ellen két éven belül más kábítószerrel visszaélés bűncselekmény elkövetése miatt már folyt eljárás. Bizonyos esetekben a büntetés akkor is elkerülhető, ha az elkövető lehetővé teszi a kábítószert értékesítő személy kilétének megállapítását. (Ennek a következményei beláthatatlanok. A hazai ítélkezési gyakorlatban előfordul, hogy pusztán vallomás alapján büntetik meg a vélt terjesztőket: ha fogyasztók azt vallják egy személyre, hogy tőle szerezték be a kábítószert, a személyt még akkor is elítélhetik, ha nem foglalnak le tőle kábítószert.)