My status

Büntetést megelőző szerelés, szorosan Gina és társai nyomában


Mennyi idő alatt lehet egy városban dizájnerdrogot szerezni? Amíg az autó ideér. Kovács Gergely terápiás szakember válasza arra figyelmeztet, a kábítószerelleni küzdelem örök. Hite szerint a büntetés helyett a megelőzés a célravezetőbb.

A Kaposvári Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (KEF) ősszel megválasztott új elnökét a város minap elkészült 2013-2018-as drogstratégiájáról kérdeztük. A korábbi, hét évig hatályos dokumentum napokon belül lejár ugyanis. Pontosságát és aktualitását persze hamarabb is elveszíthette, hiszen a drogfronton a helyzet is folyamatosan változik. A kínálat mágnesként vonzódik a kereslethez: ami vélhetően múlhatatlan, csak a mértéke nem mindegy, s az, hogy jobbára a fiatalság van veszélyben emiatt. Elég csak a jogszabályokat néhány vegyület megváltoztatásával kijátszó dizájnerdrog-terjesztőkre gondolni, akiket talán valamelyest megfogott a C-lista. A pszichoaktív anyagok felsorolásán jelenleg 48 alapvegyület szerepel, miután a múlt hónapban kormányrendelet bővítette négyel a kört.
Kovács Gergely új elnök új lendülettel, új elnökséggel állt munkába a somogyi drogambulanciát és a szenvedélybetegek nappali ellátóját működtető INDIT közalapítvány terápiás munkatársaként. A város önkormányzata mindenben támogatja a fontos feladatot ellátó szervezetet, s Nagy Levente ifjúsági referenst delegálta alelnöknek a KEF-be, ahol a SzocioNet szenvedélybetegek ellátását vezető koordinátora, Baloghné Rajz Andrea kapta a titkári feladatot. Érvényes Nemzeti Drogstratégia jelenleg nem segíti a kábítószerprobléma visszaszorítására vállalkozó munkáját. A 2010-ben átdolgozott nyolc évre tervező dokumentumot sok kritika érte, mondván, nem alkalmas a helyzet kezelésére, s új anyag még nem készült. A kaposvári fórum ennek ellenére saját szakmai tapasztalatával megalkotta a sarokpontokat.
– Szemléletváltást szeretnénk, és kábítószerelleni küzdelem helyett – mondja Kovács Gergely – a probléma kezelésére szeretnénk figyelni, a harc helyett ugyanis a prevenciót tartjuk célravezetőnek.
Az általános szociális munkás szerint a jogszabályok szigorítása kétes sikerű megoldás, a C-listával pedig húsz százalék körüli csökkenést sikerült elérni.
– A megelőzésben hiszek, és a tájékoztatásban. Ott kell lennünk a diákoknál az információkkal, őszintén beszélnünk kell velük,  ha segítségre van szükségük, mert a családok sajnos egyre kevésbé tudják betölteni ezt a szerepet. Ha valaki tiszta, akkor az absztinencia a felépülés felé vezető első lépcső csak. Életmódváltás nélkül semmit sem tettünk.

A teljes cikket itt olvashatod:

www.sonline.hu/somogy/kozelet/buntetest-megelozo-szereles-szorosan-gina-es-tarsai-nyomaban-476666