My status

Büntetést megelőző szerelés, szorosan Gina és társai nyomában

(Somogy megye)

Mennyi idő alatt lehet egy városban dizájnerdrogot szerezni? Amíg az autó ideér. Kovács Gergely terápiás szakember válasza arra figyelmeztet, a kábítószerelleni küzdelem örök. Hite szerint a büntetés helyett a megelőzés a célravezetőbb.

A Kaposvári Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (KEF) ősszel megválasztott új elnökét a város minap elkészült 2013-2018-as drogstratégiájáról kérdeztük. A korábbi, hét évig hatályos dokumentum napokon belül lejár ugyanis. Pontosságát és aktualitását persze hamarabb is elveszíthette, hiszen a drogfronton a helyzet is folyamatosan változik. A kínálat mágnesként vonzódik a kereslethez: ami vélhetően múlhatatlan, csak a mértéke nem mindegy, s az, hogy jobbára a fiatalság van veszélyben emiatt. Elég csak a jogszabályokat néhány vegyület megváltoztatásával kijátszó dizájnerdrog-terjesztőkre gondolni, akiket talán valamelyest megfogott a C-lista. A pszichoaktív anyagok felsorolásán jelenleg 48 alapvegyület szerepel, miután a múlt hónapban kormányrendelet bővítette négyel a kört.
Kovács Gergely új elnök új lendülettel, új elnökséggel állt munkába a somogyi drogambulanciát és a szenvedélybetegek nappali ellátóját működtető INDIT közalapítvány terápiás munkatársaként. A város önkormányzata mindenben támogatja a fontos feladatot ellátó szervezetet, s Nagy Levente ifjúsági referenst delegálta alelnöknek a KEF-be, ahol a SzocioNet szenvedélybetegek ellátását vezető koordinátora, Baloghné Rajz Andrea kapta a titkári feladatot. Érvényes Nemzeti Drogstratégia jelenleg nem segíti a kábítószerprobléma visszaszorítására vállalkozó munkáját. A 2010-ben átdolgozott nyolc évre tervező dokumentumot sok kritika érte, mondván, nem alkalmas a helyzet kezelésére, s új anyag még nem készült. A kaposvári fórum ennek ellenére saját szakmai tapasztalatával megalkotta a sarokpontokat.
– Szemléletváltást szeretnénk, és kábítószerelleni küzdelem helyett – mondja Kovács Gergely – a probléma kezelésére szeretnénk figyelni, a harc helyett ugyanis a prevenciót tartjuk célravezetőnek.
Az általános szociális munkás szerint a jogszabályok szigorítása kétes sikerű megoldás, a C-listával pedig húsz százalék körüli csökkenést sikerült elérni.
– A megelőzésben hiszek, és a tájékoztatásban. Ott kell lennünk a diákoknál az információkkal, őszintén beszélnünk kell velük,  ha segítségre van szükségük, mert a családok sajnos egyre kevésbé tudják betölteni ezt a szerepet. Ha valaki tiszta, akkor az absztinencia a felépülés felé vezető első lépcső csak. Életmódváltás nélkül semmit sem tettünk.

A teljes cikket itt olvashatod:

www.sonline.hu/somogy/kozelet/buntetest-megelozo-szereles-szorosan-gina-es-tarsai-nyomaban-476666

Szétcsúszás az órán: diákban drog, iskolában a rendőrkutya

(Somogy megye)

Rendőrkutyával kerestek drogot egy kaposvári iskolában a minap. Állítólag nyolcadikos lányok buktak le, majdnem. A hasonló eset nem ritka. Az iskolák tanácstalanok, a szülők nemkülönben, a drogambulancia alig győzi ellátni a feladatát. Nincs más út, mint a szembenézés, mondják.

Sokan sejtik, kevesen beszélnek róla: az iskolákat lassan maga alá gyűri a drogprobléma. Pedagógusok és szülők közösen állnak tehetetlenül a „házi feladat” előtt. Kriminalizálás, hírzárlat, struccpolitika, eltávolítás a közösségből: egyik következmény rosszabb, mint a másik a szakemberek szerint. Mindez jelzi: tanárok és szülők nem tudnak kezelni egy egyre kritikusabb problémát, ami nem csoda, hiszen a többségük hosszúlépéssel és heavy metállal oldotta meg a lázadást. A negyvenes pedagógusok és szülők helyzeti előnye sem jelentős, a marihuánás cigaretta beható ismerete semmit sem segít a mai fiatalokra leselkedő veszélyek felismerésében. Ezt több, értelemszerűen magát megnevezni nem kívánó, felelős beosztású forrásunk állítja határozottan.

– A droghasználat semmivel sem elítélendőbb lázadása, figyelemre vágyása a fiataloknak, mint bármi más. – Ezt a nehezen emészthető, de annál fontosabb gondolatot Futó Katalin, az INtegrált Drogterápiás IntézeT (INDIT) somogyi Tükör drogambulanciájának pszichiáter szakmai vezetője jegyezte meg, amikor az aktuális iskolai gondokról kérdeztük. Időpontot a korábbinál nehezebben egyeztettünk: az utóbbi hetekben megszaporodtak a kliensei.
– A dizájner drogok gyorsabban idéznek elő változást a fiatalok viselkedésében, így amikor a tanítás szeptemberben elkezdődött, látványosan megnőtt az esetszám – teszi hozzá Vörös Ildikó mentálhigiénikus, a nappali ellátó vezetője.

A teljes cikk itt olvasható:

http://www.sonline.hu/somogy/kozelet/szetcsuszas-az-oran-diakban-drog-iskolaban-a-rendorkutya-417322

 

 

Életmentő százhúsz forint, fedél nélkül a város peremén

(Somogy megye)

Feltűnően megszaporodott a hajlékukat veszítettek száma a korábbi évek hasonló időszakaihoz képest. A megrázó kilakoltatásokkal szemben a folyamatos lecsúszás hétköznapi esetei ezek.

A szakembereket is meglepte, mennyi új klienssel találkoznak nap nap után a város közterületein. A szenvedélybetegek felkarolásával és terápiás segítségével foglalkozó INDIT közalapítvány munkatársai évek óta járják az utcát, de a közelmúlt tapasztalata őket is váratlanul érte, tudtuk meg Vörös Ildikó mentálhigiénikustól. A megkeresést működtető nappali ellátó vezetője elmondta, sok munkájuk van abban, hogy a rászorulók merjenek, akarjanak segítséget kérni. Napi 50-60 embert keresnek föl, az ellátón 10-15-en mosnak, mosakodnak, melegszenek.

Robi és Judit negyedik éve járja a város perifériáit, melyek olykor kőhajításnyira húzódnak a lakótelepektől. Kedden meleg teával és keksszel indultak útnak, hogy a fagyos éjszakát követően felkeressék a szabad ég alatt élőket. Zsoltot a szokott helyen találják. A harminchat éves fiatalember negyedik éve él az utcán, egy viskóban a lakótelep közelében. Két napig építette. Ez élete második kalyibája.
– Nem hangoskodok, a kutyát megkötve sétáltatom – idézi, kesztyűs kezét a tűznél melegítve a hatóság által elvárt magatartási szabályokat. Ultimátumot kapott, mihamarabb szedje a sátorfáját, mert közterületi engedélye nincs.
– Százezrekre is büntethetnek – morgolódik a háttérben Barbi.
– Mintha be lehetne hajtani a büntetést egy hajléktalanon – jegyzi meg Vörös Ildikó.

A teljes cikk itt olvasható:

www.sonline.hu/somogy/kozelet/eletmento-szazhusz-forint-fedel-nelkul-a-varos-peremen-414887

Somogy Megye

(Somogy megye)
Legális drogok, betépett tinik - diszkó nem marad szertelen

Az Európai Unió betiltotta a potenciálisan halálos mefedron kábítószert. Az új szabályozás miatt teljesen nem tűnt el a piacról az anyag, forgalma viszont visszaesett. Ám vannak helyette más szerek bőven, amelyek helyettesítik, a piac pillanatok alatt reagált a változásra. Itt vannak az MDPV, az 4-MEC, az 4-FA, és a  methylone nevű szerek. Amelyeknek a használói már megjelentek a somogyi drogambulancián is Futó Katalin szerint.

A teljes cikk itt olvasható:

www.sonline.hu/somogy/kozelet/legalis-drogok-betepett-tinik-diszko-nem-marad-szertelen-393637

 

(Somogy megye)
"Általában úgy van": Rendszeresen csontrészeg lányok és fiúk

A tizenhat éves korosztályban havonta egyszer csontrészegre issza magát a fiúk fele és a lányok harmada. Szemelyácz János pszichiáter-addiktológus mondta ezt. Az általa elnökölt közalapítvány alkoholambulanciát tervez Kaposvárra.

A tudatmódosítók népszerűségi listájának az élére az alkohol ugrott az elmúlt időszakban, ezt követik a gyógyszerek, altatók, aztán a legális serkentők, s csak a sor végén vannak a tiltott drogok. Ez az egyébként nem annyira meglepő tény átírhatja a társadalmi – s közel sem csupán egészségügyi – problémát kezelő intézményhálózat stratégiáját. Az INDIT (INtegrált Drogterápiás IntézeT) Közalapítvány, melynek Szemelyácz doktor a kuratóriumi elnöke, Pécsett és Kaposváron alkoholambulancia létrehozásával adna választ a kihívásra.
– A hozzánk betérők és tőlünk segítséget kérők statisztikájában már határozottan érzékelhető az eltolódás az alkoholbetegséggel küzdők irányába: már egyharmad az arányuk – mondta Futó Katalin pszichiáter, az INDÍT Tükör somogyi drogambulanciájának a vezetője. – Ezért nagyon aktuálisnak tartjuk, hogy védőernyőként működő szakmai szervezetként felkészüljünk a probléma kezelésére.

A teljes cikk itt olvasható:

www.sonline.hu/somogy/kozelet/altalaban-ugy-van-rendszeresen-csontreszeg-lanyok-es-fiuk-392936#p2

Bulisegély Kaposvár

(Somogy megye)
Augusztus 5-6-7-én (péntek-szombat-vasárnap), minden nap 16-20 óra között találkozhattok velünk a Deseda Feszten.

Szenvedélyek Napja Kaposvárott

(Somogy megye)

 

 

Hozzátartozói csoport indul Kaposvárott

(Somogy megye)

 

A baráti kör csak a szerhasználat típusát határozza meg, azt, hogy töltőgázt vagy szintetikus szert próbál meg a fiatal.

 Hozzátartozói csoport indul a somogyi drogambulancián. Szenvedélybetegek közeli családtagjait, rokonait, barátait várják a szakemberek, most először a kaposvári intézmény életében. E hír hallatán érdemes tisztázni, hogy szenvedélybetegség a munkamánia, a játékszenvedély és az internetfüggőség is, tehát nem kizárólag, nem elsősorban drogos fiatalok szüleire kell gondolnunk. Azt is érdemes tisztázni, hogy a drogokat kipróbáló fiatalok aránya riasztóan nő. Az ambulancia februártól új vezető, Futó Katalin pszichiáter vezetésével adott új lendületet a vontatottan érkező somogyi társadalmi reakcióknak.
 

A teljes cikk itt olvasható:

www.sonline.hu/somogy/kozelet/csaladokkal-a-drog-ellen-bele-kell-nezni-a-gorbe-tukorbe-374324