My status

Életmentő százhúsz forint, fedél nélkül a város peremén


Feltűnően megszaporodott a hajlékukat veszítettek száma a korábbi évek hasonló időszakaihoz képest. A megrázó kilakoltatásokkal szemben a folyamatos lecsúszás hétköznapi esetei ezek.

A szakembereket is meglepte, mennyi új klienssel találkoznak nap nap után a város közterületein. A szenvedélybetegek felkarolásával és terápiás segítségével foglalkozó INDIT közalapítvány munkatársai évek óta járják az utcát, de a közelmúlt tapasztalata őket is váratlanul érte, tudtuk meg Vörös Ildikó mentálhigiénikustól. A megkeresést működtető nappali ellátó vezetője elmondta, sok munkájuk van abban, hogy a rászorulók merjenek, akarjanak segítséget kérni. Napi 50-60 embert keresnek föl, az ellátón 10-15-en mosnak, mosakodnak, melegszenek.

Robi és Judit negyedik éve járja a város perifériáit, melyek olykor kőhajításnyira húzódnak a lakótelepektől. Kedden meleg teával és keksszel indultak útnak, hogy a fagyos éjszakát követően felkeressék a szabad ég alatt élőket. Zsoltot a szokott helyen találják. A harminchat éves fiatalember negyedik éve él az utcán, egy viskóban a lakótelep közelében. Két napig építette. Ez élete második kalyibája.
– Nem hangoskodok, a kutyát megkötve sétáltatom – idézi, kesztyűs kezét a tűznél melegítve a hatóság által elvárt magatartási szabályokat. Ultimátumot kapott, mihamarabb szedje a sátorfáját, mert közterületi engedélye nincs.
– Százezrekre is büntethetnek – morgolódik a háttérben Barbi.
– Mintha be lehetne hajtani a büntetést egy hajléktalanon – jegyzi meg Vörös Ildikó.

A teljes cikk itt olvasható:

www.sonline.hu/somogy/kozelet/eletmento-szazhusz-forint-fedel-nelkul-a-varos-peremen-414887